Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Mesajul Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios adresat musulmanilor pentru luna Ramadan și 'Id al Fitr 1438 H. / 2017 A.D. (2 iunie 2017)

Cu ocazia lunii Ramadan - începută anul acesta pe la 27 mai - și pentru sărbătoarea 'Id al Fitr 1438 H. / 2017 A.D., care va fi la 24 iunie, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios a trimis musulmanilor din întreaga lume un mesaj de urări cu titlul: "Creștini și musulmani: împreună pentru îngrijirea casei comune". Iată textul mesajului semnat de președinte, Eminența Sa cardinalul Jean-Louis Tauran, și de secretar, Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.:

Creștini și musulmani: împreună pentru îngrijirea casei comune

Dragi frați și surori musulmani,

Vrem să vă asigurăm de solidaritatea noastră rugătoare în acest timp de post în luna Ramadan și pentru celebrarea conclusivă a 'Id al-Fitr, dorindu-vă din inimă cele mai bune urări ale noastre de solidaritate, bucurie și îmbelșugate daruri spirituale.

Mesajul din acest an este deosebit de actual și semnificativ: în urmă cu cincizeci de ani, în anul 1967, la numai trei ani după instituirea acestui Consiliu Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) de către papa Paul al VI-lea, la 19 mai 1964, pentru prima dată a fost trimis un mesaj pentru această ocazie.

În anii următori, două mesaje au fost deosebit de importante: cel din anul 1991, în timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, cu titlul "Calea celor care cred este calea păcii", și cel din anul 2013, în primul an de pontificat al papei Francisc, cu titlul "Promovarea respectului reciproc prin educație", ambele semnate chiar de pontifi.

Printre numeroasele activități ale CPDI pentru a promova dialogul cu musulmanii, cea mai importantă și de lungă durată este mesajul anual pentru Ramadan și pentru 'Id al-Fitr, adresat musulmanilor din toată lumea. Pentru a împărtăși acest mesaj în cel mai amplu mod posibil, CPDI este asistat de comunitățile catolice locale, precum și de reprezentanții pontificali prezenți în aproape toate țările din lume.

Experiența ambelor noastre comunități afirmă valoarea acestui mesaj pentru a promova relații cordiale între vecini și prieteni, creștini și musulmani, oferind reflecții despre provocările actuale și urgente.

Pentru anul acesta, CPDI se inspiră din scrisoarea enciclică a papei Francisc "Laudato si' - Despre îngrijirea casei comune", adresată nu numai catolicilor și creștinilor, ci întregii omeniri.

Papa Francisc atrăgea atenția cu privire la daunele provocate mediului, nouă înșine și semenilor noștri, de stilurile noastre de viață și de deciziile noastre. Există, de exemplu, unele perspective filozofice, religioase și culturale care reprezintă o amenințare pentru raportul omenirii cu natura. A primi această provocare ne implică pe noi toți, făcând abstracție de faptul că practicăm sau nu o credință religioasă.

Însuși titlul enciclicei este expresiv: lumea este o "casă comună", o locuință pentru toți membrii familiei umane. De aceea, nicio persoană, națiune sau popor nu poate impune în mod exclusiv propria viziunea asupra planetei. Pentru aceasta, papa Francisc invită "să reînnoim dialogul despre modul în care construim viitorul planetei noastre, (...) pentru că provocarea ambientală pe care o trăim și rădăcinile sale umane ne privesc și ne ating pe toți" (nr. 14).

Papa Francisc spunea despre criza ecologică că "este un apel la o profundă convertire interioară" (nr. 217). Ceea ce folosește este educația, o deschidere spirituală și o "convertire ecologică globală" pentru a înfrunta în mod corespunzător această provocare. Ca oameni care credem, raportul nostru cu Dumnezeu trebuie să fie tot mai evident prin modul de a ne raporta la lumea care ne înconjoară. Vocația noastră de a fi păzitori ai lucrării lui Dumnezeu nu este nici facultativă, nici marginală în raport cu angajarea noastră religioasă ca și creștini și musulmani: este parte esențială a ei.

Fie ca gândurile religioase și binecuvântările care derivă din post, rugăciune și fapte bune să vă susțină, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe calea păcii și a bunătății, îngrijindu-vă de toți membrii familiei umane și de întreaga creație!

Cu aceste sentimente, vă urăm, încă o dată, seninătate, bucurie și prosperitate.

Din Vatican, 19 mai 2017

Jean-Louis Tauran

Președinte

Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.

Secretar

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat