Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la împlinirea a 100 de ani de la aparițiile Fecioarei Maria la Fatima, 13 mai 1917

"La sfârșit inima mea neprihănită va triumfa și va da lumii un timp de pace"

Astăzi se împlinesc 100 de ani de când Fecioara Maria s-a arătat și a vorbit lumii, în numele lui Isus, la Fatima. Pentru a înțelege aparițiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, trebuie să pornim de la un text al Bibliei care spune: "Vai de voi, pământ și mare! Căci diavolul s-a coborât la voi cuprins de o mânie mare, fiindcă știe că are puțină vreme" (cf. Ap 12,12). Și iarăși: "Când s-a văzut balaurul aruncat pe pământ, a început să urmărească pe femeia care născuse copilul de parte bărbătească. Și cele două aripi ale vulturului celui mare au fost date femeii, ca să zboare cu ele în pustiu, în locul ei unde este hrănită o vreme, vremuri și jumătatea unei vremi, departe de fața șarpelui. Atunci șarpele a aruncat din gură apă, ca un râu, după femeie, ca s-o ia râul. Dar pământul a dat ajutor femeii. Pământul și-a deschis gura și a înghițit râul pe care-l aruncase balaurul din gură. Și balaurul, mâniat pe femeie, s-a dus să facă război cu rămășița seminței ei, care păzesc poruncile lui Dumnezeu și țin mărturia lui Isus Cristos" (Ap 12,13-17).

Știm din interpretările Bibliei că "Femeia din Apocalips" simbolizează Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, câștigat de Isus la cruce. Satan a luptat și luptă împotriva "Femeii", împotriva Bisericii, chiar de la începuturile ei. Dar, zadarnic a încercat diavolul să-și concentreze eforturile pentru a împiedica împlinirea planurilor de mântuire ale lui Dumnezeu, prin nașterea și înălțarea Domnului Isus. Cristos și sfinții lui, "copilul înălțat la Dumnezeu", nu mai pot fi biruiți acum. Apoi, satan, aruncat din cer pe pământ, cu toată furia lui neputincioasă se va dezlănțui împotriva rămășiței lui Israel, împotriva Bisericii, se va sfârși prin marea lui înfrângere de la venirea de-a doua a lui Isus (cf. Ap 22,10). Biserica, rămășița lui Israel, se va remarca prin aceea că va păzi poruncile lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu care va locui în inima ei, va fi secretul forței și victoriei ei asupra celui rău.

Dumnezeu ar fi putut să-l arunce dintr-o dată pe Lucifer și îngerii lui în iadul pe care l-a creat pentru ei (cf. Mt 25,41), dar Dumnezeu a voit ca mai înainte de a-i arunca în iad, în iazul de foc și pucioasă (cf. Ap 20,10), a voit ca mai întâi să-i acorde lui Lucifer ocazia de a-și măsura puterile cu Fiul său iubit și cu îngerii credincioși lui și să-i recunoască puterea și superioritatea și apoi să-l cufunde veșnic în iazul de foc și pucioasă. Iar tot ceea ce vedem că se întâmplă astăzi cu Biserica sa, nu sunt altceva decât multele ocaziile date de Dumnezeu lui Lucifer de a-și măsura puterile cu Fiul lui Dumnezeu făcut om și domn peste îngeri și oameni.

Satana, înșelătorul de la început care nu a avut curajul să apară așa cum este în fața oamenilor de amăgit, ci s-a ascuns sub chipul șarpelui (cf. Gen 3,1), tot așa și acum, pentru a nu fi recunoscut de oameni s-a folosit de "pseudo-profeți" (cf. Ap 19,20; 20,10), acoliții lui luați dintre oameni, pentru a lupta deghizat contra Bisericii, simbolizată în "Femeia cu pruncul".

Cunoaștem cu toții primele 10 reprize de persecuții de la începutul Bisericii, reprize care s-au multiplicat în progresie aritmetică și chiar geometrică în decursul istoriei până astăzi. Cunoaștem sfârtecarea trupului Bisericii de către satan, prin schisme mai mici sau mai mari lucrate de el prin eretici, de la început și până astăzi. Cunoaștem comploturile "noilor Biserici", făcute de oamenii lui satan, împotriva Bisericii lui Cristos, fondată pe mărturisirea de credință a apostolului Petru. Cunoaștem comploturile marilor puteri împotriva Bisericii de la început până astăzi. Cunoaștem comploturile dictatorilor lumii împotriva Bisericii de la început până astăzi. Cunoaștem comploturile dușmanilor din interior asupra Bisericii de la început până astăzi. Dar Biserica rezistă și porțile iadului nu o vor birui (cf. Mt 16,18). Iată acum și două exemple concrete:

Pe la jumătatea lunii martie a anului 1917, Lenin instala puterea sovietelor și teroarea în Rusia. Pregătit și sprijinit de lojele masonice din Occident, Lenin iniția revoluția mondială care viza în primul rând distrugerea Bisericii catolice, pornind din două puncte ale Europei: Rusia și peninsula Iberică (Portugalia și Spania). Scria Lenin: "Revoluția noastră este internațională. Noi o vom începe în Rusia și în peninsula Iberică și de acolo vom semăna în toată Europa". Numai în Spania, în "revoluția" începută de Lenin, a masacrat: 16 episcopi, 16.750 preoți călugări și călugărițe și o jumătate de milion de civili. Cine ar mai putea număra milioanele de victime făcute în celelalte țări ocupate de comuniști?

În luna ianuarie a anului 1933, ajungea la conducerea Germaniei Hitler. Hitler a avut un program satanic care prevedea trei etape: distrugerea creștinismului, reînvierea cultelor păgâne, ateismul, și, în cele din urmă, recunoașterea Satanei ca singur Dumnezeu.

Între cele două evenimente amintite mai sus, ca între două "flori ale răului", se plasează aparițiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, începând cu 13 mai 1917 până la 13 octombrie 1917, ca un răspuns al cerului, la provocările satanei și a acoliților săi. Și este interesant că Maica Domnului, după ce le vorbește celor trei copii, Lucia Dos Santos avea 10 ani, Francisco și Jacinta Marti, aveau 9, respectiv 7 ani, despre "lăcașurile veșnice" unde vor ajunge cei credincioși, dar le prezintă și "spectacolul trist al iadului" unde vor ajunge cei care ascultând de satana, luptă împotriva Bisericii.

Acum, spre cernerea ucenicilor săi (cf. Lc 22,31), Dumnezeu va mai permite satanei să-i provoace pe creștini, prin războaie, prin persecuții și prin uciderea de preoți, episcopi și chiar a papei, după cum vedem și auzim astăzi la tot pasul, și așa cum ne vorbește și Fecioara Maria la Fatima în cele "trei secrete", secrete deja prezise și dezvăluite de Isus (cf. Mt 24,6; Lc 21,12; In 15,20), dar reamintite de Maria pentru a nu le uita.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, atunci când a suferit atentatul terorist asupra sa, a spus: "Despre mine a fost vorba în secretele de la Fatima". Chiar și când ni se întâmplă ceva rău, Dumnezeu, prin sfinții și îngerii săi, va veghea să nu fim ispitiți peste puterile noastre (cf. 1Cor 10,13) și nici să nu fim nimiciți (cf. 2Cor 7,8-9), ba din contra să fim întăriți (cf. Ef 3,16; 2Pt 1,10), așa cum a promis în Biblie.

Ceea ce trebuie să facem fiecare din noi care formăm Biserica, conform mesajelor Mariei, este să ne convertim, adică să ieșim de sub puterea păcatului, care este puterea lui satan, și să putem spune cu Isus și cu toți sfinții săi: "satana nu are nimic în mine" (In 14,30). Apoi trebuie să rămânem mereu în legătură cu persoanele divine prin primirea și cinstirea Euharistiei, căci aici la Fatima îngerii cerului s-au plecat în fața sfintei Euharistii, invocând Sfânta Treime, Euharistie în care primim și vestim jertfa mântuitoare a lui Isus de la cruce (cf. 1Cor 11,26). Și nu în ultimul rând rugăciunea pentru întoarcerea păcătoșilor, din lipsa căreia multe suflete sunt amăgite și merg în iad.

Apropo de iad, cărora la mulți nu le mai place să audă astăzi, iată ce le-a descoperit astăzi Sfânta Fecioară Maria, celor trei copilași. Sora Lucia, povestește: "Am văzut, cum ar fi, o mare de foc. Scufundați în acest foc am văzut demonii și sufletele celor osândiți. Cei din urmă erau precum jăraticul arzător și transparent, înnegriți sau ca un bronz șlefuit, având forme omenești. Pluteau în acea ardere, ridicați în aer de flăcările ce apăreau din ei, împreună cu nori mari de fum. Cădeau pe fiecare parte - precum scânteile din focuri uriașe - fără greutate sau echilibru, în mijlocul țipetelor și plânsetelor de durere și disperare, care ne-au îngrozit și ne-au făcut să tremurăm de frică; aceasta trebuie să fi fost priveliștea care m-a făcut să strig, așa cum au spus oamenii că m-au auzit. Demonii se deosebeau prin asemănarea lor oribilă și respingătoare cu animale înspăimântătoare și necunoscute, negre și transparente precum cărbunii arzători. Acea viziune a durat doar un moment, datorită bunei noastre Mame cerești, care la prima apariție ne-a promis să ne ducă în rai. Fără aceasta cred că am fi murit de groază și frică".

Fecioara Maria le-a spus copiilor: "Ați văzut iadul, unde merg sufletele sărmanilor păcătoși?" Apoi, a adăugat: "Când recitați Rozariul, după fiecare mister spuneți: «O, Isuse, iartă-ne păcatele, ferește-ne de focul iadului și du în cer toate sufletele, mai ales pe acele care au mai mare nevoie de mila ta»".

Dumnezeu are mare putere să facă orice voiește și nimeni nu i se poate împotrivi. Acest adevăr ni-l revelează Maria la Fatima, când ne mijlocește "minunea soarelui". "Soarele a stat în zenit clar ca un disc mare de argint, care, deși luminos ca orice soare văzut vreodată, acum putea fi privit direct fără să se clipească, și cu o satisfacție unică și încântătoare. Acest lucru a durat doar un moment. În timp ce mulțimea privea, mingea uriașă a început să "danseze" - acesta a fost cuvântul folosit de toți martorii. Acum, se învârtea rapid ca o roată uriașă de foc. După ce a făcut aceasta o vreme, s-a oprit. Apoi s-a rotit din nou, cu viteză amețitoare. În cele din urmă a apărut o margine purpurie, ce întindea pe întreg cerul, ca de la un vârtej infernal, fâșii de flăcări de culoarea sângelui, ce reflectau pe pământ, pe arbori și arbuști, pe fețele ridicate și pe haine, tot felul de culori strălucitoare în succesiune: verde, roșu, portocaliu, albastru, violet, întreg spectrul de fapt. Învârtindu-se nebunește în acest fel de trei ori, corpul ceresc de foc, a părut să se cutremure, și apoi să cadă brusc, într-un zig-zag puternic, spre mulțime. Un strigăt temător s-a rupt de pe buzele a mii de persoane îngrozite în timp ce cădeau în genunchi cu gândul că a venit sfârșitul lumii. Unii au spus că aerul a devenit mai cald în acel moment, și că nu ar fi fost surprinzător dacă totul din jur ar fi izbucnit în flăcări, învăluindu-i și consumându-i.

"Rugați-vă, rugați-vă mult și faceți jertfe pentru păcătoși, pentru că multe suflete merg în iad pentru că nu este cine să se jertfească și să se roage pentru ele". Maica Domnului ne recomandă rugăciunea Rozariului, unde avem meditarea misterelor mântuirii, preamărirea Sfintei Treimi, rugăciunea învățată de Isus și salutul îngerului Gabriel și al Elisabetei pentru Maria. Fecioara Maria, îi spune Luciei: "Eu plec spre paradis, însă tu rămâi aici pentru a spune tuturor că Dumnezeu vrea să instituie în lume devoțiunea inimii Neprihănite a Mariei. Când va veni momentul să dai mărturie, să nu te ascunzi, ci să spui tuturor că Dumnezeu ne dă haruri prin mijlocirea inimii mele Neprihănite!"

Să nu uităm mărturia creștină și să nu ne ascundem când trebuie s-o dăm. Un exemplu de mărturie creștină dată pentru Dumnezeu, dar și pentru Fecioara Maria, este și fericitul nostru Ieremia. Iată cum se roagă Biserica în cinstea lui:

"O Fericite Ieremia, tu nu te-ai mulțumit cu viața trecătoare, ci ai urmat învățătura pe care Domnul Isus ne-a dat-o prin evanghelia sa. Pe aripile credinței te-ai ridicat până la tronul Celui Preaînalt și ai trăit din plin viața harului ce ți s-a dăruit la Botez. Tu ai permis ca Stăpânul cerului și al pământului să înfăptuiască în tine lucrările sale minunate. O cerescule protector, mijlocește-ne și nouă harul de a trăi în spirit de credință, de a ne împlini făgăduințele de la Botez, prin care ne-am lepădat de Satana și de răutatea lui, pentru a-i sluji numai lui Cristos și a ne dovedi fii credincioși ai Bisericii sale. Ajută-ne să evităm cu grijă tot ce pune în primejdie credința noastră".

"Fericite Ieremia, tu ești un exemplu de dragoste față de aproapele. Tu ai înțeles cel mai bine că Fiul lui Dumnezeu nu a venit în lume să fie slujit, ci să slujească pe alții și să-și dea viața ca preț de răscumpărare pentru cei mulți. Mergând pe urmele Mântuitorului, ți-ai dedicat viața slujirii celor mici, celor bolnavi și celor săraci. Fericite crainic al dragostei față de aproapele, învață-ne să vedem în semenii noștri pe Cristos care așteaptă ajutorul și afecțiunea noastră sinceră".

Și iarăși: "Fericite Ieremia, din fragedă copilărie ai învățat să o cinstești pe Mama lui Isus și să o chemi în ajutor în clipele grele. Evlavia față de ea ți-a fost o dulce mângâiere în drumul tău spre cele veșnice, căci Sfânta Fecioară ți-a fost mereu alături și ți-a dat ajutor când erai strâmtorat. Tu ai iubit-o și ai ascultat-o cu afecțiune fiiască. Mijlocește-ne și nouă harul de a fi copii devotați ai Preacuratei; ajută-ne să o cinstim în rugăciune, să o bucurăm prin fapte bune, să o vestim prin cuvinte, să o mângâiem prin fapte de pocăință și să o vedem în patria cerească".

În mesajul de la Fátima răsună însă o promisiune mângâietoare, care este și motoul acestei reflecții: "La sfârșit inima mea neprihănită va triumfa și va da lumii un timp de pace".

Da, Dumnezeu, are întotdeauna ultimul cuvânt în istorie, și acest ultim cuvânt este milostivirea sa divină, adică, iubirea sa: iubire care triumfă asupra logicii răului și iubire care triumfă peste tragediile istoriei! Da, mesajul de la Fátima transmis de Dumnezeu prin Fecioara Maria, "Doamna în alb", este un mesaj de milostivire, de speranță și de pace pentru întreaga lume, apăsată încă de urmările vechiului păcat.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 76.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat