Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PELERINAJUL SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
LA SANCTUARUL STĂPÂNEI NOASTRE DE LA FATIMA
cu ocazia centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Cova da Iria

(12-13 mai 2017)

"Cu Maria, pelerin în speranță și în pace"

Omilia cardinalului Parolin la Euharistia din ajun

Fátima, 12 mai 2017

Preaiubiți pelerini de la Fátima,

Bucuroși și recunoscători, ne-am adunat în acest sanctuar care păstrează amintirea aparițiilor Sfintei Fecioare Maria celor trei păstorași, adăugându-ne la mulțimea de pelerini care, în cursul acestor o sută de ani, aici au venit pentru a mărturisi încrederea în Mama din cer. În cinstea Inimii sale Neprihănite, celebrăm această Euharistie. În prima lectură am auzit poporul exclamând: "Te-ai împotrivit căderii noastre umblând pe calea cea dreaptă a Dumnezeului nostru" (Idt 13,20). Sunt cuvinte de laudă și recunoștință ale orașului Betulia adresate Iuditei, eroina sa, pe care "Domnul Dumnezeul nostru, care a creat cerurile și pământul, [...] a călăuzit-o să reteze capul comandantului dușmanilor noștri" (Idt 13,18). Totuși aceste cuvinte capătă semnificația lor deplină în Neprihănita Fecioară Maria, care, grație descendenței sale - Cristos Domnul - a putut "strivi capul" (cf. Gen 3,15) "șarpelui de la început, care se cheamă diavolul și Satana, cel care înșală toată lumea, care [...] s-a înfuriat pe Femeie și a plecat să facă război cu urmașii descendenței ei, aceia care păzesc poruncile lui Dumnezeu și au mărturia lui Isus" (Ap 12,9.17).

Ca mamă preocupată pentru suferințele copiilor, ea a apărut aici cu un mesaj de consolare și de speranță pentru omenirea aflată în război și pentru Biserica suferindă: "La sfârșit Inima mea Neprihănită va triumfa" (Apariția din iulie 1917). Și cu alte cuvinte: "Aveți încredere! La sfârșit, vor învinge iubirea și pacea, pentru că milostivirea lui Dumnezeu este mai puternică decât puterea răului. Ceea ce pare imposibil pentru oameni, este posibil pentru Dumnezeu". Și Sfânta Fecioară Maria ne invită să ne înrolăm în această luptă a Fiului său divin, îndeosebi cu recitarea zilnică a Rozariului pentru pacea în lume. Pentru că, deși totul depinde de Dumnezeu și de harul său, trebuie acționat ca și cum totul ar depinde de noi, cerând Fecioarei Maria ca inima persoanelor, sălașul familiilor, drumul popoarelor și sufletul fratern al întregii omeniri să fie consacrate ei și puse sub ocrotirea și călăuzirea sa. Ea vrea oameni care să se încredințeze ei! "Dacă vor face ceea ce eu vă voi spune, multe suflete se vor mântui și vor avea pace" (Apariția din iulie 1917). La sfârșit, ceea ce va trebui să câștige războiul este o inimă: Inima Mamei va obține victoria, în fruntea milioanelor de fii și fiice ai săi.

În această seară aducem mulțumire și laudă Preasfintei Treimi pentru adeziunea atâtor bărbați și femei la această misiune de pace încredințată Fecioarei Mame. De la răsărit până la apus, iubirea Inimii Neprihănite a Mariei a cucerit un loc în inima popoarelor ca izvor de speranță și mângâiere. S-a adunat Conciliul al II-lea din Vatican pentru a reînnoi fața Bisericii, prezentându-se în mod substanțial drept Conciliul iubirii. Oamenii, episcopii, Papa n-au rămas surzi la cererile Mamei lui Dumnezeu și a oamenilor: ei i-a fost consacrată întreaga lume. Pretutindeni se formează grupuri și comunități credincioase care, trezindu-se din apatia de ieri, se străduiesc acum să manifeste lumii adevărata față a creștinismului.

"Dacă vor face ceea ce eu vă voi spune, vor avea pace". Este adevărat că, după o sută de ani de la apariții, "dacă pentru mulți - cum spune Papa Francisc - astăzi pacea pare, într-un fel, un bun sigur, aproape un drept dobândit căruia nu i se mai acordă multă atenție, pentru prea mulți ea este încă numai un miraj îndepărtat. Milioane de persoane trăiesc încă în centrul conflictelor nesăbuite. Chiar și în locuri considerate odinioară sigure, se observă un sentiment general de frică. Suntem năvăliți frecvent de imagini de moarte, de durerea nevinovaților care imploră ajutor și mângâiere, de doliul celui care plânge o persoană dragă din cauza urii și a violenței, de drama refugiaților care fug de război sau a migranților care pier tragic" (Discurs adresat Corpului diplomatic, 9 ianuarie 2017). În mijlocul acestei preocupări și incertitudini cu privire la viitor, ce anume ne cere Fátima? Perseverența în consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei, trăită în fiecare zi cu recitarea Rozariului. Și dacă, în pofida rugăciunii, vor persista războaiele? Chiar dacă nu se vor vedea rezultate imediate, să perseverăm în rugăciune; aceasta nu este niciodată inutilă. Mai devreme sau mai târziu va da roadele sale. Rugăciunea este un capital care se află în mâinile lui Dumnezeu și pe care El îl face să rodească după timpurile sale și după planurile sale, foarte diferite de ale noastre.

Ca psalm responsorial am avut cântarea Magnificat, unde se evidențiază contrastul dintre "marea" istorie a națiunilor și a conflictelor lor, istoria celor mari și a celor puternici cu însăși cronologia și geografia sa a puterii, și "mica" istorie a celor săraci, a celor umili și a celor slabi. Aceștia sunt chemați să intervină în favoarea păcii cu o altă forță, cu alte mijloace aparent inutile sau ineficace precum convertirea, rugăciunea reparatoare, încredințarea. Este o invitație de a opri înaintarea răului intrând în oceanul Iubirii divine ca rezistență - și nu capitulare - în fața banalității și fatalității răului.

Cum trebuie să facem? Permiteți-mi să vă explic cu un exemplu (cf. Eloy Bueno de la Fuente, A Mensagem de Fátima. A misericórdia de Deus: o triunfo do amor nos dramas da história, 2014, pag. 235-237): dacă primim o bancnotă falsă, o reacție spontană, și chiar considerată logică, ar fi de a o pasa altuia. În asta se vede cât de înclinați suntem cu toții să cădem într-o logică perversă care ne domină și ne determină să propagăm răul. Dacă mă comport după această logică, situația mea se schimbă: eu eram victimă nevinovată când am primit bancnota contrafăcută; răul altora a căzut asupra mea. Însă în momentul în care în mod conștient pasez bancnota falsă altuia, eu nu mai sunt nevinovat: am fost învins de forța și de seducția răului, provocând o nouă victimă; m-am făcut transmițător al răului, am devenit responsabil și vinovat. Alternativa este aceea de a opri înaintarea răului; dar acest lucru este posibil numai plătind un preț, adică rămânând eu cu bancnota falsă și eliberând astfel pe celălalt de înaintarea răului.

Această reacție este singura care poate opri răul și să-l învingă. Ființele umane obțin această victorie când sunt capabile de o jertfă care devine reparație; Cristos face asta, manifestând că modul său de a iubi este milostivire. Un astfel de exces de iubire îl putem vedea în crucea lui Isus: El ia asupra sa ura și violența care cad asupra Lui, fără a insulta și fără a amenința răzbunare, ci iertând, demonstrând că există o iubire mai mare. Numai El poate face asta, luând asupra sa - ca să spunem așa - "bancnota falsă". Moartea sa a fost o victorie obținută asupra răului dezlănțuit de călăii săi, care suntem noi toți: Isus răstignit și înviat este pacea și reconcilierea noastră (cf. Ef 2,14; 2Cor 5,18).

"Te-ai împotrivit căderii noastre umblând pe calea cea dreaptă a Dumnezeului nostru": ne rugăm noi, în această noapte de veghe, ca un imens popor în drum pe urmele lui Isus Cristos înviat, luminându-ne reciproc, unul trăgându-l pe celălalt, sprijinindu-ne pe credința în Cristos Isus. Cu privire la Maria, au scris sfinții părinți că ea l-a zămislit pe Isus mai întâi în credință și după aceea în trup, când a spus "da" la invitația pe care Dumnezeu i-a adresat-o prin intermediul îngerului. Dar ceea ce a avut loc în mod unic în Fecioara Mamă se verifică spiritual în noi de fiecare dată când ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu și îl punem în practică, așa cum cerea Evanghelia (cf. Lc 11,28). Cu generozitatea și curajul Mariei, să-i oferim lui Isus trupul nostru pentru ca El să poată continua să locuiască printre oameni; să-i oferim mâinile noastre pentru a-i mângâia pe cei mici și pe cei săraci; picioarele noastre pentru a merge în întâmpinarea fraților; brațele noastre pentru a-i susține pe cei care sunt slabi și a lucra în via Domnului; mintea noastră pentru a gândi și a face proiecte în lumina Evangheliei; și mai ales inima noastră pentru a iubi și a lua decizii după voința lui Dumnezeu.

Așa să ne formeze Fecioara Mamă, strângându-ne la Inima sa Neprihănită, așa cum a făcut cu Lucia și cu fericiții Francisc și Iacinta Marto. În acest centenar al aparițiilor, recunoscători pentru darul care evenimentul, mesajul și sanctuarul de la Fátima au fost în cursul acestui secol, să unim glasul nostru cu acela al Sfintei Fecioare: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul, [...] căci a privit la smerenia slujitoarea sale [...]. Milostivirea lui rămâne din neam în neam peste cei ce se tem de el" (Lc 1,46-50).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat