Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 12-a de peste an - Anul A - 2017

"Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da și eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri" (Mt 10,32).

Am văzut duminica trecută atât chemarea universală a lui Dumnezeu la mântuire, cât și chemarea universală la misiune. Aceste două chemări au fost date de Dumnezeu atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament: "Așa să vorbești casei lui Iacob și să spui fiilor lui Israel. Și atunci îmi veți fi partea mea dintre toate popoarele, îmi veți fi o împărăție de preoți și un popor sfânt" (cf. Ex 19,3-6). "Mergeți la oile pierdute ale casei lui Israel! Mergând, predicați, spunând: «S-a apropiat împărăția cerurilor»" (Mt 10,6-7).

Să ne imaginăm că un tipograf neglijent, în timp ce pregătește matrița pentru o carte, a lăsat să-i scape niște greșeli grave care alterează total ideea autorului. Aceste greșeli se vor reproduce în tot atâtea exemplare de cărți câte le va scoate. Cea mai înaltă tehnică de a lega cărțile nu va schimba cu nimic conținutul greșit. Pentru a avea un text fidel, tipograful va trebui să scoată o nouă ediție, după o altă matriță. Primul Adam, o ființă bună creată de Dumnezeu, a devenit o matriță greșită și modificată de păcat. Câți oameni i-a urmat, tot atâția păcătoși s-au ivit! Dumnezeu însă nu a căutat să îmbunătățească rasa adamică. El a adus o nouă matriță în lume, a dat naștere unui "om nou", Cristos, și ne-a dat viața lui. Și prin Isus omul cel nou, câți oameni vor fi, tot atâția oameni noi vor fi. Prin Cristos, Dumnezeu, a apropiat împărăția cerurilor de orice om nou, împărăție pe care diavolul ne-o îndepărtase prin păcat.

Ei bine, pe această apropiere a împărăției lui Dumnezeu, pe care diavolul a îndepărtat-o de noi prin păcat, dar pe care Isus ne-a apropiat-o prin nașterea lui în lume și prin lucrarea lui de la cruce, dar și pe această viață nouă în Cristos, noi am fost trimiși, spre mântuirea tuturor, ca să o vestim mic cu mare, preot și laic, bărbat și femeie, ca și noi să putem avea parte de ele (cf. 1Cor 8,23).

A lucra cu Dumnezeu cel întreit și unic la opera mântuirii oamenilor este o mare onoare pe care Dumnezeu ne-a dat-o nouă celor care mai întâi la creație ne-a dat onoarea să purtăm în noi chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,26-27), și apoi prin Botez ne-a dat harul și onoarea de a purta chipul omului nou răscumpărat, chipul omului în care s-a format chipul lui Isus (cf. Gal 4,19), chipul omului nou devenit cetățean al cerului (cf. Ef 2,19), chipul omului nou devenit moștenitor al împărăției cerurilor (cf. Rom 8,16-17; Gal 4,7); iar acum onoarea de a lucra cu el la mântuirea lumii întregi: "Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (Mt 28,19). "Îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,8).

Acum să nu credem că diavolul care a obținut stăpânirea peste oameni prin atragerea lor în păcat, va sta cu mâinile în sân văzându-ne pe noi cum îi năruim regatul său de întuneric și îi eliberăm sclavii. Nu l-a lăsat în pace nici pe Isus și nu s-a lăsat până ce nu l-a văzut mort pe cruce. Nu s-a lăsat până ce nu i-a văzut pe toți apostolii martirizați. Nu s-a lăsat până ce nu i-a văzut pe toți ucenicii făcuți de ocară. Și la fel nu se va lăsa până ce nu ne va vedea și pe doborâți psihic și fizic. Dar Dumnezeu astfel a rânduit lucrurile ca tocmai prin aceste biruințe ale sale, diavolul și moartea să-și piardă puterea și stăpânirea. Căci așa cum suferințele moartea lui Isus au fost înfrângerea diavolului și a morții, dar și eliberarea sclavilor din stăpânirea lor, tot astfel din rânduiala lui Dumnezeu, suferințele și moartea noastră, vor fi înfrângerea diavolului și a morții, precum și eliberarea sufletelor captive. Isus a plătit prețul cerut și are acum parte de o glorie veșnică. Noi, care vom plăti prețul asemenea lui Isus și împreună cu Isus, vom avea și noi parte de o glorie veșnică împreună cu Isus, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.

Pentru a îndeplini misiunea de a vesti evanghelia, pe care am primit-o în clipa când am fost botezați, Mântuitorul ne invită să eliminăm teama și să ne încredem în prezența sa. Isus ne spune astăzi în evanghelie: "Nu vă temeți de oameni! Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul! Temeți-vă mai degrabă de cel care poate să piardă și trupul, și sufletul în Gheenă! Nu vă temeți de nimic! Ceea ce eu v-am spus la întuneric, voi spuneți la lumină și ceea ce eu v-am spun la ureche, voi predicați de pe acoperișuri! Nu vă temeți căci vouă și firele de păr din cap vă sunt numărate. Nu vă temeți căci voi valorați pentru mine mai mult decât toate vrăbiile din lume și mai mult decât oricare alt element al creației (cf. Mt 10,26-33)! Eu vă voi învia in ziua de apoi (cf. In 6,44.54)

Da, să nu ne temem că Isus a înviat și deține cheile morții și ale vieții (cf. Ap 1,18)! Să nu ne temem, căci Isus a înviat și a rămas cu noi până la sfârșitul tuturor veacurilor (cf. Mt 28,20)! Să nu ne temem căci dacă Isus a înviat vom învia și noi (cf. In 6,44.54)! Să nu ne temem, căci dacă Isus este viu și trăiește, și noi vom fi vii și vom trăi (cf. In 14,19)! Să nu ne temem, căci Isus înălțat pe cruce și apoi din cer ne atrage la sine (cf. In 12,32). Să nu ne temem, ci să ne bucurăm, căci Isus zice: "Adevărat vă spun că atunci când va sta Fiul omului pe scaunul de domnie al măririi sale, la înnoirea tuturor lucrurilor, voi, care m-ați urmat, veți ședea și voi pe douăsprezece scaune de domnie și veți judeca pe cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Și oricine a lăsat case, sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, pentru numele meu, va primi însutit și va moșteni viața veșnică" (Mt 19,28-29)..

De aceea, ne spune Isus: "Fericiți veți fi când vă vor prigoni din cauza mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră! Bucurați-vă și înveseliți-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot așa i-au prigonit și pe prorocii care au fost înainte de voi" (Mt 5,11-12).

Profetul Ieremia care ne vorbește în prima lectură a fost o imagine profetică atât a lui Isus care a plătit prețul gloriei veșnice prin suferințele și moartea sa, cât și o imagine profetică a fiecărui creștin chemat la mântuire și apostolat pentru a ajunge în gloria veșnică.

Ieremia, spunând lumii adevărul despre starea ei, "preoții de vază", adică preoții falși făcuți de oameni și oamenii care nu voiau să fie deranjați din starea de păcat, au început să-l urască și să-l prigonească. Isus, spunând lumii adevărul despre starea ei, "preoții de seamă", adică preoții falși făcuți de oameni și oamenii care nu voiau să fie deranjați din starea lor de păcat, au început să-l urască și să-l prigonească. Creștinii de la început și până astăzi, spunând lumii adevărul despre starea ei de păcat, "bărbații și femeile de vază" (cf. Fap 13,50), adică creștinii falși care nu voiau să fie deranjați din dulcele-amar al păcatului, au început să-i urască și să-i prigonească. Deci, așa li s-a întâmplat profeților (cf. Fap 7, 52), așa i s-a întâmplat lui Isus (cf. Mt 26,50), așa li s-a întâmplat apostolilor (cf. Fap 5,18), așa li s-a întâmplat creștinilor de-a lungul veacurilor (cf. Fap 8,1), tot așa ni se va întâmpla și nouă (cf. 2Tim 3,12), căci diavolul "știind că timpul său este scurt" (Ap 12,12), "dă târcoale ca un leu care rage căutând pe cine să înghită" (cf. 1Pt 5,8).

A vorbi oamenilor despre Isus și despre ce a făcut el la cruce pentru noi, înseamnă a lucra împreună cu el la opera mântuirii oamenilor. A nu te lăsa abătut de la lucrarea misionară primită la Botez: nici de lucruri pământești, nici de câștiguri înșelătoare, nici de respectul omenesc, nici de plăceri, nici de onoruri, înseamnă a fi credincios în lucrarea mântuirii oamenilor. A suferi ocări, prigoană și chiar moarte pentru vestirea lui Isus și a mântuirii sale, înseamnă a lucra împreună cu Isus la opera mântuirii oamenilor, până la moarte. De aceea, astăzi în evanghelie, Isus ne spune: "Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da și eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri. Însă oricine mă va renega înaintea oamenilor îl voi renega și eu înaintea Tatălui meu cel din ceruri" (Mt 10,32-33).

Diavolul și aliații lui, știu că oamenii se tem de suferință și de aceea îi atacă prin dureri sufletești și trupești, ca pe Iob. Iar Dumnezeu care are încredere în noi și care vrea să-i arate diavolului ce copii credincioși are, care nu se tem de suferință și moarte, îi permite, spre slava lui și spre fericirea noastră veșnică să ne încerce (cf. Iob 1,7-12; 2,1-10). Da, lui Dumnezeu îi place să se slăvească cu noi oamenii, cu noi copiii săi, înaintea îngerilor și înaintea întregii creații, că avem încredere în învierea și fericirea veșnică promise și realizate prin Cristos și Duhul Sfânt (cf. 1Cor 4,9; Evr 10,33). Iob era drept, dar nu știa că dreptatea lui nu ajunge pentru mântuire; el nu știa că trebuia să vină cu dreptatea lui la Dumnezeu ca și ea să fie purificată, așa cum mu știau nici fariseii. Iob a înțeles asta din suferințele pe care le-a îndurat și prin această înțelegere l-a onorat pe Dumnezeu. Oare noi îl vom onora pe Dumnezeu oferindu-i "dreptatea noastră" spre purificare? Vom suporta noi încercările ca semn de încredere în promisiunile și realizările sale de la cruce, aducându-i astfel o laudă înaintea îngerilor și a universului întreg? Ori îl vom mâhni?

O tânără a mers la mama ei și a început să-i povestească necazurile prin care trecea, plângându-se că viața a devenit prea grea. Era obosită de atâta luptă și conflicte. Imediat ce reușea să rezolve o problemă, apăreau altele. Fără să-i spună nimic, mama ei a luat-o în bucătărie. A umplut trei vase cu apa și le-a pus pe aragaz. În scurt timp, apa a început să fiarbă. În primul vas a pus niște morcovi, în al doilea, ouă, iar în al treilea, niște boabe de cafea. Le-a lăsat să fiarbă fără să spună nici o vorbă. După un timp a oprit focul. A pus morcovii într-o farfurie, ouăle în alta și a turnat cafeaua într-o ceașcă. Apoi s-a întors spre fiica ei și a întrebat-o: "Spune-mi, ce vezi?" "Morcovi, ouă și cafea!" Mama ei a luat-o mai aproape și i-a cerut să ia un morcov în mână. Era moale. Apoi i-a cerut să ia un ou. L-a luat, l-a decojit și a constatat ca era un ou fiert devenit tare. În cele din urmă, mama i-a cerut să guste din cafea. A gustat-o și a zâmbit cu plăcere când i-a simțit aroma. În final fiica a întrebat: Ce înseamnă toate astea, mamă? Mama i-a explicat: Fiecare din aceste trei elemente au avut de a face cu aceeași problemă, focul și apă fiartă. Dacă inițial morcovul era tare și puternic, după ce a fiert a devenit moale și slab. Oul cel fragil, cu coaja subțire, acum a devenit tare. Boabele de cafea însă nu s-au schimbat, dar au schimbat apa în care au fiert, aromând-o și dăruindu-i gustul lor plăcut. Care dintre ele ești tu, și-a întrebat mama, fiica? Când ai de-a face cu necazurile și încercările, ce ți-ar plăcea să fii: un morcov, un ou, sau o boabă de cafea? Dumnezeu vrea ca noi să schimbă suferința, asemenea lui Isus și a sfinților, în cale de mântuire. Oare poate conta pe noi, ca pe Isus și ca pe sfinți?

Am ales să dau un exemplu de artist celebru și plăcut la foarte mulți dintre noi, ca să arăt că se poate schimba suferința în cale de mântuire. Este vorba despre celebrul actor american Sylvester Stallone "Rambo", născut 6 iulie 1946 la New York, fiind fiul unui frizer emigrat din Puglia, Italia, și al unei foste dansatoare. Acesta, după ce prima lui fetiță s-a născut cu o grava malformație la inima, a luat o decizie foarte importantă în viața lui. El și-a predat viața lui Dumnezeu și s-a convertit; în suferința pentru fiica lui, "Rambo" și-a regăsit credința pe care o uitase demult și a fost convins că regăsirea credinței a ajutat-o pe fiica lui sa se vindece, iar pe el să-și afle pacea. El însuși și-a anunțat public convertirea în 8 ianuarie 2014. Acum, Sylvester Stallone este creștin catolic practicant. În ciuda trecutului său violent și a imaginii sale de dur pe care și-a creat-o, în atâtea filme, acum sprijină acțiunile non-violente și militează pentru restrângerea dreptului de a purta arme, în Statele Unite. Suferința fiicei sale l-a dus la schimbarea vieții și la afirmarea părții luminoase din sufletul lui. Fiecare dintre noi, pe lângă zgura de întuneric și păcat pe care ne-a pus-o diavolul, purtăm o mare lumină. Suferința este de multe ori instrumentul prin care Dumnezeu îndepărtează zgura de păcat și de întuneric pe care a pus-o diavolul, pentru a elibera lumina pusă de el în noi.

"Când m-am oferit adorabilei Treimi, scrie Margareta Maria Alacoque (1647-1690), Tatăl mi-a spus: «Iată fiica mea, îți fac același cadou ca Fiului meu preaiubit, crucea». Iar Isus mi-a spus: «Te voi răstigni pe ea așa cum am fost răstignit și eu». Iar Duhul Sfânt mi-a spus că el, care este numai iubire, mă va consuma purificându-mă".

Crucea este darul cel mai prețios al lui Dumnezeu pentru noi. Prin ea găsim drumul credinței. Prin ea rămânem lângă Isus. Prin ea dăm mărturie despre Isus și despre lucrarea sa de la cruce. Prin ea dăm gust creștin lumii în mijlocul căreia trăim. Iar acum să fugim și ne plângem de ea?

Răspunsul lui Isus trebuie să fie și răspunsul nostru: "Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti. Acum sufletul meu este tulburat și ce să spun: «Tată, salvează-mă de ceasul acesta!»? Însă tocmai pentru aceasta am ajuns la ceasul acesta. Tată, glorifică numele tău!. Atunci a venit o voce din cer: «L-am glorificat și iarăși îl voi glorifica»" (In 12,25-28).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat