Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Se pot refolosi lumânări pascale vechi?

De Edward McNamara LC

În rubrica sa de liturgie, părintele Edward McNamara LC, profesor de liturgie și decan de teologie la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma, răspunde la întrebarea din partea unui cititor din Statele Unite.

Am o întrebare referitoare la lumânarea pascală. Trăiesc într-o comunitate mică de surori și nu avem o lumânare pascală pe care s-o folosim în timpul recitării Liturgiei Orelor. Cred că lumânarea pascală este un simbol potrivit mai ales pentru o biserică sau un mare convent, unde laicii se adună la rugăciunea Orelor a comunității. Iată pentru ce nu avem nevoie de o lumânare pascală în timpul Liturghiilor sau a Oficiului Divin în casa noastră. Dar surorile din comunitate insistă să avem una și ar vrea s-o refolosească o lumânare pascală veche dintr-o biserică, de anul trecut. Ar șterge anul și ar folosi un adeziv pentru a pune anul actual. Este corect a folosi o lumânare pascală veche în acest mod? A fost binecuvântată, dar nu pentru anul acesta. - T.M., Crosby, Texas (SUA)

Au fost date recent câteva linii călăuzitoare care oferă indicații despre modul de a gestiona această situație specială. Se întâmplă tot mai des, chiar dacă este celebrată o singură Priveghere Pascală, ca să fie nevoie de mai multe lumânări pascale, de exemplu când unui preot i-au fost încredințate mai multe biserici. În acest caz trebuie să fie în fiecare parohie o lumânare pascală, pentru celebrarea botezurilor și înmormântărilor. Dar în timpul Privegherii Pascale poate fi binecuvântată numai una.

De exemplu, Comisia pentru Cultul Divin din Conferința Episcopilor din Statele Unite propune următoarele sugestii în documentul său Eighteen Questions on the Paschal Triduum (18 întrebări despre Triduum-ul pascal):

"În cazul bisericilor misionare și al parohiilor grupate împreună, se poate folosi mai mult de o lumânare pascală pentru Liturghia Luminii? Liturghierul Roman, care nu contemplă situația pastorală a bisericilor misionare sau a parohiilor grupate, specifică faptul că trebuie folosită o singură lumânare pascală. Pentru a se adapta la aceste circumstanțe speciale, Secretariatul pentru Cultul Divin propune să se aducă lumânări care provin din bisericile misionare sau alte biserici parohiale la Privegherea Pascală, să le pregătească dinainte și să le binecuvânteze împreună cu lumânarea principală (eventual purtate de diaconi sau alți reprezentanți).

În linie cu rubricile, pentru iluminare și procesiune ar trebui să fie aprinsă numai o lumânare (cea principală, sau aceea care va rămâne în biserica respectivă). Treptat ce lumânările celelalte din adunare sunt aprinse, celelalte lumânări pascale ar putea să fie aprinse și ținute (dar nu sus, pentru a menține proeminența lumânării pascale principale) de cineva la locul său în adunare.

Odată ce toate lumânările au fost stinse după cântarea Exsultet, celelalte lumânări pascale trebuie puse deoparte. În dimineața de Paște, se pot duce acele lumânări în fiecare dintre bisericile misionare, să se aprindă și să se poarte în procesiunea de intrare a primei liturghii în fiecare biserică și să le expună în prezbiteriu".

Așa cum ne amintește acest document, cărțile liturgice și liniile călăuzitoare insistă mult asupra faptului că numai o lumânare pascală poate să fie pregătită pentru celebrare. De exemplu, scrisoarea circulară a Congregației pentru Cultul Divin Pregătirea și celebrarea sărbătorilor pascale (1988) stabilește:

"Respectând adevărul semnului, să se pregătească lumânarea pascală făcută din ceară, în fiecare an nouă, unică, de mărime destul de însemnată, niciodată artificială, pentru a putea reevoca faptul că Cristos este lumina lumii. Să fie binecuvântată cu semnele și cuvintele indicate în Liturghier sau alte texte aprobate de Conferințele Episcopale".

Această insistență se explică prin simbolismul luminii unice, care este Cristos, de la care toate celelalte lumânări sunt aprinse.

Soluția propusă mai sus nu are forță de lege, dar reprezintă o soluție de bun simț în privința unei probleme pastorale concrete. Totuși, ea nu rezolvă toate chestiunile și de aceea am putea să ne inspirăm și din normele care erau în vigoare înainte de Conciliul al II-lea din Vatican.

În acel timp, dacă în timpul pascal Oficiul Divin sau Liturghia erau celebrate la un altar lateral, era permis să se folosească o singură lumânare pascală, care a fost binecuvântată și să aibă cele cinci boabe de tămâie.

Prin urmare, în afară de soluția propusă înainte, este probabil acceptabil pentru un păstor și să binecuvânteze și să pregătească în privat celelalte lumânări într-un moment potrivit după Liturghia din Privegherea Pascală, și să le pună pur și simplu în celelalte parohii înainte de prima Liturghie, fără ceremonii deosebite.

Până la urmă, chiar dacă Liturghia Privegherii a fost celebrată în noaptea dinainte, credincioșii care participă la Liturghia din duminica de Paște de obicei ar găsi lumânarea pascală deja la locul ei și nicio ceremonie specială n-ar trebui celebrată.

Totuși, este potrivit a tămâia lumânarea împreună cu altarul la începutul Liturghiei.

O situație asemănătoare s-ar putea aplica pentru un convent sau o capelă mică în care Liturghia din Privegherea Pascală nu este celebrată. Este de preferat a avea o nouă lumânare, deși de măsură relativ mică, deoarece s-ar consuma foarte puțin în cursul Liturghiei și al Liturgiei Orelor din perioada pascală.

A utiliza o lumânare veche nu este idealul, dar ar putea să fie acceptabil când ar fi adaptată în așa fel încât să fie ca nouă. Asta ar cere un pic de muncă mai multă decât pur și simplu a șterge data; ca minim aș spune că ar trebui înlăturate părțile mai consumate în așa fel încât să se poată aprindă o lumânare curată la Paște. Dacă este necesar, trebuie reînnoite în întregime decorațiunile lumânării.

(După Zenit, 17 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat