Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Fátima, o experiență de har"

De Anne Kurian

La 12 și 13 mai, Papa Francisc a mers în pelerinaj la Fátima pentru cei o sută de ani ai primei apariții și pentru a-i proclama sfinți pe păstorașii Francisc și Iacinta. Cu privire la semnificația sanctuarului portughez și a actualității mesajului său l-am intervievat pe Vincenzo Sansonetti, autor al cărții "Investigație despre Fátima" (Inchiesta su Fátima, Mondadori), 196 de pagini, prefața de Vittorio Messori.

În urmă cu o sută de ani, care era mesajul aparițiilor? De ce în acel loc și în acel timp?

Mesajul de la Fátima din 1917 este în mod esențial o invitație viguroasă, dar în același timp dulce și maternă, la convertire și la rugăciune, într-un moment istoric în care prezența creștinilor în unele țări europene, precum Portugalia, era în mod explicit combătută de guverne și grupuri de putere cu evidentă marcă anticlericală și masonică. Apoi Fecioara apare într-un timp precis, începutul secolului al XX-lea, pentru a avertiza cu privire la venirea acelor ideologii totalitare și antiumane care, imediat după aceea, aveau să domine scena: de fapt, chiar în 1917 este revoluția bolșevică din octombrie, cu puternica sa componentă atee și contrară religiei, definită "opiul popoarelor". Și apare, Maria, într-un localitate de țărani și păstori, departe de marile orașe, pentru că acolo credința rezistă la orice asalt, ca mărturie a unei națiuni care păstrează încă puternice tradiții creștine în pofida persecuției. Păstorașii înșiși, deși copii, vor fi supuși la chinuri mari datorită credinței lor simple și sincere. "Rugați-vă, recitați Rozariul", sunt cuvintele spuse de mai multe ori de Doamna Albă lui Iacinta, Francisc și Lucia, ca antidot la rău și cale pentru un început reînnoit.

Acest mesaj este încă actual?

Fátima nu este pur și simplu actual. Mai mult: actualitatea sa este tulburătoare și dramatică. Nu au dispărut motivele pentru o chemare hotărâtă adresată omului contemporan să nu se lase înșelat de miturile false ale succesului, autosuficienței și al unei vieți pământești îndreptate numai spre bunăstarea materială. Ba chiar, mai mult ca oricând societatea apare astăzi pradă a planurilor satanice care vor să ne îndepărteze de Dumnezeu și de iubirea sa față de noi. Profeția de la Fátima s-a realizat în parte cu căderea celor două mari dictaturi din secolul al XX-lea, comunismul și nazismul. Nu mai există al treilea Reich și nici Uniunea Sovietică, "Rusia" despre care vorbește Sfânta Fecioară Maria în al doilea secret, și practica vieții religioase a redevenit posibilă în multe zone din lume unde mai înainte era negată, dar asta nu înseamnă că Fátima și ceea ce reprezintă este o chestiune închisă, încât să ne lase în urmă cu sfârșitul secolului al XX-lea. Timpul urii ideologice nu s-a terminat deloc, ci s-a transformat într-o ură la fel de feroce și inumană, alimentată de viziune smintită despre lume fiice ale nihilismului și relativismului. Rămân amenințarea răului și a consecințelor păcatului, continuă și se accentuează suferința și persecutarea creștinilor. Biserica însăși trebuie să se păzească și de "dușmani" interni, care îi pun în discuție istoria, doctrina, patrimoniul de credință, privilegiind o dimensiune "orizontală" care o reduce la "agenție specială" decuplată de Cristos și de învățătura sa. După ce ateismul militant din deceniile trecute a redus la pur folclor tradițiile religioase, astăzi materialismul practic dominant usucă în inimi orice tindere spre iubire și spre adevăr. În spatele paravanului "cuceririlor civile" se încalcă realitatea naturală, distrugând identitatea persoanelor și atacând familie, în numele unei devastatoare "revoluții antropologice". Întărirea și ajutorul Mamei cerești sunt mai necesare care oricând.

Papa Bergoglio i-a proclamat sfinți la Fátima pe Iacinta și pe Francisc: există o legătură între Fátima și pontificatul lui Francisc?

Desigur, o legătură foarte strânsă și probabil mai puțin cunoscută, care se manifestă chiar la începutul pontificatului. La 13 mai 2013, la două luni după alegerea sa, cu ocazia celei de-a 96-a aniversări a primei apariții la Cova da Iria, patriarhul de Lisabona, cardinalul José da Cruz Policarpo - la puține zile înainte de renunțarea la slujirea sa ajungând la limita de vârstă - consacră la Fátima pontificatul Papei Francisc Preasfintei Fecioare Maria. Face asta pentru că i-a fost cerut, de două ori, chiar de Bergoglio. La evenimentul solemn participă o mulțime de 300.000 de credincioși, adunați în marea piață a bazilicilor. Cardinalul Policarpo (ridicat la cer după mai puțin de un an, la 12 februarie 2014, la vârsta de 78 de ani) cu acea ocazie se roagă pentru ca lui Francisc să-i fie dat "darul discernământului despre modul de a găsi căile de reînnoire pentru Biserică" și pentru ca Sfântul Părinte "să fie ocrotit în orele dificile ale suferinței, în așa fel încât să poată depăși, în caritate, încercările pe care reînnoirea Bisericii i le va prezenta". Într-un mesaj adresat după aceea episcopului de Leiria-Fátima, monseniorul Antonio Augusto dos Santos Marto, Papa Francisc exprimă "recunoștința sa pentru inițiativă și recunoașterea sa profundă pentru ascultarea dorinței sale". Apoi Pontiful argentinian se unește în rugăciune cu toți pelerinii de la Fátima, "împărțind din toată inima binecuvântarea sa apostolică". După cinci luni, la 13 octombrie 2013, Bergoglio consacră lumea Stăpânei Noastre de la Fátima. Ca o confirmare a unei evlavii înrădăcinate, Papa a pus imediat slujirea petrină în mâinile Fecioarei. "Mijlocirii puternice a Mariei, Mama noastră, Mama Bisericii, încredințez slujirea mea": ales de abia două zile, cu aceste cuvinte adresate cardinalilor în Sala Clementina la 15 martie 2013 s-a pus imediat și deschis sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria. Alipirea sa este veche, îl însoțește din totdeauna; iubirea față de Fecioară culmină în practica evlavioasă a "Mariei care desface nodurile", care grație lui se răspândește în toată lumea. Bergoglio are o viziune modernă și dinamică despre figura Mariei: nu este numai mamă, ci soră, prietenă, însoțitoare de călătorie, mereu aproape de noi. Ascultătoare, umilă și primitoare, dar și curajoasă și combativă.

De ce această carte? Care este istoria dumneavoastră personală cu Fátima?

Cartea se naște dintr-o solicitare a prietenului Vittorio Messori, care mi-a propus să scriu un "reportaj" îngrijit al faptelor portugheze din 1917 - și despre ceea ce s-a întâmplat după aceea - pentru a răspunde la o cerere a editurii Mondadori, o editură laică dar foarte atentă și respectuoasă față de faptele religioase. Messori are mai multă dibăcie cu Lourdes, așa cum a susținut de mai multe ori, dar oricum mi-a făcut onoarea de a scrie o stimulantă prefață la cartea mea. Personal, Sfânta Fecioară Maria este prezentă în viața mea încă din primii ani. Mama mea ne punea pe fratele meu și pe mine să recităm Rozariul în fiecare seară în timpul lunii mai, și nu numai. Ca adult, am fost printre primii jurnaliști italieni care s-au ocupat de Medjugorje, pe care apoi l-am urmărit în acești ani, scriind câteva cărți și îngrijind câteva editoriale pentru săptămânalul Oggi. "Descoperirea" Fatimei este mai recentă, am mers numai de trei ori, ultima dată anul trecut - în 2016 - tocmai ca pregătire a cărții dedicate centenarului aparițiilor. Dar de fiecare dată m-a uimit atmosfera sa reculeasă, sobră, cufundată în rugăciune. Un loc care invită la meditație și la o reflecție profundă asupra propriei vieți, pornind de la chemările materne și ferme ale Fecioarei.

Dacă ar trebui să alegeți trei cuvinte pentru a defini Fátima, pe care le-ați alege și de ce?

Aș alege aceste trei cuvinte, care după părerea mea caracterizează evenimentul de la Fátima: profeție, copii, lumea de dincolo. Profeție este un termen care trebuie înțeles corect. Nu înseamnă "a ghici viitorul" sau a reprezenta un scenariu apocaliptic și dramatică, chiar dacă acest aspect este prezent, și nici nu este o viziune a sfârșitului lumii. Profeție înseamnă "a arăta" adevărul lucrurilor și al vieții omului: cine îl urmează pe Dumnezeu și respectă poruncile sale are un anumit parcurs existențial în fața sa, eventual obositor dar la sfârșit bogat în daruri și deschis la viața veșnică; cine nu-l urmează pe Dumnezeu și eventual luptă împotriva lui - în maxima libertate, pentru că omul este liber să aleagă și răul și propria condamnare - se află în schimb pe un parcurs aparent mai ușor și mai puțin accidentat, între aplauzele lumii, dar în realitate destinat golului, îndepărtării de lumina divină, în definitiv flăcărilor iadului. Copii indică atitudinea pe care ar trebui s-o avem mereu, în fiecare clipă a vieții; adică să ne considerăm copii ai unei Mame care ne iubește, ne susține, ne ajută, ne însoțește, ne cheamă, exact cum face o adevărată mamă. Desigur, într-o societate care practic zădărnicește figura mamei (cu divorțul: mama care pleacă; cu avortul: mama care renunță; cu uterul închiriat: mama care se vinde; cu unirile gay: mama fără tată), este greu de vorbit despre atenții și îngrijiri materne. Fátima ne invită tocmai la recuperarea figurii mamei. În sfârșit lumea de dincolo: destinul care ne așteaptă pe fiecare dintre noi, despre care totuși aproape nimeni nu mai vorbește. Pentru că este rușinos, este angajant, este exigent. Dar să ne întrebăm: se termină totul cu moartea? Sfârșim într-o gaură neagră în care se pierd viața noastră, trudele noastre, visele noastre? Sau ne așteaptă o lumină veșnică ce nu apune și valorizează tot ceea ce am fost în existența pământească? Fátima deschide o breșă asupra vieții veșnice și asupra lumii de dincolo, care nu poate decât să ne întărească.

Fátima este un "mister care neliniștește dar mângâie", așa cum definește Messori în prefața sa. Ce înseamnă?

Desigur, nu putem ascunde faptul că mesajul de la Fátima are cu siguranță aspecte neliniștitoare, care ne pot înfricoșa. Să ne gândim la viziunea iadului, să ne gândim la anunțarea de noi războaie și suferințe pentru omenire și pentru Biserică. Dar este o neliniște care se naște în inimă atunci când nu ne abandonăm, cu încredere, lui Dumnezeu și Inimii Neprihănite a Mariei. Cel care trăiește din credință știe că răul este învins, că păcatul este învins, că Satana este învins. Viața pământească este timpul care ne este dat pentru a dobândi, în libertate, această certitudine. Primele cuvinte adresate Sfintei Fecioare Maria păstorașilor au fost: "Nu vă fie frică, nu vă fac rău". Sunt aproape întotdeauna cuvintele pe care Fecioara le adresează vizionarilor când li se arată: o asigurare, o mângâiere și un zâmbet matern, o invitație de a lua în serios viața creștină. Înainte de a pleca la Fátima, Papa Francisc i-a întâlnit pe preoții de la Colegiul Pontifical Portughez din Roma. După ce a subliniat că "întâlnirea cu Sfânta Fecioară Maria a fost pentru păstorași o experiență de har care i-a făcut să se îndrăgostească de Isus", Bergoglio a îndemnat să avem "mai presus de orice alt obiectiv" tocmai "să-l cunoaștem și să-l iubim pe Cristos", încercând "să ne conformăm tot mai mult cu El până la dăruirea totală de sine". Practic este vorba de "a experimenta prezența de iubire a lui Dumnezeu". În această perspectivă se situează evlavia față de Sfânta Fecioară Maria, care ne ajută "să-l gustăm pe Dumnezeu ca realitatea cea mai frumoasă a existenței umane", pentru că Maria este o "duioasă și bună Mamă". A adăugat: "Priviți-o pe ea și lăsați-vă priviți de ea, pentru că este Mama voastră și vă iubește mult; lăsați-vă conduși de ea, pentru a învăța să fiți mai umili precum și mai curajoși în urmarea Cuvântului lui Dumnezeu". În afară de asta, a încheiat Francisc, "evlavia față de Maria ne ajută să avem un raport bun cu Biserica: amândouă sunt Mame". Și, ca Mame, trebuie ascultate.

(După Zenit, 16 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat