Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Yeom: "Martirii coreeni, speranță de pace cu nordul"

De Paolo Affatato

"Sunt convins că în Coreea de Nord încă mai există «catolici ascunși» care practică credința lor în secretul inimii lor. Pentru ei toți, beatificarea a 81 de noi martiri coreeni și între ei 24 care au murit sub comunism cu episcopul de atunci de Pyongyang, Francis Hong Yong-ho, va fi un semn de mare speranță. Nicio barieră, ci o punte spre nord. Mesajul lor este iubirea față de omenire, chiar și față de persecutori". Este ceea ce spune cardinalul Andrew Yeom Soo-jung, arhiepiscop de Seul, într-un interviu acordat pentru Vatican Insider, vorbind despre raporturile dintre Coreea de Sud și de Nord, în faza delicată de criză internațională care se trăiește în peninsula coreeană.

Creat cardinal de papa Francisc în anul 2014, Yeom este în Vatican pentru a prezenta acordul pe care arhidieceza de Seul l-a încheiat cu Secretariatul pentru Comunicare, cu obiectivul de a întări cooperarea în evanghelizare și a răspândi mesajele papei Francisc în limba coreeană. Grație memorandumului de înțelegere, arhidieceza va putea contribui și superviza la secțiunea coreeană de la Radio Vatican. Vatican Insider l-a întâlnit.

Eminență, Coreea de Sud are un nou președinte: credeți că este o cotitură pentru națiune? Moon este un catolic și aceasta ce implicații va putea avea?

Alegerea lui Moon Jae-in reprezintă un succes pentru speranțele cetățenilor coreeni și o cotitură importantă pentru națiune. Faza istorică ce a dus la impeachment a președintelui Park a fost un timp de mare suferință pentru poporul coreean. Credem că națiunea, cu el, va putea depăși definitiv această situație și să devină o democrație mai matură. Noi dorim ca, așa cum spune sfântul Paul în Scrisoarea către Corinteni, președintele să se facă "totul pentru toți" și ca, un bun catolic, să aducă un mesaj de pace și milostivire în Coreea.

Ce scenariu politic se deschide, după părerea dumneavoastră, cu noul președinte Moon, pentru raporturile cu Coreea de Nord?

In primis se observă o schimbare verbală: președintele a început imediat să vorbească despre pace și despre dialog, în loc de război. Din păcate, încă suntem în mijlocul unei crize militare și politice deoarece Coreea de Nord continuă să lanseze rachete în fiecare săptămână. În peninsula noastră este nevoie de a reconstrui o încredere reciprocă, pentru a restabili relații bilaterale bune. Baza este tocmai încrederea reciprocă: în loc de a mări arsenalele de război, cred că actuala criză coreeană se poate depăși numai restaurând dialogul și relația.

Dumneavoastră sunteți și administrator apostolic de Pyongyang. Care sunt pașii necesari pentru a construi pace și reconciliere cu nordul?

Chiar dacă sunt administrator apostolic de Pyongyang, totuși n-am fost niciodată acolo. Doresc mult să merg și visul meu este să celebrez într-o zi acolo o sfântă Liturghie. Astăzi suntem într-o perioadă foarte delicată. Noi credem cu disperare în urgența păcii: în fiecare zi mă rog pentru aceasta cu Rozariul. Continuăm să avem credință în Dumnezeu pentru a fi un nou început, cum spune papa Francisc, nu prin arme sau război: toți catolicii din Coreea de Sud se roagă pentru pace. Angajarea cea mai importantă pentru noi este rugăciunea. Aceasta are puterea de a ne transforma pe noi înșine și societatea. Coreenii din Nord și din Sud sunt despărțiți de peste 70 de ani, dar suntem convinși că, prin credință și rugăciune, pacea va veni.

Cum s-au schimbat, în acești 70 de ani, raporturile Bisericii voastre cu nordul?

După războiul din Coreea (1950-1953) au fost multe victimele și milioane de familii despărțite. Timp de decenii n-a existat niciun contact și Biserica din nord era numită "Biserica tăcerii". În anii '70 s-a început să se vorbească despre "misiune" spre Coreea de Nord. În anul 1995, abordarea s-a schimbat și a fost creată de către Biserică o Comisie pentru Reconcilierea și Unitatea Poporului Coreean. S-au născut multe mișcări de rugăciune în parohii. La Seul, din anul 1995 încoace, în fiecare marți seara se celebrează în catedrală o Liturghie pentru pace și reconciliere: de atunci am celebrat peste o mie de Liturghii cu această intenție. Apoi, fiecare parohie din Seul a luat la inimă, cu un soi de "adopție spirituală", una dintre cele 57 de parohii care existau la Pyongyang. Spiritul este de a nu-i uita pe frații noștri din nord, care rămân în inima noastră: mai ales amintind aceasta noilor generații de coreeni. În afară de aceasta, prin Caritas, se acționează la nivel de ajutoare umanitare, în mod special pentru copiii nord-coreeni.

În acest scenariu, cum se situează noul proces de beatificare a martirilor coreeni, început recent, care îl include pe episcopul de Pyongyang, Francis Hong Yong-ho și pe cei căzuți sub comunism?

Printre martirii incluși în proces (două grupuri: primul din perioada 1785-1879, al doilea din secolul al XX-lea, nr), este episcopul Francis Hong Yong-ho și alți 24 de morți sub regimul comunist. Nu este nicio răzbunare. Acest proces de beatificare ne folosește nouă tuturor pentru a recunoaște importanța și valoarea vieții umane. Și în momentul morții, acești martiri se rugau pentru persecutorii lor. Acesta este mesajul pe care-l aduc: iubirea față de omenire, chiar și, așa cum spune Isus, față de dușman. Martirii nu vor să fie o barieră, ci o punte spre nord. Sunt convins că în Coreea de Nord încă mai sunt "creștini ascunși" care practică în secretul inimii credința lor. Pentru ei toți beatificarea va fi un semn de mare speranță. Va fi o veste bună. Probabil nu va avea un efect pe termen scurt, ci pe termen lung, conform providenței lui Dumnezeu, va putea să fie foarte prețioasă.

(După Vatican Insider, 2 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat