Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Republica Moldova: "Acțiunea Catolică Adulți în acțiune"

În perioada 16-19 iunie 2017, un grup de 30 pelerini, membri ACA din Roman, Adjudeni, Piatra Neamț și Bacău, împreună cu părintele paroh Pavel Chelaru, am făcut un pelerinaj în Republica Moldova. Am dorit să vizităm acest teritoriu, ce a făcut parte din România Mare, mai ales că în curând, în anul 2018, vom aniversa centenarul Marii Uniri.

A fost un prilej de a cunoaște o parte din comunitățile catolice din Republica Moldova, de a lua un contact direct cu viața spirituală, politică, economică, culturală și socială din acest teritoriu.

Călăuziți de pr. Mihai Balan de la Chișinău am putut să ne realizăm toate obiectivele: să cunoaștem proiecte sociale pentru copii și vârstnici; vizitarea mănăstirilor Hâncu și Căpriana; a Orheiului Vechi; a bisericii romano-catolice din Bălți. Inedită a fost vizita la vestita cramă din Cricova, iar la Cetatea lui Ștefan cel Mare din Soroca, ghidul obiectivului într-un mod antrenant, dar documentat ne-a prezentat pagini glorioase din istoria Moldovei.

Cel mai emoționant moment a fost întâlnirea cu Preasfințitul episcop Anton Coșa la catedrala romano-catolică din Chișinău.

În fața catedralei se afla o bancă pe care este așezat, sub forma unei statui, sfântul Ioan Paul al II-lea, iar noi, pe rând, am stat pe băncuță să avem scurte "discuții" de suflet cu acesta.

În acest context să ne amintim de mesajul transmis de sfântul Ioan Paul al II-lea: "Adevărata sfințenie nu înseamnă ruperea, detașarea de această lume, ci mai degrabă înseamnă să depui un efort pentru a aduce învățăturile sfinte în viața de zi cu zi, în familie, la școală, la serviciu". Prin pelerinajul nostru, am încercat să materializăm acest îndemn.

Viorica Spataru

*

Impresii de la pelerini:

  • "Am petrecut clipe minunate, de neuitat în aceste zile. Timpul a trecut repede și se spune: «Tot ce-i frumos trece repede». Am îmbinat foarte frumos rugăciunea cu distracția. Ne-am făcut prieteni noi și ne-am împărtășit impresiile. «Să-l lăudăm pe Domnul că este bun, veșnică este îndurarea lui»" (Mariana Vacaru - Roman)

  • "În acest pelerinaj, ne-am rugat, am cântat, am vizitat obiective religioase, istorice, culturale, ne-am bucurat împreună. Am rămas plăcut impresionantă de mulțimea florilor, de clădirile frumoase, dar și de oamenii cu accentul lor frumos, comunicativi. Mi-a plăcut. Mulțumesc colegilor pelerini, dar mai ales organizatorilor: pr. Pavel Chelaru și doamna Viorica Spataru" (Eugenia Donea - Adjudeni)

  • "Mulțumesc bunului Dumnezeu că am avut ocazia să particip la acest pelerinaj. A fost frumos, am cunoscut oameni minunați, peisaje frumoase. Momentul cel mai emoționant a fost întâlnirea cu Preasfinția sa episcop Anton Coșa. Pot să spun că m-am încărcat spiritual" (Mariana Gherca - Bacău)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 iunie: Pelerinaj în Republica Moldova: "Acțiunea Catolică Adulți în acțiune"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat