Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Funeraliile părintelui Alixandru Gabor

Înmormântarea pr. Alixandru Gabor, trecut la Domnul în ziua de 16 iunie, în Spitalul "Sfânta Scolastica" din Cassino (Italia), a avut loc joi, 22 iunie 2017, la Ciugheș, localitatea natală. Liturghia a fost prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Au participat aproape 40 de preoți și mulți credincioși din sat și din localitățile învecinate.

Trupul neînsuflețit a fost depus mai întâi în biserica din Vallemaio (Dieceza de Sora-Aquino-Pontecorvo) - Italia. Aici marți, 20 iunie, ora 11.00, episcopului locului, Gerardo Antonazzo, și mai mulți preoți (printre care Pavel Gabor - fratele - Veniamin Aenășoaei și Pius Miclăuș) au celebrat o Liturghie, cu participarea primarului, a copiilor, a corului și a credincioșilor din parohie, unii dintre ei dând mărturie despre activitatea părintelui Alixandru la finalul celebrării. În această localitate pr. Alixandru a slujit zece ani, urmându-le preoților Veniamin Aenășoaiei și Gabriel Popa.

"Ne unește în această celebrare, a spus ep. Antonazzo, rugăciunea unanimă, împreună cu credința, întărită de mărturia care ne-a unit cu iubitul părinte Alixandru... Îi mulțumim Domnului că ni l-a dat. Cu siguranță, timpul ne va ajuta să înțelegem mai bine. Imaginea Bunei-Vestiri care domină acest altar ne amintește că este un anunț cu privire la Viață. Ei bine, și moartea devine proclamare a Vieții: când încredințăm trupul pământului îl încredințăm Vieții, pentru că, devenind praf, acel pământ devine sânul unei vieți depline... În spatele unui caracter, probabil, solitar, puțin rezervat, vă pot spune că dragostea lui pentru comunitate nu a fost mică. De fiecare dată când îl întâlneam și îl întrebam «Ce mai faci?», îmi răspundea mereu «Bine», ca și cum ar fi vrut să-l asigure pe episcop de stabilitatea slujirii sale în folosul comunității. S-ar putea să fi fost uneori acele lucruri umane, cum ar fi disconforturi, mici neînțelegeri, ca în toate familiile, dar nimeni nu a pus la îndoială vreodată dedicarea lui pentru comunitate. Aceasta a fost prezentă și în ultimele cuvinte: când l-am vizitat în spital la terapie intensivă, gândurile erau îndreptate spre comunitate. Să-i cerem Domnului noi vocații la preoție pentru slujirea comunității".

Sicriul cu trupul neînsuflețit al răposatului a fost transportat la Ciugheș, fiind depus în biserica parohială începând cu miercuri, 21 iunie, ora 23,30. Credincioșii au privegheat și s-au rugat.

Joi, 22 iunie, celebrarea prezidată de PS Cornel Damian a început la ora 11.00. În altar a stat fratele părintelui Alixandru, Pavel Gabor, OFMConv. Au concelebrat 18 colegi de-ai părintelui răposat din seria 1989 (alți doi au transmis mesaje), părinți franciscani - foști studenți la Seminarul din Roman, preoți din parohiile vecine și preoți consăteni. Biserica era plină cu credincioși. Rude ale părintelui Gabor, printre care și mama, au stat în apropierea sicriului închis, înconjurat de flori și coroane.

Lecturile au fost proclamate de doi nepoți de-ai părintelui Alixandru. Cântarea a fost animată de la cor de părintele paroh Anton Egner, care a cântat și la orgă.

În cadrul predicii, predicatorul a amintit de faptul că în urmă cu 28 de ani pr. Alixandru împreună cu un alt preot celebrau prima Liturghie în satul natal. Erau primii preoți din Ciugheș. Atunci credincioșii i-au cântat: "Bine ați venit în mijlocul nostru..." și "Cu suflet iubitor vei osteni, / Dar va veni o zi / Când te vei odihni"; azi, când a venit ziua odihnei, l-au primit din nou acasă cu cântare de psalmi și rugăciune. S-a vorbit despre ultima predică pe care o ține părintele Alixandru în care transmite că dincolo poate urma pentru toți "ceva mai bun" dacă își vor lega viața de Cristos, cruce, Scriptură și rugăciune. Al doilea gând a fost pentru copii, adolescenți și tineri, fiind îndemnați să se gândească dacă nu este momentul ca cineva să-i ia locul părintelui care nu mai poate să ducă evanghelia mai departe, păstrând în memorie că vocația părintelui Alixandru a înflorit în locurile unde părinții și bunicii povesteau despre pr. Vasile Gabor care a murit nu departe de Ciugheș la vârsta de 35 de ani (26 noiembrie 1954), după ce a fost ascuns de familia dascălului Zaharia cinci ani și șase luni într-un bordei săpat în pământ, mereu urmărit de Securitate.

PS Cornel Damian, la finalul Liturghiei, după ce a salutat întreaga comunitate, exprimând compasiunea sa, a subliniat că pr. Alixandru era încardinat în Arhidieceza de București și a transmis gândul de comuniune al ÎPS Ioan Robu, al PS Petru Gherghel, al PS Aurel Percă și al PS Anton Coșa. De asemenea, a subliniat că, întâlnindu-l cu un an în urmă, a descoperit pe chipul părintelui împlinire, pace și seninătate, deși urmele bolii erau vizibile.

Părintele Alixandru Gabor se considera "un boț de lut din Lunca Ciugheș". Textele care i-au călăuzit viața au fost cele alese în ziua sfințirii ca preot: "Tu ești Fiul meu, eu astăzi te-am născut" (Ps 2,7); "Iată vin, Doamne, ca să fac voia ta" (Evr 10,7). La întrebarea "Ce verset din Biblie te va călăuzi în 2017?" sau "Ce cuvinte înțelepte din Biblie vor deveni călăuzele tale în acest an?", părintele a răspuns: "Domnul este lumina și mântuirea mea: de cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieții mele: de cine să-mi fie frică? (Ps 27,1)".

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir. A fost așezat în partea din vale lângă zidul capelei. Pe crucea de fier este notat: "Pr. Gabor V. Alixandru / Năs. 5 sep. 1962 / Dec. 16 iunie 2017".

Înainte de a trece la cele veșnice, pr. Alixandru primele zile din luna iunie nu a putut să celebreze, apoi începând cu 4 iunie a fost internat în spital 12 zile, fiind diagnosticat, printre altele, cu bronhopneumonie. S-au păstrat ultimele mesaje dinainte de a intra în spital:

26 mai 2017, ora: 5,37: "Bună dimineața! Azi e mai 26 ale lui 2017. Această nouă și minunată auroră de zi este o promisiune a vieții veșnice: într-adevăr, cum după o noapte de somn ne-am trezit la o nouă zi, la fel după noaptea morții ne vom trezi la viața veșnică. Spre slava lui Dumnezeu, creator și Tată. Aleluia".

27 mai 2017: Bună dimineața și-o inimă bună! Cea mai curajoasă decizie a dimineții este aceea de a fi bun și gentil toată ziua".

28 mai 2017: "Doamne, această zi care-ți oferă ultimele minute ale sale a fost duminică. Îți mulțumesc pentru această zi minunată petrecută împreună cu tine; datorită acestui eveniment simt că am deja forța necesară de a primi de la tine o altă nouă săptămână de viață, de lucru, de har și de bucurie pentru că tu ești prezent în viața și-n activitatea mea".

29 mai 2017: "După o duminică în întregime dăruită Domnului a venit și bucuria de a începe o nouă zi (și-o nouă săptămână) ca pe o nouă creație. Mulțumesc, Doamne, pentru toate binecuvântările tale".

30 mai 2017: "Sunt după-amiezi lente, după-amiezi normale și mai sunt după-amiezi ca cea de azi: ai voi să nu se mai sfârșească niciodată".

Într-adevăr, "după noaptea morții ne vom trezi la viața veșnică. Spre slava lui Dumnezeu, creator și Tată. Aleluia".

Pr. Cornel Cadar

*

Gânduri publicate în Almanahul "Presa Bună"

Setea de viață
A-nnoptat, Doamne, - suspină oul
în cuibu-i de nisip -
soarele nu mă mai încălzește,
iar nisipu-a devenit rece și trist...
un animal crud mi-a răpus mama
și-am rămas singur, Doamne, - suspină
puiul flămând - mi-e foame și nimeni de grijă nu-mi poartă...
Azi în furtună mi-am rupt aripa
- suspină pasărea căzută la pământ -
și, Doamne, de-atuncea mi-e poftă de zbor,
de noapte mi-e teamă
și-mi este atât de foame
și-atât de sete...
S-a prăvălit piatra, Doamne,
și-am rupt un picior - mugește cerbul,
târându-se numai pe trei -
și tristă mi-e inima că nu pot
din piatră-n piatră
până pe culme să salt...
Mi-am înțepat laba - mormăie
ursu-amărât -
și nu pot în smidă să merg
fragi, zmeură sau mure
spre hrană să-mi strâng...
Mi-am, Doamne,... Mi-am - hohote-n
plâns dureros omul -
mi-am rătăcit idealul;
s-au frânt-am elanul;
pierdut-am credința
sau cale-am greșit...
Și ce sete-mi este de viață
căci simt
că n-o am din plin...
Pr. Alexandru Gabor
*

Plânsul-rugăciunea celui mințit de mass-media
Doamne, când citesc ziarele sau revistele,
când ascult radioul sau televizorul,
cu amărăciune crescândă îmi dau seama
că știrile sunt instrumentalizate, manipulate...
Se spun și se scriu lucruri contradictorii,
se propagă drept adevăr și se jură
asupra a ceea ce nu este decât acoperire de interese
sau gândirea unora din cei sus puși...
cuvântul tău, Doamne, e adevărul,
înțelepciunea și judecata dreaptă;
adevăr curățat în focul suferinței istoriei,
de toate generațiile celor oprimați...
Cuvântul tău face să tremure cei puternici:
care-ncearcă să-l sufoce-n fiecare zi
cu milioanele lor de cuvinte deșarte,
cu slogane scrise în mai multe limbi.
Cuvântul tău, Doamne, e călăuza noastră
în pălăvrăgeala mass-mediei de mincinoși,
care, fără milă,
ne bombardează în fiecare zi
pentru a crea nesiguranță și frică...
Cuvântul tău de carne și istorie
rămâne singura cale
a celor ce caută dreptatea,
adevăr care ne eliberează
și ne învață cele drepte,
hrana care ne întărește viața.
Pr. Alexandru Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iunie: Ciugheș: Funeraliile pr. Alixandru Gabor


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat