Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PELERINAJUL SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
LA SANCTUARUL STĂPÂNEI NOASTRE DE LA FATIMA
cu ocazia centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Cova da Iria

(12-13 mai 2017)

Sfânta Liturghie cu ritul canonizării fericiților Francisc Marto și Iacinta Marto

Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria de la Fátima

Piața Sanctuarului

Sâmbătă, 13 mai 2017

"A apărut în cer [...] o femeie înveșmântată în soare": atestă vizionarul din Patmos în Apocalips (12,1), notând și că ea urma să aducă pe lume un copil. Apoi, în Evanghelie, l-am auzit pe Isus spunând discipolului: "Iată mama ta" (In 19,26-27). Avem o Mamă! O "Doamnă atât de frumoasă", comentau între ei vizionarii de la Fátima întorcându-se acasă, în acea binecuvântată zi de 13 mai în urmă cu o sută de ani. Și, seara, Iacinta n-a reușit să se rețină și a dezvăluit mamei secretul: "Astăzi am văzut-o pe Sfânta Fecioară Maria". Ei o văzuseră pe Mama din cer. Pe urma celor care urmăreau ochii lor, s-au îndreptat ochii multora, dar... aceștia n-au văzut-o. Fecioara Maria n-a venit aici pentru ca noi s-o vedem: pentru aceasta vom avea toată veșnicia, bineînțeles dacă vom merge în cer.

Însă ea, prevestind și avertizându-ne cu privire la riscul iadului la care conduce o viață - adesea propusă și impusă - fără Dumnezeu și care-l profanează pe Dumnezeu în creaturile sale, a venit să ne amintească Lumina lui Dumnezeu care locuiește în noi și ne acoperă, pentru că, așa cum am ascultat în prima lectură, "copilul a fost răpit la Dumnezeu" (Ap 12,5). Și, conform cuvintelor Luciei, cei trei privilegiați se aflau în Lumina lui Dumnezeu care iradia din Sfânta Fecioară Maria. Ea îi învăluia în mantia de Lumină pe care Dumnezeu i-a dat-o. Conform credinței și simțirii multor pelerini, dacă nu chiar a tuturor, Fátima este mai ales această mantie de Lumină care ne acoperă, aici ca și în orice alt loc de pe pământ când ne refugiem sub ocrotirea Fecioarei Mame pentru a-i cere, așa cum învață Bucură-te Regină, "arată-ni-l nouă pe Isus".

Preaiubiți pelerini, avem o Mamă, avem o Mamă! Agățându-ne de ea ca niște fii, trăim din speranța care se sprijină pe Isus, pentru că, așa cum am ascultat în lectura a doua, "cei ce primesc cu prisosință harul și darul justificării vor domni în viață prin unul singur, Isus Cristos" (Rom 5,17). Când Isus s-a înălțat la cer, a dus alături de Tatăl ceresc omenitatea - omenitatea noastră - pe care a asumat-o în sânul Fecioarei Mame și niciodată n-o va părăsi. Ca o ancoră, să fixăm speranța noastră în acea omenitate așezată în cer la dreapta Tatălui (cf. Ef 2,6). Această speranță să fie pentru toți pârghia! O speranță care ne susține mereu, până la ultima respirație.

Întăriți de această speranță, ne-am adunat aici pentru a mulțumi pentru nenumăratele binecuvântări pe care cerul le-a acordat de-a lungul acestor o sută de ani, trecuți sub acea mantie de Lumină pe care Sfânta Fecioară Maria, pornind din această Portugalie bogată în speranță, a extins-o asupra celor patru colțuri ale pământului. Ca exemple, avem în fața ochilor pe sfântul Francisc Marto și pe sfânta Iacinta, pe care Fecioara Maria i-a introdus în marea imensă a Luminii lui Dumnezeu ducându-i la adorarea Lui. Din asta le venea forța pentru a depăși împotrivirile și suferințele. Prezența divină a devenit constantă în viața lor, așa cum se manifestă clar în rugăciunea insistentă pentru păcătoși și în dorința permanentă de a rămâne la "Isus ascuns" în tabernacol.

În Memoriile sale (III, pag. 6), sora Lucia îi dă cuvântul lui Iacinta imediat după ce a beneficiat de o viziune: "Nu vezi atâtea drumuri, atâtea cărări și câmpii pline de persoane care plâng din cauza foamei și nu au nimic de mâncat? Și pe Sfântul Părinte într-o biserică, în fața Inimii Neprihănite a Mariei, în rugăciune? Și atâția oameni în rugăciune cu el?". Mulțumesc, frați și surori, pentru că m-ați însoțit! Nu puteam să nu vin aici pentru a o venera pe Fecioara Mamă și a-i încredința pe fiii și fiicele sale. Sub mantia sa nu se pierd; din brațele sale va veni speranța și pacea de care au nevoie și pe care eu le implor pentru toți frații mei în Botez și în omenitate, îndeosebi pentru cei bolnavi și pentru persoanele cu neputințe, pentru deținuți și șomeri, pentru săraci și abandonați. Fraților preaiubiți, să-l rugăm pe Dumnezeu cu speranța ca să ne asculte oamenii; și să ne adresăm oamenilor având certitudinea că ne ajută Dumnezeu.

De fapt El ne-a creat ca o speranță pentru alții, o speranță reală și realizabilă după starea de viață a fiecăruia. "Cerând" și "pretinzând" de la fiecare dintre noi îndeplinirea datoriilor propriei stări (Scrisoarea sorei Lucia, 28 februarie 1943), cerul pune în mișcare aici o adevărată mobilizare generală împotriva acestei indiferențe care ne congelează inima și agravează miopia noastră. Nu vrem să fim o speranță avortată! Viața poate supraviețui numai grație generozității unei alte vieți. "Dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24): asta a spus și asta a făcut Domnul, care mereu ne precede. Când trecem printr-o cruce, El deja a trecut prin ea înainte. Astfel nu urcăm pe cruce pentru a-l găsi pe Isus; ci El a fost cel care s-a umilit și a coborât până la cruce pentru a ne găsi pe noi și, în noi, să învingă întunericul răului și să ne ducă din nou spre Lumină.

Sub ocrotirea Mariei, suntem în lume sentinele ale dimineții care știu să contemple adevărata față a lui Isus Mântuitorul, aceea care strălucește la Paște, și să redescoperim fața tânără și frumoasă a Bisericii, care strălucește când este misionară, primitoare, liberă, fidelă, săracă în mijloace și bogată în iubire.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat