Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Israel-Palestina, rană deschisă care nu se poate normaliza

De Giorgio Bernardelli

"Situația politică din Israel și Palestina este departe de a fi normală, fiind marcată de un conflict care continuă între cele două popoare". Pentru aceasta - mai ales "într-un context politic confuz și fără speranță" - Biserica trebuie să fie atentă să nu accepte modalități de raport cu statul Israel care să ducă la a considera "un fapt normal" ocuparea de teritorii, nedreptățile și discriminările pe care conflictul le provoacă la Ierusalim Est și în Palestina.

S-a pronunțat în acest mod - la puține zile de la cei cincizeci de ani de la războiul de șase zile, conflictul care în 1967 a făcut ca Israelul să asume controlul întregului Ierusalim și al Cisiordaniei - Comisia Dreptate și Pace a Adunării Ordinariilor Catolici din Țara Sfântă, Conferința Episcopală care unește patriarhia latină și celelalte comunități catolice de rit oriental prezente la Ierusalim. Declarația se intitulează "Chestiunea «normalizării»" și este un text care tratează o temă foarte caldă în cadrul societății palestiniene. De fapt este în discuție atitudinea care trebuie avută în raporturile cu statul Israel, cu instituțiile sale, cu înșiși cetățenii săi: este posibil și este corect să se facă asta ca palestinieni ca și cum "s-ar trăi într-o situație normală"?

Documentul amintește cum în multe aspecte "statul Palestina" continuă să trăiască sub o ocupație militară israeliană, cu necesitatea de a cere permisiuni și pentru multe aspecte ale vieții zilnice. El citează nedreptățile provocate de instalările și de legalizările de construcții israeliene; și apoi încălcările libertății de mișcare, restricțiile la activitățile economice, obstacolele la reîntregirile între familii. Dar cheamă în cauză și discriminările împotriva arabilor cu cetățenie israeliană care trăiesc în cadrul granițelor recunoscute înainte de 1967. "Biserica - scrie Comisia Ordinariilor Catolici din Țara Sfântă - nu poate ignora nedreptatea, prefăcându-se că totul merge bine".

"Sunt peste 300 de mii de creștini care trăiesc astăzi în Israel - continuă textul - Cetățeni și rezidenți pe termen lung care sunt persoane ce respectă legile, dar au și dreptul și obligația morală de a folosi toate instrumentele legale și metodele non-violente pentru a promova drepturi depline și egalitate completă pentru toți cetățenii. A ignora asta sau a diminua asta ar fi o formă de normalizare".

Provocarea este delicată, și pentru că - amintește documentul - Biserica însăși este chemată să ceară permisiuni și să se raporteze la autoritățile israeliene pentru a garanta activitatea propriilor parohii, școli sau instituții. În aceste relații - scrie așadar Comisia Dreptate și Pace - trebuie în mod constant "să se discearnă între ceea ce este inevitabil sau ceea ce în schimb trebuie să fie evitat", tocmai pentru a nu da impresia că o situație ca aceasta poate să fie considerată normală. Împreună cu asta Biserica tinde să promoveze dialogul între toți cei care, israelieni sau palestinieni, "nu vor să perpetueze această situație" și nu se ascund în spatele "prezumției că o colaborare ar putea ignora bătălia pentru dreptate, ascunzând realități nedrepte care ritmează viețile zilnice ale celor care experimentează ocupația sau discriminarea".

"Biserica din Israel și Palestina - conclude Comisia Dreptate și Pace a catolicilor din Ierusalim - are responsabilitatea de a aminti Bisericii universale că rana dintre israelieni și palestinieni este o rană deschisă și purulentă". De aici invitația adresată comunităților creștine și fiecărui credincios "de a se consulta și de a lucra împreună pentru a găsi căile cele mai bune pentru a mărturisi o societate dreaptă și egală pentru toți, în același timp cultivând relații respectuoase cu toți cetățenii, cu care sunt chemați să trăiască împreună pentru o pace justă și durabilă".

(După Vatican Insider, 15 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat