Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința de presă a papei Francisc în zborul de întoarcere de la Fátima (sâmbătă, 13 mai 2017)

Greg Burke:

Mulțumim, Sanctitate. Au fost 24 de ore foarte intense. 24 de ore dedicate Sfintei Fecioare Maria. Portughezii s-au simțit foarte emoționați când dumneavoastră ați spus: "Avem o Mamă!". Dumneavoastră simțiți asta în mod special. În urmă cu o sută de ani, Sfânta Fecioară Maria n-a apărut la trei jurnaliști importanți, a apărut la trei păstorași. Însă am văzut cum ei cu simplitatea și sfințenia lor au reușit să facă să ajungă acest mesaj în toată lumea. Și jurnaliștii fac să ajungă un mesaj, și se vede din numărul de țări din care provin: sunt foarte curioși de această călătorie a dumneavoastră. Dacă vreți mai înainte să ne spuneți ceva...

Papa Francisc:

Înainte de toate, bună seara. Mulțumesc. Și eu aș vrea să răspund la cel mai mare număr posibil de întrebări, astfel rezolvăm lucrurile un pic în grabă. Mie îmi pare rău când suntem la jumătate și vin ca să-mi spună că este timpul snack-ului...; dar să facem cele două lucruri împreună. Mulțumesc.

Greg Burke:

Bine. Începem cu grupul portughez, cu Fátima Campos Ferreira, de la Radioteleviziunea portugheză.

Fátima Campos Ferreira:

Nu știu ce să cred stând în fața Sfântului Părinte. Bine, mai întâi multe mulțumiri pentru călătoria dumneavoastră. Sfinte Părinte, ați venit la Fátima ca pelerin pentru a-i canoniza pe Francisc și Iacinta în anul în care se împlinesc o sută de ani de la apariții. Din acest punct de vedere istoric, ce rămâne acum pentru Biserică și pentru lumea întreagă din aparițiile de la Fátima? După aceea, Fátima are un mesaj de pace și Sfântul Părinte urmează să-l primească în Vatican în zilele următoare - la 24 mai - pe președintele nord-american Donald Trump. Ce poate aștepta lumea de la această întâlnire și ce așteaptă Sfântul Părinte de la această întâlnire? Multe mulțumiri.

Papa Francisc:

Că Fátima are un mesaj de pace, desigur. Și adus omenirii de trei mari comunicatori care aveau mai puțin de 13 ani. Ceea ce este interesant. Că am venit ca pelerin, da. Că această canonizare a păstorașilor a fost un lucru care la început nu era planificat, pentru că procesul despre minune înainta lent, apoi dintr-o dată au venit expertizele care erau toate pozitive și s-a accelerat... astfel s-au unit lucrurile. Pentru mine a fost o foarte mare fericire. Ce poate aștepta lumea? Pacea. Și despre ce voi vorbi eu de acum înainte cu oricine? Despre pace.

Fátima Ferreira:

Și ce rămâne din acest moment istoric pentru Biserică și pentru lume?

Papa Francisc:

Mesaj de pace. Și aș vrea să spun un lucru care mi-a atins inima. Înainte de a mă îmbarca în avion de la Roma am primit niște oameni de știință de diferite religii care participau la o întâlnire la Observatorul Vatican de la Castel Gandolfo. Inclusiv agnostici și atei. Și un ateu mi-a spus: "Eu sunt ateu"; nu mi-a spus de ce etnie era nici din ce loc venea. Vorbea în engleză, așa că n-am aflat și nici nu l-am întrebat. "Vă cer o favoare: spuneți creștinilor ca să-i iubească mai mult pe musulmani". Acesta este un mesaj de pace!

Fátima Ferreira:

Asta îi veți spune lui Trump?

Papa Francisc:

[zâmbește]

Greg Burke:

Și acum Aura Miguel.

Miguel Aura:

Pot pune o întrebare în portugheză, sau în italiană?

Papa Francisc:

În italiană, mai bine.

Miguel Aura:

Așadar, Sanctitate, dumneavoastră la Fátima v-ați prezentat ca "episcop îmbrăcat în alb". Până acum această expresie se aplica mai degrabă viziunii din a treia parte a secretului, lui Ioan Paul al II-lea și martirilor din secolul al XX-lea. Ce înseamnă acum identificarea dumneavoastră cu această expresie?

Papa Francisc:

Da, în rugăciune. Aceea n-am făcut-o eu, a făcut-o sanctuarul. Dar și eu m-am întrebat, pentru ce au spus asta? Și există o legătură, cu privire la alb: episcopul îmbrăcat în alb, Sfânta Fecioară Maria îmbrăcată în alb, culoarea albă a copiilor nevinovați după botez... Există o legătură, în rugăciunea aceea, cu privire la culoarea albă. Cred - pentru că n-am făcut-o eu - cred că literar au încercat să exprime cu albul acea dorință de nevinovăție, de pace: nevinovăție, de a nu face rău celuilalt de a nu face război...

Miguel Aura:

Există o revizuire a interpretării mesajului?

Papa Francisc:

Nu. Acea viziune... cred că fostul cardinal Ratzinger, în acel timp prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a explicat totul în mod clar. Mulțumesc.

Greg Burke:

Următoarea întrebare este a lui Claudio Lavagna de la NBC, aici la dreapta.

Claudio Lavagna de la NBC:

Sfinte Părinte, vă salut. Ieri dumneavoastră ați cerut credincioșilor să dărâme toate zidurile. Și totuși, la 24 mai, dumneavoastră întâlniți un șef de stat care amenință să construiască ziduri: este un pic contrar cuvântului dumneavoastră, dar el are - se pare - și opinii și decizii diferite de dumneavoastră cu privire la alte teme, de exemplu despre necesitatea de a acționa în privința încălzirii globale sau cu privire la primirea migranților. Iată, în ajunul acestei întâlniri, dumneavoastră, ce opinie v-ați făcut despre politicile pe care le-a adoptat președintele Trump până acum despre aceste teme și ce anume vă așteptați de la o întâlnire cu un șef de stat care pare să gândească și să acționeze contrar dumneavoastră?

Papa Francisc:

Dar, prima întrebare este - dar pot să răspund la amândouă - eu niciodată nu fac o judecată despre o persoană fără a o asculta. Cred că nu trebuie să fac asta. Din colocviul nostru vor ieși lucruri: eu voi spune ceea ce gândesc, el va spune ceea ce gândește. Dar eu niciodată, niciodată n-am voit să fac o judecată fără a auzi persoana. Și a doua este ce părere am...

Claudio Lavagna:

... ce părere aveți îndeosebi despre acele teme cum ar fi primirea migranților...

Papa Francisc:

Dar știți bine asta!

Claudio Lavagna:

În schimb a doua este: ce anume vă așteptați de la o întâlnire cu un șef de stat care gândește contrar dumneavoastră.

Papa Francisc:

Mereu există porți care nu sunt închise. Trebuie căutate porțile care cel puțin să fie un pic deschise, pentru a intra și a vorbi despre lucrurile comune și a merge înainte. Pas după pas. Pacea este artizanală: se face în fiecare zi. Și prietenia dintre persoane, cunoașterea reciprocă, stima este artizanală: se face zilnic. Respectarea celuilalt, a spune ceea ce se gândește, dar cu respect, a merge împreună... Unii gândesc într-un anumit mod: a spune aia, a fi foarte sinceri în ceea ce gândește fiecare.

Claudio Lavagna:

Sperați ca să se îmblânzească deciziile sale după aceea...

Papa Francisc:

Acesta este un calcul politic pe care nu-mi permit să-l fac. Și pe planul religios, eu nu sunt prozelitist. Mulțumesc.

Greg Burke:

Mulțumim, Sanctitate. Acum vine Elisabetta Piqué.

Elisabetta Piqué, "La Nación":

Mulțumesc, înainte de toate pentru această călătorie scurtă și foarte intensă. Voiam să vă întreb: astăzi este centenarul aparițiilor Fecioarei la Fátima, dar este și un aniversar important al unui fapt din viața dumneavoastră, petrecut în urmă cu 25 de ani, când nunțiul Calabresi v-a spus că veți deveni episcop auxiliar de Buenos Aires: un lucru care a însemnat sfârșitul exilului la Cordoba și o mare schimbare în viața dumneavoastră. Întrebarea este: ați legat vreodată acest fapt care a schimbat viața dumneavoastră cu Fecioara de la Fátima? Și dacă în aceste zile când v-ați rugat în fața ei, v-ați gândit la acest lucru și ce ne puteți povesti despre asta. Mulțumesc.

Papa Francisc:

Femeile știu totul! [râde] Nu m-am gândit la coincidență; numai ieri, în timp ce mă rugam în fața Sfintei Fecioare Maria, mi-am dat seama că la 13 mai, în urmă cu 25 de ani, am primit telefon de la nunțiu. Da. Nu știu... am spus: "Dar uite!"... Și am vorbit cu Sfânta Fecioară Maria un pic despre asta, i-am cerut iertare pentru toate greșelile mele, precum și pentru gustul meu rău în alegerea oamenilor... [râde1. Dar ieri mi-am dat seama de asta.

Greg Burke:

Nicholas Sen?ze, de la "La Croix".

Nicholas Sen?ze:

Mulțumesc, Sfinte Părinte. Să ne întoarcem la Fátima față de care Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea" are o mare devoțiune. Se vorbește mult despre un acord care ar da un statut oficial Fraternității în Biserică. Unii chiar și-au imaginat că acest anunț ar fi putut să fie dat astăzi. Dumneavoastră, Sanctitate, credeți că acest acord va fi posibil în curând? Și care mai sunt obstacolele? Și care este, pentru dumneavoastră, sensul acestei reconcilieri? Va fi întoarcerea triumfală a credincioșilor care vor arăta ce înseamnă a fi cu adevărat catolic, sau altceva?

Papa Francisc:

Dar, eu aș elimina orice formă de triumfalism, nu? Cu câteva zile în urmă, "feria quarta" a Congregației pentru Doctrina Credinței, ședința lor - o numesc "feria quarta" pentru că se face miercurea - a studiat un document, și documentul încă n-a ajuns la mine, studiul documentului. Acesta este primul lucru. Al doilea: raporturile actuale sunt fraterne. Anul trecut eu am dat permisiunea pentru spovadă tuturor preoților lor, precum și o formă de jurisdicție pentru căsătorii. Dar și înainte, problemele, cazurile pe care le aveau - de exemplu - care trebuiau să fie rezolvate de Congregația pentru Doctrina Credinței, Congregația însăși le ducea înainte. De exemplu abuzurile: cazurile de abuz, ei le aduceau la noi; și pentru Penitențiaria Apostolică; și pentru reducerea la starea laicală a unui preot o aduceau la noi... Există raporturi fraterne. Cu monseniorul Fellay am un raport bun, am vorbit de mai multe ori cu el... Mie nu-mi place să grăbesc lucrurile. A merge, a merge, a merge, și apoi se va vedea. Pentru mine nu este o problemă de învingători sau învinși, nu. Este o problemă de frați care trebuie să meargă împreună, căutând formula pentru a face pași înainte.

Greg Burke:

Mulțumim, Sanctitate. Acum Tassilo Forchheimer de la ARD:

Tassilo Forchheimer:

Sfinte Părinte, cu ocazia aniversării Reformei, creștinii evanghelici și catolici pot parcurge o altă bucată de drum împreună? Va exista posibilitate de a participa la aceeași masă euharistică? În urmă cu câteva luni, cardinalul Kasper a spus că s-ar putea face un pas înainte deja în timpul acestui an...

Papa Francisc:

Au fost făcuți pași mari înainte! Să ne gândim la prima declarație despre justificare: din acel moment drumul nu s-a oprit. Călătoria în Suedia a fost foarte semnificativă, pentru că era tocmai începutul [celebrărilor], precum și o comemorare cu Suedia. Și acolo, semnificativ pentru ecumenismul drumului, adică mersului împreună cu rugăciunea, cu martiriul și cu faptele de caritate, cu faptele de milostenie. Și acolo Caritas luterană și Caritas catolică au făcut un acord de a lucra împreună: acesta este un mare pas! Dar se așteaptă pași, mereu. Dumneavoastră știți că Dumnezeu este Dumnezeul surprizelor. Nu trebuie să ne oprim niciodată, trebuie să mergem mereu înainte. Să ne rugăm împreună, să mărturisim împreună, să facem faptele de milostenie împreună, care înseamnă să vestim caritatea lui Isus Cristos, să vestim că Isus Cristos este Domnul, unicul Mântuitor și că harul vine numai de la El... Și pe acest drum teologii vor continua să studieze, dar pe drum trebuie să se meargă. Cu inima deschisă la surprize...

Greg Burke:

Mulțumim, Sanctitate. Acum vine Mimmo Muolo, de la "Avvenire".

Mimmo Muolo:

Bună seara, Sanctitate. Vă pun o întrebare în numele grupului italian. Ieri și astăzi la Fátima am văzut o mare mărturie de credință populară, împreună cu dumneavoastră; aceeași care se întâlnește, de exemplu, și în alte sanctuare mariane ca Medjugorje. Ce părere aveți despre acele apariții - dacă au fost apariții - și despre fervoarea religioasă pe care au trezit-o, dat fiind că ați decis să numiți un episcop delegat pentru aspectele pastorale? Și dacă îmi pot permite o a doua întrebare, care știu că este mult și la inima dumneavoastră, ca la inima noastră a italienilor: aș vrea să știu, ONG-urile au fost acuzate de înțelegere cu navigatorii traficanți de oameni. Ce părere aveți despre asta? Mulțumesc.

Papa Francisc:

Încep cu a doua. Am citit în ziarul pe care-l răsfoiesc dimineața că exista această problemă, dar încă nu cunosc detaliile cum sunt. Și pentru aceasta nu pot exprima opinii. Știu că există o problemă și că investigațiile merg înainte. Îmi doresc să meargă înainte și să iasă la iveală tot adevărul. Prima? Medjugorje. Toate aparițiile sau presupusele apariții aparțin sferei private, nu sunt parte a magisteriului public ordinar al Bisericii. Medjugorje: a fost făcută o comisie prezidată de cardinalul Ruini. A făcut-o Benedict al XVI-lea. Eu, la sfârșitul anului 2013 sau la începutul anului 2014, am primit rezultatul de la cardinalul Ruini. O comisie compusă din buni teologi, episcopi și cardinali. Buni, buni, buni. Raportul Ruini este foarte, foarte bun. Apoi, existau unele îndoieli în Congregația pentru Doctrina Credinței și dicasterul a considerat oportun să trimită la fiecare dintre membrii congresului, ai acestei "feria quarta", toată documentația, chiar și lucrurile care păreau contrare raportului Ruini. Eu am primit notificarea: îmi amintesc că era într-o sâmbătă seara, târziu. Nu mi s-a părut corect: era ca și cum s-ar scoate "la licitație" - scuzați cuvântul - raportul Ruini, care era foarte bine făcut. Și duminică dimineață, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței a primit o scrisoare de la mine, în care îi ceream să spună ca în loc să trimită la "feria quarta" opiniile, să le trimită la mine, personal. Aceste păreri au fost studiate, și toate subliniază densitatea raportului Ruini. Da, în mod deosebit trebuie să se distingă trei lucrui. Cu privire la primele apariții, când ["vizionarii"] erau tineri, raportul mai mult sau mai puțin spune că trebuie continuat să se investigheze acele apariții. Cu privire la presupusele apariții actuale, raportul prezintă îndoielile sale. Eu personal sunt mai "rău": eu prefer o Sfânta Fecioară Maria Mamă, Mama noastră, și nu Sfânta Fecioară Maria șef de birou telegrafic care în fiecare zi trimite un mesaj la ora cutare... aceasta nu este mama lui Isus. Și aceste presupuse apariții nu au atâta valoare. Și asta o spun ca opinie personală. Dar cine crede că Sfânta Fecioară Maria spune: "Veniți că mâine la ora cutare voi da un mesaj acelui vizionar"; nu. [În raportul Ruini se] disting cele două apariții. Și al treilea, miezul adevărat al raportului Ruini: faptul spiritual, faptul pastoral, oameni care merg acolo și se convertesc, oameni care-l întâlnesc pe Dumnezeu, care își schimbă viața... Pentru aceasta nu există o baghetă magică, și acest fapt spiritual-pastoral nu se poate nega. Acum, pentru a vedea lucrurile cu toate aceste date, cu răspunsurile pe care mi le-au trimis teologii, s-a numit acest episcop - bun, bun pentru că are experiență - pentru a vedea partea pastorală cum merge. Și la sfârșit, se vor spune câteva cuvinte.

Mimmo Muolo:

Sanctitate, mulțumesc și pentru binecuvântarea dată concetățenilor mei care vă mulțumesc: v-au văzut și sunt foarte bucuroși.

Papa Francisc:

Mulțumesc.

Greg Burke:

Sanctitate, acum dacă eu pot să fiu rău, am făcut toate grupurile lingvistice și sunt cele șase...

Papa Francisc:

Ah, mai este timp...

Greg Burke:

Este o întrebare...

Papa Francisc:

Una sau două...

Greg Burke:

Joshua McElwee, de la "National Catholic Reporter".

Joshua McElwee:

Mulțumesc, Sfinte Părinte. Întrebarea mea: ultimul membru al Comisiei pentru Tutelarea Minorilor, care a fost abuzată de un preot, și-a dat demisia în martie. Doamna Marie Collins a spus că trebuia să-și dea demisia pentru că oficialii din Vatican nu puneau în practică sfaturile Comisiei pe care dumneavoastră, Sfinte Părinte, le-ați aprobat. Am două întrebări. A cui este responsabilitatea? Și ce faceți dumneavoastră, Sfinte Părinte, pentru a asigura ca preoții și episcopii din Vatican să pună în practică recomandările dumneavoastră, sfătuite de Comisia dumneavoastră?

Papa Francisc:

E adevărat. Marie Collins mi-a explicat bine lucrul. Eu am vorbit cu ea: este o bună femeie. Ea continuă să lucreze în formare cu preoții despre acest punct. Este o bună femeie, care vrea să lucreze. A adresat această acuză și un pic de dreptate are. De ce? Pentru că există atâtea cazuri întârziate, pentru că se adunau acolo... Apoi, în acest timp a trebuit să se facă legislația pentru asta: ce trebuie să facă episcopii diecezani? Astăzi în aproape toate diecezele există un protocol de urmat în aceste cazuri: este un progres mare. Astfel dosarele sunt bine făcute. Acesta este un pas. Un alt pas: sunt puțini oameni, este nevoie de mai mult personal capabil să urmărească asta, secretarul de stat caută, precum și cardinalul Müller, să prezinte noi persoane. Alaltăieri au fost admiși dai sau trei în plus. S-a schimbat directorul oficiului disciplinar, care era bun, era foarte bun, dar era și un pic obosit: s-a întors în patrie pentru a face aceeași muncă împreună cu episcopatul său. Și noul - este un irlandez, monseniorul Kennedy - este o persoană foarte bună, foarte eficientă, rapidă, și asta ajută suficient de mult. Apoi este un alt lucru. Uneori, episcopii trimit; dacă protocolul merge bine, trece imediat la "feria quarta", și "feria quarta" studiază și decide. Dacă protocolul nu merge bine, trebuie să se întoarcă înapoi și trebuie refăcut. Pentru aceasta se gândesc ajutoare continentale, sau două pentru continent: de exemplu, în America Latină, unul în Columbia, un altul în Brazilia... Ar fi ca pre-tribunale sau tribunale continentale. Dar aceasta este în planificare. Și apoi, este bine: studiază asta "feria quarta" și se ia starea clericală preotului, care se întoarce în dieceză și face recurs. Înainte, recursul îl studia tot "feria quarta" care a dat sentința, dar acest lucru este nedrept. Și am creat un alt tribunal și am pus în fruntea acestuia o persoană indiscutabilă: arhiepiscopul de Malta, monseniorul Scicluna, care este unul dintre cei mai puternici împotriva abuzurilor. Și în acest al doilea tribunal - pentru că trebuie să fim drepți - cel care face recurs are dreptul să aibă un apărător. Dacă acesta aprobă prima sentință, s-a terminat cazul. Rămâne numai [facultatea de a scrie] o scrisoare, cerând favoarea de la Papa. Eu niciodată n-am semnat o favoare. Așa cum sunt lucrurile, mergem înainte. Marie Collins în acel punct avea dreptate; dar și noi eram pe drum. Dar există două mii de cazuri adunate! Mulțumesc.

Greg Burke:

Sanctitate, acum însă trebuie să mergem...

Papa Francisc:

Dar cine era acela, care aștepta?

Greg Burke:

O portugheză...

Papa Francisc:

Eh, sărăcuța...

Greg Burke:

Bine...

Joana Haderer, "Agencia portoghese Lusa"

Mulțumesc, Sfinte Părinte. Vă voi vorbi în spaniolă pentru că este mai ușor pentru mine. Vă voi pune o întrebare despre cazul Portugaliei, însă cred că se aplică la multe societăți occidentale ale noastre. În Portugalia, aproape toți portughezii se declară catolici, aproape toți, aproape 90%; însă forma în care se organizează societatea, deciziile pe care le luăm... de multe ori sunt contrare orientărilor Bisericii. Mă refer la căsătoria homosexualilor, la nepedepsirea avortului. Chiar acum urmează să începem să discutăm despre eutanasie. Cum vedeți asta?

Papa Francisc:

Eu cred că este o problemă politică. De asemenea conștiința catolică nu este o conștiință uneori de apartenență totală la Biserică, și că în spatele acestor lucruri nu este o cateheză gradată, o cateheză umană... Adică, este un exemplu Catehismul Bisericii Catolice a ceea ce este un lucru serios și gradat. Cred că este lipsă de formare de asemenea lipsă de cultură. Pentru că este curios: în unele alte regiuni - mă gândesc în Italia, vreuna prin America Latină - care... sunt foarte catolice, însă sunt anticlericale... "mâncători de preoți" care [râde]. Este un fenomen care există. Uneori, și...

Joana Haderer:

Și vă preocupă?

Papa Francisc:

Bineînțeles că mă preocupă. Pentru aceasta le spun preoților - poate că ați citit - "Fugiți de clericalism". Deoarece clericalismul îi îndepărtează pe oameni. "Fugiți de clericalism", și adaug: este o ciumă în Biserică. Însă acolo este și muncă de cateheză, de conștientizare, de dialog, inclusiv valori umane. Mulțumesc.

Vă mulțumesc foarte mult pentru muncă și pentru acuitatea întrebărilor. Mulțumesc.

Greg Burke:

Mulțumim dumneavoastră, Sanctitate.

Papa Francisc:

Și rugați-vă pentru mine, nu uitați.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat