Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Uniți de fericitul Ieremia

Duminică, 7 mai 2017, comunitatea catolică din Tomești a celebrat hramul bisericii, "Fericitul Ieremia", unde s-a rugat pentru cei vii și pentru cei răposați, împreună cu păstorul Diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel, înconjurat de un grup de 12 preoți din Decanatul de Iași și de poporul credincios din localitate și din împrejurimi.

Cu această ocazie s-a arătat nu numai taina "Împărtășirii Sfinților", care este comuniunea celor din paradis, comuniunea celor din purgator și comuniunea celor de pe pământ, dar a strălucit și taina unității Bisericii lui Cristos de pe pământ, căci "creștinii din răsărit și apus" s-au adunat în jurul episcopului și preoților, dând viață cuvântului lui Cristos: "Ca toți să fie una" (In 17,21), motoul episcopului nostru și taină care s-a vădit și în viața fericitului Ieremia. Cuvântul de învățătură, "dorul după cer și fuga de iad", a fost ținut de pr. conf. dr. Iosif Enășoae.

Pentru că Parohia Tomești, județul Iași, unde Dumnezeu prin glasul episcopului m-a trimis să lucrez ca preot, îl are de patron pe fericitul Ieremia; pentru că pentru că pe 7 mai am celebrat hramul aceste comunități parohiale din Tomești, comunitate tânără, formată în anul 1997; pentru că pe 9 mai 2017 se va deschide oficial procesului canonic pentru canonizarea fericitului Ieremia Valahul; și nu în ultimul rând pentru că sfânta Liturghie de hram a fost prezidată de Preasfințitul nostru episcop de Iași, Mons. Petru Gherghel, care a fost înconjurat la altar de 10 preoți și 2 la confesional și de numeros popor creștin, cărora le mulțumesc din suflet pentru prezență, mă simt dator să-i aduc și eu o laudă, o preamărire și o mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că ni l-a dăruit nouă românilor și în mod particular nouă celor din Tomești, pe fericitul Ieremia, un distins trăitor al evangheliei și un credibil model de dragoste curată față de Dumnezeu și față de aproapele, așa cum este porunca lui Isus: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Mt 22,37.39).

Suntem în timpul pascal, timp în care Isus, păstorul cel bun al oilor lui Dumnezeu, a înviat pentru a fi mereu alături de toate oițele sale, în mod personal, dar și prin "îngerii" săi din cer, dar și prin cei de pe pământ, apostolii săi și prin ucenicii săi din toate timpurile și locurile, pentru a le strânge oițele lui Dumnezeu din toate locurile pe unde au fost risipite în ziua plină de nori și negură, pentru a le scoate dintre popoare, pentru a le paște pe munții lui Israel, de-a lungul râurilor, pentru a le odihni într-un staul plăcut. Căci iată ce ne spune Dumnezeu că va face prin păstorii săi: "Voi căuta pe oaia cea pierdută, o voi aduce înapoi pe cea rătăcită, o voi pansa pe cea rănită și o voi întări pe cea slabă. Dar le voi păzi și pe cele grase și pline de vlagă, căci vreau să le pasc cum se cuvine" (cf. Ez 34,12-16).

Fericitul nostru este unul dintre ucenicii marelui păstor Isus, care s-a angajat ca alături de el, să păstorească poporul lui Dumnezeu: căutând oițe pierdute, pansând pe cele rănite, întărind pe cele slabe și păzind de rele pe cele sănătoase.

Fericitul Ieremia s-a născut la 29 iunie 1556, în satul Tatzo (Sasca) din Moldova (Valahia Minor), fiind primul din cei 7 copii ai familiei Stoica Costist și Margareta Bărbat și care a primit la botez numele de Ioan. Satul Tatzo (Sasca) din nordul Moldovei, aproape de localitatea Baia, a fost un important centru episcopal ce avea mulți credincioși, care asemenea lui Stoica Costist și Margareta Bărbat, își educau copiii în frica și dragostea lui Dumnezeu, creștini foarte buni cum erau și majoritatea creștinilor din această parte de lume, creștini care însă au fost exterminați prin foc de vrăjmașii Bisericii fondate de Isus pe piatra de credința a mărturisirii sfântului Petru, creștini care au primit "ambrozia și nectarul" Evangheliei lui Cristos și prin munca apostolică a misionarilor franciscani, călugări în rândul cărora providența divină l-a chemat și pe fericitul Ieremia să activeze ca ucenic al lui Isus, trăind din plin dragostea de Dumnezeu și de aproapele.

Pentru că și conformat viața cu învățătura evanghelică primită de la părinți și de la comunitatea creștină, el este numit astăzi: "omul care nu voia să meargă în iad", "omul care voia să fie liber de cele materiale ca păsările cerului", "omul care își simțea credința legată de Scaunul apostolic al sfântului Petru", "omul care era convins că Italia, țara unde locuiește Sfântul Părinte papa, este țara călugărilor sfinți unde și el se poate sfinți".

Încetul cu încetul în inima tânărului Ioan s-a născut dorința de a merge în Italia pentru a deveni sfânt. Într-o zi, mergând cu carul la târg, a întâlnit un bătrânel cu privirea blândă, care i-a prezis: "Nu va trece un an și vei trece prin sud. Va trebui să suferi mult. Nu te teme, la sfârșitul călătoriei vei intra în slujba unui «mare domn» și vei avea multă bucurie. Vei fi răsplătit din belșug". Astfel, la vârsta de 18 ani, părăsește patria și merge în Italia, unde se află papa și sunt călugări sfinți. Trecând Carpații, însoțind un medic italian, Pietro Lo Iacomo, ajunge la Bari. De aici, luminat de providență, tot prin glasul unui bătrân, se duce la Napoli, unde intră în mănăstirea capucinilor, primind la 8 mai 1578, numele de Ieremia. Destinat să îngrijească pe confrații bolnavi în mănăstirea "Sfântul Efrem cel Nou" din Napoli, îi slujește în numele dragostei de Dumnezeu, timp de 40 de ani cu aleasă blândețe și mare dăruire.

El spunea adesea: "Dragostea față de aproapele este mai presus decât extazul; aceia față de care Dumnezeu se milostivește și le dăruiește acest har al extazului, rămân obligați față de Dumnezeu; însă dacă cineva care se ostenește în iubirea față de frații săi din dragoste de Dumnezeu, este însuși Dumnezeu care rămâne dator față de el". Și iarăși: "Mi-aș da și lumina ochilor pentru săraci, pentru că săracii se roagă cu simplitate și umilință, iar rugăciunile lor sunt bine primite de Măicuța lui Dumnezeu; ea așteaptă și primește cu multă bunăvoință rugăciunile celor săraci". Și tot el spunea: "Îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că întotdeauna am slujit și niciodată nu am fost slujit, pentru că întotdeauna am fost un supus și pentru că niciodată nu am poruncit altora".

El a ajutat mult și sufletele din purgator. Mama a fost cu siguranță cea care a transmis învățătura Bisericii care bazându-se pe texte biblice ca: 2Mac 12,45: "Sfânt și mântuitor este gândul de a se ruga pentru răposați ca să fie dezlegați de păcatele lor"; precum și alte texte (cf. 1Cor 3,15; 1Pt 1,7), care recomandă pomana și faptele de pocăință.

Într-o noapte pe când se ruga îi apăru un frate mort de câteva luni. Fratele Ieremia îl întrebă: "Cine ești și ce vrei?" "Sunt fratele Ignat. Domnul m-a trimis în purgatoriu. Te rog să mă ajuți cu rugăciunile tale și să-i ceri provincialului să celebreze alte Liturghii pentru mine și în plus să ceară acest lucru tuturor celor din provincie". Ieremia îi promite că-l ajută, însă mai întâi, ca Moise și Ghedeon, îi cere un semn pentru a fi crezut de provincial. "Iată semnul: Toți după cum este obiceiul la noi, capucinii, au celebrat Liturghia în sufragiul meu; doar pr. Agapito nu a făcut". Fericitul nostru se duce la provincial și-i povestește totul cu lux de amănunte. Provincialul, vrând să verifice cele relatate, chemă preotul care omisese Liturghia. Acesta recunoscu că nu a celebrat Liturghia pentru el pentru simplul fapt că îl stima mult pe fratele Ignat și era convins că pentru virtuțile sale s-ar fi dus direct în paradis. Preotul repară greșeala, Ieremia se roagă și după trei zile apare din nou fratele Ignat și îi spune: "Mulțumesc pentru ce ai făcut pentru mine. purgatoriul s-a terminat, urmează să merg în paradis!"

Cum a ajuns aici? Simplu! L-a luat în serios pe Dumnezeu! A luat de bun cuvântul sfântului Francisc din Assisi (1181-1226), dintr-o scrisoare către sfânta Clara, unde-i spunea: "Nu te încrede în oameni: trebuie să moară. Nu te sprijini de copaci: trebuie să se usuce. Nu te sprijini de ziduri: trebuie să cadă. Sprijină-te de Dumnezeu, numai de Dumnezeu. el rămâne întotdeauna".

Și asta a făcut toată viața. S-a sprijinit numai pe Dumnezeu, ascultându-i cu atenție cuvântul și punându-l întocmai în practică; rugându-se neîncetat. El spunea: "Secretul vieții stă în puterea rugăciunii prin care să ne revărsăm inima în inima Tatălui ceresc"; apoi, meditând pătimirile lui Cristos; apoi stând mult în adorație în fața preasfântului sacrament; și apoi imitând pe Preacurata Fecioară Maria și pe ceilalți sfinți. Iată, ce a făcut el și ceea ce ne îndeamnă și pe noi cei de astăzi să facem!

Când auzea un cuvânt al Scripturii, spunea: "Acesta este pentru mine!" și îl punea în practică.

El era omul rugăciunii. Prin rugăciune obținut de la Dumnezeu toate cele trebuincioase în viață; în ea și-a găsit refugiul în momentele grele; ea l-a înălțat deasupra slăbiciunii omenești și i-a dat speranța că va primi în cer răsplată pentru toată munca și jertfele oferite lui Dumnezeu. A avut și darul extazului.

Cunoaștem cu toții devoțiunea fericitului Ieremia față de Euharistie și față de sfânta Liturghie. După o zi de muncă intensă cu bolnavii și în slujba poporului, se retrăgea în capela infirmeriei, numind-o "refugiul meu", pentru a sta în rugăciune în fața ferestrei care dădea spre tabernacolul din biserică, și acolo petrecea ore întregi în adorarea și contemplarea lui Isus euharisticul. Frate, în preocupările tale de zi cu zi se găsește se găsește preocuparea de a rămâne măcar puțin cu Isus euharisticul?

A iubit-o mult și pe sfânta Fecioară Maria. În novena în cinstea fericitului Ieremia, găsim scris: "Fericite Ieremia, din fragedă copilărie ai învățat să o cinstești pe Mama lui Isus și să o chemi în ajutor în clipele grele. Evlavia față de ea ți-a fost o dulce mângâiere în drumul tău spre cele veșnice, căci Sfânta Fecioară ți-a fost mereu alături și ți-a dat ajutor când erai strâmtorat. Tu ai iubit-o și ai ascultat-o cu afecțiune fiască.

Emanuel din Napoli scrie că fratele Ieremia a format un grup de frați care iubeau rugăciunea, el formând o adevărată școală de spiritualitate. O iubea foarte mult pe Preasfânta Fecioară Maria, pe care o numea "măicuță" și îi îndemna pe ceilalți să se roage zilnic câte trei "Bucură-te, Regină": dimineața pentru păcătoși, la amiază pentru muribunzi și seara pentru sufletele din purgator. Într-o noapte din anul 1600, înainte de sărbătoarea ridicării la cer a Preasfintei Fecioare Maria, a avut plăcerea să o vadă cu pruncușorul Isus în brațe. O întrebă: "Dacă tu ești regina și patroana cerului, de ce îți lipsește coroana de pe frunte?" Ea i-a răspuns: "Coroana mea este Fiul meu".

Prințesa de Bisignano, Izabella della Rovere, aflând vestea apariției a adus la palatul ei pe fratele Ieremia și pe un pictor care după descrierea minuțioasă a călugărului a încercat să redea într-o pictură imaginea Preacuratei cu Pruncul în brațe. Prințesa porunci să se facă mai multe copii care se răspândiră în tot regatul. Devoțiune către Maica Domnului a luat o amploare deosebită în acele locuri.

Fericitul Ieremia spunea: "Pentru a ajunge aici, am practicat toate meseriile: am lucrat ca zilier în construcții, am săpat pământul, am îngrijit animalele, am slujit unui medic și unui farmacist; am îngrijit bătrâni și bolnavi; doar două meserii nu am practicat: aceea de paj și aceea de zbir".

Fericitul Ieremia a fost umilit nu pentru faptul că a avut o condiție socială modestă, ci pentru convingerea pe care i-a insuflat-o credința că tot ceea ce avem în viață este darul lui Dumnezeu; când cei din jur îl înconjurau cu stimă, el nu a uitat că înaintea lui Dumnezeu valorăm cât valorează umilința noastră. Umilința sa nu s-a mărginit numai la sentimente, ci s-a manifestat și prin fapte, căci prestat cu plăcere muncile cele mai înjositoare și obositoare.

Fericitul Ieremia a renunțat încă din tinerețe la bucuriile pe care i le-ar fi putut oferi viața pământească, pentru a se dedica cu trup și suflet răspândirii împărăției lui Dumnezeu. Desfătarea sa era să fie în preajma lui Cristos, familia sa erau slujitorii Domnului care îi cântau mărire ziua și noaptea. El a evitat cu grijă tot ceea ce i-ar fi putut compromite cinstea și a păstrat neatinsă nevinovăția sa.

Fericitul Ieremia a avut viața împodobită și de frumoasa virtute a ascultării. De mic copil a ascultat de mama care l-a îndemnat să meargă pe calea sfințeniei; virtutea ascultării l-a călăuzit spre țara în care reprezentanții lui Dumnezeu au sădit în sufletul său supus toate virtuțile alese pe care și-a clădit viața spirituală. Din ascultare și-a riscat viața pentru a-i sluji pe semenii săi în suferință. Căci s-a îmbolnăvit de moarte mergând la un bolnav, pe un timp rece.

Era 26 februarie 1625. Un mare personaj de la curtea regelui Spaniei, grav bolnav, îl cheamă pe fratele Ieremia. Nimeni nu a înțeles de ce nu a trimis un mijloc de transport. Pe o vreme geroasă va merge pe jos 12 km la dus și la întors pentru a-și oferi ajutorul. La jumătatea urcușului de întoarcere spre mănăstire o femeie îi spune: "Am să vin miercuri la mănăstire". "N-ai să mă găsești". "Dar unde aveți de gând să plecați"? "Vreau să mă duc în patria mea". Imediat s-a declanșat pneumonia care avea să-i aducă sfârșitul. Se va stinge în tăcere murmurându-și rugăciunile în care conversa cu Domnul său. La un moment dat, fără a se adresa cuiva anume, spuse: "Acum chiar vreau să mă duc să mă întâlnesc cu șchiopii și schilozii mei. Da, Isuse, vin. Mulțumesc!"

Fericite Ieremia, roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Tomești: Uniți de fericitul Ieremia


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat