Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Milano, pentru a-i urma lui Scola este favorit Delpini

De Andrea Tornielli

Anunțarea succesorului lui Angelo Scola la Milano se apropie și publicarea numirii este așteptată în această lună, așa încât să permită noului arhiepiscop să înceapă slujirea sa la 8 septembrie, sărbătoarea Nașterii Mariei, căreia îi este dedicat domul. Conform multor surse, candidatul cel mai puternic precum și cel mai votat în consultări este Mario Delpini: 66 de ani în iulie, născut la Gallarate, actual vicar general al diecezei ambroziene.

Exceptând surprize de ultimă oră, ar putea să cadă chiar asupra lui alegerea papei, după accelerarea consultărilor care au avut loc în săptămânile trecute. O accelerare dorită de însuși cardinalul Scola, care a cerut ca noul an pastoral să înceapă cu noul arhiepiscop și nu în situație de așteptare.

După ce a studiat în seminariile diecezane, Delpini a fost hirotonit preot în 1975 de cardinalul Giovanni Colombo. A luat licența în litere la Universitatea Catolică, a obținut licența în teologie și apoi diploma în științe patristice la Institutul Patristic Augustinianum din Roma. A predat greacă și patrologie în seminariile milaneze. A fost rector al liceului seminarului din Venegono, apoi a devenit rector al ciclului teologic de patru ani și din 2000 până în 2006 rector al seminarului mare. Cardinalul Dionigi Tettamanzi l-a numit vicar al zonei pastorale VI din Melegnano și în 2007 l-a consacrat episcop auxiliar. În aprilie 2012, arhiepiscopul Scola l-a ales ca vicar general al diecezei și după doi ani i-a încredințat și formarea permanentă a clerului.

Numirea sa ar reprezenta o alegere de continuitate, dar în același timp originală. De continuitate, pentru că Delpini a fost colaborator apropiat al ultimilor trei arhiepiscopi de Milano, de la Martini la Scola. Originală, pentru că nu poate fi înscris la nicio grupare și pentru că a trăit toată viața sa de preot și de episcop în dieceza de Milano: ultima dată asta s-a întâmplat cu peste jumătate de secol în urmă, cu numirea cardinalului Colombo, și el rector al seminarului mare și apoi episcop auxiliar.

Cine-l cunoaște bine pe Delpini îl descrie ca un om "foarte spiritual, umil dar nu docil, mare muncitor, departe de portretul-robot al episcopului-manager, foarte atent la raportul personal cu preoții". Trăiește la "Casa Clerului", împreună cu preoții bătrâni și în oraș umblă cu bicicleta, cu cască și giacă reflectorizantă.

În 1998 a publicat o carte intitulată "Cucernice ce maniere! Mic cod pastoral al bunelor maniere", cu idei "afectuoase și ironice" în care invita să se elibereze "de balastul unui anumit clericalism și de eficientismul managerial".

În ajunul vizitei lui Francisc la Milano a spus la ziarul Repubblica: "Biserica noastră pe cât de generoasă, organizată, întreprinzătoare, este uneori marcată de neliniște, tristețe, îngrijorare, de gândul de a nu reuși, de a nu avea suficiente resurse pentru a face față atâtor probleme. Bucuria Evangheliei este tocmai unul dintre acele mesaje de care avem nevoie. Există un izvor al bucuriei pe care Papa îl cunoaște și pe care noi l-am uitat, bucuria nu vine din succes sau din faptul de a avea atâtea resurse, ci dintr-o spiritualitate mai profundă, o comuniune cu Domnul mai obișnuită".

Delpini predică adesea folosind anecdote și povestiri, și tocmai a republicat o carte intitulată "Și fluturele a zburat" (E la farfalla vol?), care conține 52 de fabule, scurte povestioare pentru copii dar capabile să vorbească adulților.

(După Vatican Insider, 20 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat