Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gâșteni: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Cu ocazia jubileului de 100 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima, comunitatea din Gâșteni, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria de la Fatima", a participat, la 13 mai 2017, cu multă emoție la consacrarea altarului și a sfințirii bisericii de către episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, înconjurat fiind de numeroși preoți veniți la această sărbătoare.

La acest eveniment au participat și autoritățile locale, alături de mulți pelerini din satele învecinate.

În cadrul predicii, Preasfințitul Aurel a subliniat rolul pe care-l are sfânta Fecioare Maria în Biserică, îndemnându-ne la rugăciune, mai ales la recitarea rozariului în această lună pe care Biserica i-a dedicat-o ei. În același timp, să privim biserica asemenea unui semn al prezenței lui Dumnezeu pe pământ. Făcând referire la altar, pupitru și tabernacol, Preasfințitul ne-a amintit de importanța vestirii cuvântului lui Dumnezeu, de jertfa euharistică de pe altar și de prezența lui Isus în tabernacol. În biserică ne-am botezat și am primit celelalte sacramente, iar credincioșii sunt pietrele vii care formează biserica. Biserica nu trebuie să rămână închisă, ci să ne deschidem sufletele în a primi și a face rodnică lucrarea lui Dumnezeu în noi și în sufletele noastre.

Comunitatea din Gâșteni, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria de la Fatima", este filiala Parohiei Romano-Catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Gheorghe Doja.

Datorită necesității unei biserici proprii, în anul 1997, ca urmare a cererii credincioșilor și a părintelui Mihai Cucuteanu, Excelența sa ep. Petru Gherghel a aprobat începerea construirii unui lăcaș de cult destinat credincioșilor catolici din Gâșteni și a sfințit piatra de temelie a bisericii.

Până în anul 2004, sub coordonarea atentă a părintelui Mihai Cucuteanu, s-a construit subsolul bisericii și temelia de rezistență a turnului.

Din 2004, părintele paroh, Sorin Bereș, a continuat lucrările, până la finalizarea lor. Începând cu anul 2012, sfânta Liturghie a putut fi celebrată în biserică. În anul 20017 lucrările construirii bisericii s-au încheiat, astfel încât la 13 mai 2017, cu ocazia hramului și a jubileului de 100 ani de la aparițiile Sfintei Fecioare de la Fatima, să aibă loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii.

În anul 2017, în satul Gâșteni, sunt 103 credincioși catolici reprezentând 26 familii întregi și 15 jumătăți.

Cu acest prilej, în numele comunității, aduc mulțumiri sfintei Fecioare Maria, pentru grija ei de mamă ce o poartă poporului credincios și comunității din Gâșteni.

Mulțumirile se îndreaptă episcopului nostru Petru Gherghel și episcopului auxiliar Aurel Percă pentru tot sprijinul spiritual și material în construirea acestei biserici atât de necesară credincioșilor catolici din satul Gâșteni.

Aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit la construirea acestui edificiu, fie din străinătate, fie din țară, precum și comunității din Gheorghe Doja.

Un gând de prețuire îl aducem autorităților locale, Primăriei Răcăciuni, care ne-au susținut pe parcursul lucrărilor după propriile posibilități.

Nu în ultimul rând, un gând de prețuire, se îndreaptă comunității din Gâșteni, care a participat în mod activ, uneori cu multe sacrificii, pentru a avea o casă a Domnului în propria localitate.

Fie ca Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să ne binecuvânteze munca și să primească acest sfânt lăcaș ca pe o jertfă plăcută și plină de credință înaintea sa!

Pr. Sorin Bereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Gâșteni: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat