Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea de formare a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Duminică, 14 mai 2017, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, aproximativ 230 de călugări și călugărițe au participat la întâlnirea de formare, la nivel diecezan, a persoanelor consacrate.

În deschidere, după rugăciunea la Duhul Sfânt prin mijlocirea Sfintei Fecioare, pr. Augustin Folner, OCarm., responsabilul Oficiului pentru Viața Consacrată, a salutat prezența tuturor persoanelor consacrate, făcând invitația ca această zi să fie trăită cu o inimă cât mai deschisă.

A urmat conferința "Preasfânta Fecioară Maria și mesajele sale de la Fatima. 100 de ani de la apariții", susținută de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., unde s-a vorbit despre sfânta Fecioară Maria ca primul și cel mai perfect ucenic al lui Cristos. Prin "da-ul" ferm și prin cântul Magnificat, Fecioara Maria devine ideal și exemplu pentru persoanele consacrare. De asemenea, părintele a vorbit despre aparițiile și mesajele de la Fatima, unde sfânta Fecioară devine portavoce care cheamă neîncetat la convertire și unde rugăciunea devine armă împotriva războiului și violenței omului. Conferința s-a încheiat cu un cântec la sfânta Fecioară, pregătit de frații novici franciscani conventuali.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Marius-Petru Bîlha, rectorul Institutului Franciscan, la care au concelebrat printre ceilalți preoți din diferite congregații, pr. Teofil Petrișor, ministrul provincial OFMConv., pr. Alois Fechet, delegat din partea episcopilor diecezei, și membrii din Comisia diecezană pentru Viața Consacrată, cu participarea unui mare număr de credincioși, și a reprezentat momentul culminant de comuniune spirituală.

După proclamarea ccuvântului, pr. Augustin Folner, la predică, a vorbit despre riscul persoanei consacrate de a se învechi dacă nu oferă atenția necesară convertirii prin ascultarea îndemnului mereu înnoit al Duhului Sfânt. Tot în acest cadru părintele a vorbit despre importanța unui spațiu intim, o cameră a inimii, unde se poate păși desculț, în deplină sinceritate, un loc de întâlnire cu Cristos unde putem simți iubirea sa, esența vieții consacrate. Asemenea sfântului Francisc din Assisi, părintele îndemna să fim, să devenim îndrăgostiți de Cristos, de Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii, pr. Alois Fechet a transmis mesajul episcopilor noștri, Petru și Aurel, mesaj de bucurie, dar și de recunoștință adus atât lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate, cât și ordinelor și congregațiilor din Dieceza de Iași pentru toate proiectele și activitățile desfășurate.

Imediat după sfânta Liturghie, părintele Felix Roca, responsabil la nivel diecezan și național cu Oficiului pentru Pastorația Tineretului, a vorbit despre următorul Sinod ce va avea loc, despre cum s-a ajuns la decizia ca acesta să fie dedicat tinerilor, despre documentul pregătitor al sinodului tinerilor și despre acțiunile concrete care se desfășoară și demersurile în vederea organizării lui. Acesta nu este doar un sinod despre tineri, ci se dorește a fi un sinod al tinerilor unde nu doar prezența, dar și părerile tinerilor vor fi importante. A subliniat de asemenea, ideea de a trece de la pastorația categoriilor la pastorația persoanelor. Expunerea s-a încheiat cu rugăciunea specială a sinodului pentru tineri.

După prânz, care și el a fost de asemenea un moment de comuniune fraternă, a urmat un moment de dialog și împărtășire asupra celor două teme aprofundate. Pr. Felix Roca, urmând linia papei Francisc, îndemna la ascultare și mișcare, să mergem în întâmpinarea tinerilor pentru a-i asculta și să le propunem experiențe cât mai concrete pentru a-i pune în mișcare. Ca îndemnul la a asculta pe tineri să fie cât mai concret, părintele Felix a invitat-o pe Raluca Cocuț, o tânără care a participat la întâlnirea internațională "De la Cracovia la Panama - Sinodul la drum cu tinerii", să vorbească despre această experiență. Cu entuziasm, Raluca a vorbit despre cele trăite la Roma, la acea întâlnire, dar mai ales a împărtășit bucuria și emoția de a-l întâlni pe Sfântul Părinte Francisc. Continuând dialogul și cu alte intervenții s-a punctat ideea că deși aparent acest Sinod și invitația la acțiune și mișcare pot reprezenta un risc și un îndemn incomod, inițiative și activități cu și pentru tineri sunt și vor fi, necesară fiind o comunicare și colaborare mai rodnică.

Momentul final al acestei întâlniri formative s-a concretizat într-o adorație euharistică, unde fiecare, în mod personal, a avut ocazia să-i prezinte lui Isus, atât fricile și dificultățile întâlnite, cât și bucuria pentru darul fraternității și comuniunii, mulțumirea pentru că ne-a dăruit o Mamă, încrederea în planul divin, dar și cererea de reînnoire a inimii sub acțiunea Duhului Sfânt pentru a putea face față provocărilor contemporane.

Fr. Raimund Toma

* * *

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate în pagina de Facebook a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman: www.facebook.com/institutulfranciscan.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat