Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
China: Au fost donate papei două picturi "în numele poporului chinez"

Diplomația trece și prin artă. Papei Francisc i-au fost donate, "în numele întregului popor chinez", două picturi de Zhang Yan, artist de 54 de ani care a trăit timp de cinci ani în Tibet, între cei mai cunoscuți din fostul Imperiu Albastru, în timpul întâlnirii de ieri cu reprezentanții de vârf ai Chinese Culture Industrial Investment Fund (CCIIF), emanație directă a Ministerului de Finanțe din Republica Populară Chineză.

A revelat acest lucru secretarul general Zhu Jiancheng în timpul unui eveniment la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce": "Imediat ce a văzut pe primul dintre cele două tablouri, papa Francisc a spus imediat: "Este foarte frumos!". Ambele i-au plăcut foarte mult. I-am explicat: "Cel care vi le dăruiește este poporul chinez". Și el s-a arătat foarte bucuros", a povestit el. "Inițiativa noastră - a explicat Zhu - răspunde la ce s-a întâmplat la 14 august 2014 când papa, survolând China în călătoria spre Seul, a dat binecuvântarea sa poporului chinez. Acesta este răspunsul nostru".

Secretarul CCIIF a exprimat și speranța "ca raporturile dintre China și Vatican să aducă o îmbunătățire pentru lume în pace. Ieri am scris o scrisoare cardinalului Parolin, cu speranța în prin cultură să fie o mai mare apropiere între China și Vatican". "Apropierea între popoare - a adăugat el - depinde de relația inimilor. Scopul nostru principal este să facem schimb cultural, pentru scopurile păcii, deschiderii, înțelegerii și încrederii reciproce. Diplomația civilă și populară este astăzi mai importantă față de tot restul".

Zhu Jiancheng a subliniat și că: "Vaticanul este centrul lumii catolice, una dintre cele mai mari religii. Budismul din Tibet este și el una dintre cele mai vechi. Aș vrea ca prin aceste două picturi să se poată exprima un mod de a comunica între China și Vatican".

Prima pictură, intitulată "Iron Staff Lama", este din anul 1993 și este o demonstrație a legăturii dintre fizicitatea materială și experiența spirituală. A doua, cu titlul "The Cradling Arm", este datată 2013 și reprezintă îmbrățișarea dintre o mamă și o fiică având pe fundal câteva întinderi și promontorii. În ambele opere, artistul a amestecat tehnica "renascentistă", studiată pe operele lui Raffaello, Michelangelo, Leonardo, Caravaggio, și cea orientală în special în pregătirea materialelor cromatice.

Papei i-a fost ilustrat și proiectul care vrea să ducă o culegere de piese chineze păstrate în Muzeele Vaticane într-o expoziție programată în vara viitoare în Orașul Interzis; în timp ce o expoziție de opere chineze, între care unele de același Zhang, va fi pregătită în Vatican. "Papa a fost foarte fericit și a dat binecuvântarea sa", a declarat Zhu Jinacheng.

CCIIF - explică Ansa - este un fond de capitaluri de investiție cu rază largă de acțiune, instituit în anul 2011 de guvernul de la Pechin cu semnătura unor importante întreprinderi culturale de proprietate statală, mari firme de stat și a celor mai mari instituții financiare, pe baza Planului de promovare a industriei culturale chineze din anul 2009. Este gestionat direct de Ministerul de Finanțe și are misiunea de a promova și de a prezenta cultura tradițională chineză, într-un raport strâns și integrat între cultură și business.

(După Vatican Insider, 1 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat