Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan

Consiliul Pastoral Diecezan (episcopii, preoți, persoane consacrate și laici) convocat de PS Petru Gherghel pentru miercuri, 11 mai 2017, a început la Traian, Neamț, la ora 10.30. Au fost reluate unele teme discutate și la Consiliul Prezbiteral, s-a vorbit despre școala catolică și predarea religiei în școlile publice, despre pastorația vocațiilor și a tinerilor în perspectiva Sinodului episcopilor 2018.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel cu câteva îndemnuri pentru viața comunitară. Moderator a fost părintele Dumitru Farcaș, secretar general.

Prima temă dezbătută în acest consiliu a făcut referire la Școala catolică și predarea religiei în școlile publice și a fost prezentată de PS Aurel Percă, care a vorbit despre preocuparea Bisericii locale pentru organizarea unei școli gimnaziale pentru clasele I-VIII. De asemenea, părinții au fost invitați să organizeze un consiliu al lor pentru a se putea implica mai activ în păstrarea valorilor creștine în școli.

A urmat apoi intervenția pr. Felix Roca despre pregătirile care se vor face în dieceza noastră în vederea sinodului episcopilor din anul 2018. Părintele a vorbit despre documentul pregătitor și despre chestionarul care va fi dat tinerilor din Dieceza de Iași pentru ca astfel să se cunoască cât mai bine dificultățile pe care le întâlnesc aceștia și despre așteptările lor.

Ecoul exortației postsinodale "Amoris laetitia" în dieceza și în familiile noastre a fost cea de-a treia temă pe ordinea de zi și a fost prezentată pr. Felician Tiba. Părintele a adus încă o dată în centrul atenție exortația papei Francisc dedicată familiilor și a cerut celor prezenți să o promoveze în continuare și să îndemne familiile, precum și pe cei care vor să întemeieze o familie, să participe la cursurile organizate de Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la aparițiile Maicii Domnului de la Fatima, de aceea, pr. Daniel Iacobuț a prezentat importanța acestui eveniment scoțând în evidență spiritualitatea acestui eveniment care cuprinde printre altele sfânta Liturghie, Rozariul, adorația euharistică și rugăciunile transmise de sfânta Fecioară copiilor de la Fatima.

S-a vorbit apoi despre implicarea laicilor în viața Bisericii. PS Aurel a introdus această temă, după care i-a invitat pe rând pe pr. Daniel Iacobuț, pr. Florin-Petru Sescu și pr. Mihăiță Roca să vorbească despre importanța laicilor în viața liturgică, catehetică și misionară.

Spre final, pr. Cristian Farcaș a vorbit despre necesitatea trecerii în proprietatea parohiei a cimitirelor de la sate, deoarece acestea reprezintă un loc sfânt și trebuie să aibă legătură cu Biserica. Apoi PS Aurel și pr. Mihai Budău au făcut câteva precizări referitoare la diferite probleme administrative și contabile, iar înainte de încheiere istoricul Anton Coșa a vorbit despre Dumitru Mărtinaș de la a cărui naștere s-au împlinit miercuri, 11 mai 2017, 120 de ani.

Consiliul Pastoral Diecezan s-a încheiat cu rugăciunea jubiliară de consacrare propusă pentru centenarul aparițiilor de la Fatima și prin cântarea "Regina coeli".

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Traian: Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat