Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (14 mai 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Aseară m-am întors din pelerinajul la Fátima - să o salutăm pe Sfânta Fecioară Maria de la Fátima - și rugăciunea noastră mariană de astăzi asumă o semnificație deosebită, încărcată de amintire și de profeție pentru cel care privește istoria cu ochii credinței. La Fátima m-am cufundat în rugăciunea sfântului popor credincios, rugăciunea care acolo curge de o sută de ani ca un fluviu, pentru a implora ocrotirea maternă a Mariei asupra întregii lumi. Aduc mulțumire Domnului care mi-a dat harul să merg la picioarele Fecioarei Mame ca pelerin al speranței și al păcii. Și mulțumesc din inimă episcopilor, episcopului de Leiria-Fátima, autorităților statului, președintelui Republicii și tuturor celor care au oferit colaborarea lor.

Încă de la început, când în Capela Aparițiilor am rămas îndelung în tăcere, însoțit de tăcerea rugătoare a tuturor pelerinilor, s-a creat un climat recules și contemplativ, în care s-au desfășurat diferitele momente de rugăciune. Și în centrul a toate a fost și este Domnul Înviat, prezent în mijlocul poporului său în Cuvânt și în Euharistie. Prezent în mijlocul atâtor bolnavi, care sunt protagoniști ai vieții liturgice și pastorale de la Fátima, ca ai oricărui sanctuar marian.

La Fátima, Fecioara a ales inima nevinovată și simplitatea micilor Francisc, Iacinta și Lucia, ca depozitari ai mesajului său. Acești copii l-au primit cu demnitate, așa încât au fost recunoscuți ca martori credibili ai aparițiilor, și devenind modele de viață creștină. Cu această canonizare a lui Francisc și a lui Iacinta, am voit să propun întregii Bisericii exemplul lor de adeziune la Cristos și mărturia evanghelică și am voit să propun întregii Biserici și să aibă grijă de copii. Sfințenia lor nu este consecință a aparițiilor, ci a fidelității și a ardorii cu care ei au corespuns privilegiului primit de a putea s-o vadă pe Fecioara Maria. După întâlnirea cu "frumoasa Doamnă" - așa o numeau -, ei recitau frecvent Rozariul, făceau pocăință și ofereau jertfe pentru a obține sfârșitul războiului și pentru sufletele care au mai mare nevoie de milostivirea divină.

Și astăzi există atâta nevoie de rugăciune și de pocăință pentru a implora harul convertirii, pentru a implora sfârșitul atâtor războaie care sunt pretutindeni în lume și care să lărgesc tot mai mult, precum și sfârșitul absurdelor conflicte mari și mici, care desfigurează fața umanității.

Să ne lăsăm conduși de lumina care vine de la Fátima. Inima Neprihănită a Mariei să fie mereu refugiul nostru, mângâierea noastră și calea care ne conduce la Cristos.

_______________

După Regina caeli

Iubiți frați și surori!

Încredințez Mariei, Regina păcii, soarta popoarelor chinuite de războaie și conflicte, îndeosebi în Orientul Mijlociu. Atâtea persoane nevinovate sunt încercate dur, fie creștine, fie musulmane, fie care aparțin minorităților precum yazidii, care îndură tragice violențe și discriminări. Solidaritatea mea este însoțită de amintirea în rugăciunii, în timp ce le mulțumesc celor care se vor angaja să se ocupe de necesitățile umanitare. Încurajez diferitele comunități să parcurgă calea dialogului și a prieteniei sociale pentru a construi un viitor de respect, de siguranță și de pace, departe de orice soi de război.

Ieri, la Dublin, a fost proclamat fericit preotul iezuit John Sullivan. A trăit în Irlanda între secolul al XIX-lea și al XX-lea, el și-a dedicat viața învățării și formării spirituale a tinerilor și era atât de iubit și căutat ca un părinte de săraci și de suferinzi. Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru mărturia sa.

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, credincioșii din Ivrea, Salerno, Valmontone și Rimini; elevii din Potenza și din Monza (Bergamo). Îi salut pe participanții la inițiativa denumită "Landouri goale" și grupul mamelor din Bordighera: viitorul societăților noastre cere din partea tuturor, în special a instituțiilor, o atenție concretă față de viață și față de maternitate. Și acest apel este deosebit de semnificativ astăzi în timp ce se celebrează, în atâtea țări, sărbătoarea mamei, iată!; amintim cu recunoștință și afect toate mamele, și mamele noastre din cer, încredințându-le Mariei, mama lui Isus. Și acum vă fac o propunere: să rămânem câteva clipe în tăcere, rugându-ne fiecare pentru propria mamă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat