Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat comunității Colegiului Pontifical Portughez din Roma (8 mai 2017)

Preaiubiți frați și surori,

Mulțumesc că ați venit să mă vizitați; fiți bineveniți! Vă salut pe voi toți, îndeosebi pe părintele rector Caldas, mulțumindu-i pentru cuvintele amabile pe care mi le-a adresat în numele întregii comunități. Un gând recunoscător adresez și colaboratorilor săi, surorilor și personalului de la Colegiu. Vă mulțumesc mai ales pentru rugăciunile voastre; din partea mea, urez pace și speranță în Domnul fiecăruia dintre voi și familiilor și națiunilor voastre de proveniență.

În Portugalia, această urare o voi duce - dacă va voi Dumnezeu - personal, în pelerinajul meu de acum iminent la Sanctuarul de la Fatima, unde acum o sută de ani a apărut Sfintei Fecioare Maria celor trei păstorași. Întâlnirea cu Sfânta Fecioară Maria a fost pentru ei o experiență de har care i-a făcut să se îndrăgostească de Isus. Ca Învățătoare duioasă și bună, Maria îi introduce pe micii vizionari în cunoașterea intimă a Iubirii trinitare și îi face să-l guste pe Dumnezeu ca realitatea cea mai frumoasă a existenței umane. Nu pot să nu urez același lucru vouă tuturor, dragi prieteni. Mai presus de orice alt obiectiv care v-a adus la Roma și care vă reține aici, să fie mereu acesta: a-l cunoaște și a-l iubi pe Cristos - cum ar spune apostolul Paul - încercând să vă conformați tot mai mult cu El până la dăruirea totală de sine.

În mod concret voi, dragi preoți, sunteți chemați să înaintați, fără încetare, în formarea voastră creștină și sacerdotală, pastorală și culturală. Oricare ar fi specializarea voastră academică, prima voastră preocupare să rămână mereu aceea de a crește pe drumul consacrării sacerdotale, prin experiența iubitoare a lui Dumnezeu: un Dumnezeu apropiat și fidel, așa cum l-au simțit fericiții Francisc și Iacinta și slujitoarea lui Dumnezeu Lucia. Astăzi, contemplând viața lor umilă și totuși glorioasă, ne simțim determinați să ne încredințăm, și noi, grijilor aceleiași Învățătoare. Și nu este vorba despre o noutate. Ne rugăm asta mereu în cel mai vechi antifon latin al Sfintei Fecioare Maria: "Sub tuum praesidium confugimus, Sancta Dei Genitrix". Ne invită tocmai căutăm refugiu sub mantia ei, o mamă care ne ia de mână și ne învață să creștem în iubirea față de Cristos și în comuniunea fraternă.

Mi-a plăcut să-l aud pe părintele Caldas spunând că din 1929, în capela Colegiului, privirea Mamei lui Dumnezeu însoțește rugăciunile celui care se apropie de altar. Priviți la ea și lăsați-vă conduși de ea, pentru că este Mama voastră și vă iubește atât de mult; lăsați-vă priviți de ea, pentru a învăța să fiți mai umili precum și mai curajoși în urmarea Cuvântului lui Dumnezeu; pentru a primi îmbrățișarea Fiului său Isus și, întăriți de această prietenie, să iubiți fiecare persoană după exemplul și măsura Inimii lui Cristos, căreia îi este consacrat Colegiul, găsind în Ea viață, speranță și pace. Să privim, frați și surori, la Mama noastră, care este în inima lui Dumnezeu. Misterul acestei tinere din Nazaret nu ne este străin. Nu este "ea acolo și noi aici". Nu, suntem legați. De fapt, Dumnezeu își îndreaptă privirea sa de iubire (cf. Lc 1,48) și asupra fiecărui bărbat și a fiecărei femei, cu nume și prenume! Privirea sa de iubire este asupra fiecăruia dintre noi.

Raportul cu Sfânta Fecioară Maria ne ajută să avem un raport bun cu Biserica: amândouă sunt Mame. Voi cunoașteți, în această privință, comentariul sfântului Isaac, abate al mănăstirii Stella: ceea ce se poate spune despre Maria se poate spune despre Biserică și chiar despre sufletul nostru. Toate trei sunt feminine (anima, în italiană este feminin, nr), toate treci sunt Mame, toate trei dau viață. De aceea trebuie cultivat raportul filial cu Sfânta Fecioară Maria, pentru că, dacă acesta lipsește, există ceva orfan în inimă. Unui preot care uită de Mama, și mai ales în momentele de dificultate, îi lipsește ceva. Este ca și cum ar fi orfan, în timp ce în realitate nu este orfan! A uitat de mama sa. Dar în momentele dificile copilul merge la mama, mereu. Și Cuvântul lui Dumnezeu ne învață să fim ca pruncii înțărcați în brațele mamei (cf. Ps 131,2).

Încheind, doresc ca să continue să fie comunitatea voastră sacerdotală o pepinieră de apostoli, punct de unire a Bisericilor din țările voastre cu Roma, uniți în caritate și în mărturia vie a iubirii lui Dumnezeu față de omenire. Cu aceste urări pentru viitorul cel mai bun al Colegiului Pontifical Portughez, împart din inimă superiorilor, studenților, colaboratorilor și familiilor voastre binecuvântarea apostolică. Și o rog pe Sfânta Fecioară Maria de Fatima pentru ca să vă învețe să credeți, să adorați, să sperați și să iubiți ca fericiții Francisc și Iacinta și slujitoarea lui Dumnezeu Lucia. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat