Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Crește printre noi o cultură a distrugerii"

De Salvatore Cernuzio

Între copii bombardați și uciși, migranți, muncitori la negru și femei victime ale exploatării, și o creație tot mai maltratată, este clar de acum că "printre noi crește o cultură a distrugerii". Există regret în analiza, crudă dar realistă, pe care papa Francisc o face despre realitatea de astăzi în colocviul, din Aula "Paul al VI-lea", cu circa 7000 de copii din "Școlile Păcii" din toată Italia. Aceasta este o inițiativă promovată de Ministerul Instruirii Publice (de fapt în aulă este prezent ministrul Valeria Fedeli), în colaborare cu Coordonarea Națională Entități Locale pentru Pace și Drepturi Umane și Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale de la Sfântul Scaun.

Bergoglio răspunde liber la întrebările tinerilor și tinerelor care îl întreabă despre motivul atâtor războaie și al atâtor nedreptăți. Cea mai mare parte dintre ei sunt puțin mai mult decât adolescenți, care-l primesc pe pontif cu pancarte cu simbolul păcii și cer de acum ritualul selfie, dar Francisc le vorbește ca unor adulți pentru a le deschide ochii cu privire la mersul, desigur negativ, al lumii de astăzi. "Crește, a crescut și crește printre noi o cultură a distrugerii", denunță de fapt papa, care subliniază cum îndeosebi drama migranților este "tragedia cea mai mare după al doilea război mondial", după cum spun înșiși sociologii.

"Noi trăim asta - evidențiază papa Bergoglio - lumea este în război, se bombardează și dacă sunt dedesubt bolnavi, copii, asta nu contează: merge bomba. La un moment dat nu știu ce se întâmplă: se distruge atât de mult". Nu este o noutate: lupta fratricidă "a început de la început, cu gelozia lui Cain, încât pe fratele său Abel l-a distrus cu cuțitul, l-a ucis". Însă această cruzime, afirmă papa, pare să crească tot mai mult: "O vedem la televizor, în fiecare zi. Astăzi am văzut uciși copii". Francisc le destăinuiește oaspeților săi că s-a "rușinat" profund auzind numele dat lui Moab, "superbomba" lansată în urmă cu o lună de aviația americană asupra Afganistanului. "Au numit-o «mama tuturor bombelor». Mama dă viață și aceasta dă moarte, și noi spunem mamă acelui aparat. M-am rușinat...", mărturisește el.

Apoi se declară la fel de zbuciumat pentru "o altă afacere cu care lumea câștigă astăzi": exploatarea persoanelor. "Copii muncitori care lucrează de la 7, 8, 9 ani fără instruire. Traficul de persoane în muncă unde oamenii sunt plătiți cu 2 lire pentru jumătate de zi de muncă". De asemenea: "Traficul de arme, de droguri și de persoane, de copii și de femei" care "sunt vândute pentru a fi exploatate". "Acestea sunt afaceri care-l ajută pe dumnezeul ban să crească. Acesta este cel care domină lumea", denunță papa Francisc, "dar asta se întâmplă și aici în Europa, în Italia. Aici se exploatează persoanele când sunt plătite la negru, când îți fac contractul de muncă din septembrie până în mai și apoi două luni fără, astfel nu este continuitate și apoi se reîncepe din septembrie", afirmă pontiful. Și aceasta este "distrugere", și exploatarea "se numește păcat de moarte".

Cu duritate asemănătoare, Bergoglio revine apoi să stigmatizeze "terorismul bârfelor": "Cel care este obișnuit să bârfească este un terorist", îi avertizează pe tineri. "Bârfa este ca o bombă care explodează și ucide. «Dar acest lucru nu este original, l-ai spus de atâtea ori». Dar, vă rog, un sfat pentru toți, dacă vrei să spui o bârfă, mușcă-ți limba. Vei suferi un pic, se va umfla limba dar vei învinge să nu fii un terorist". Și, recomandă papa, trebuie încetat cu insultele și cu "litania de vorbe urâte": "Este suficient să mergi pe stradă la oră de vârf, când traficul este așa, și probabil o motoretă se pune într-o parte sau o mașină în altă parte și imediat în loc să se spună «scuză-mă», începe lanțul, litania de vorbe urâte, una după alta, suntem obișnuiți să ne insultăm", în loc să clarificăm, "nu, insulta imediat, și apoi adjectivarea, nu spunem «acel tânăr» sau «acel cutare», ci «acel... boom...» și adjectivul, acele adjective pe care eu nu pot să le spun, dar cred că voi toți le cunoașteți bine".

"A insulta înseamnă a răni, a face o rană în inima celuilalt", avertizează papa. Ca exemplu citează recenta dezbatere din Franța între cei doi candidați la Palatul Elizeu, Marine Le Pen și Emmanuel Macron. "Nu o spun ca papă, ci ca o persoană care a auzit (dar nu a văzut) ce s-a întâmplat într-un dialog pre-electoral: unde era dialogul acolo? Se aruncau pietre, nu era lăsat celălalt să termine, chiar și cuvinte un pic tari. Dar, dacă la un nivel așa de înalt se ajunge să nu se dialogheze, provocarea dialogului vă revine vouă", le spune tinerilor. Și îi invită să-și ia "20 de minute pentru a citi Scrisoarea apostolului Iacob. Este foarte mică... El spune că bărbatul și femeia care-și stăpânesc limba sunt desăvârșiți".

Pentru Francisc, cauza atâtor atitudini greșite se află în educația care nu mai orientează "spre virtutea blândeții, a păcii, a liniștii". Pentru aceasta reafirmă necesitatea de "a reface un pact educativ între familie, școală și stat", și în această privință amintește o anecdotă din tinerețea sa: "Când mergeam la școală învățătorul scria o notă, apoi acasă ne certau... Eram în clasa a patra, aveam 9 ani, și am spus un lucru urât învățătoarei, învățătoarea a scris în caiet mamei mele, pentru că s-a gândit: «Dacă acesta la 9 ani este capabil să-mi spună ceea ce mi-a spus, ce va face la 20?». Ziua următoare a venit mama, învățătoarea ne-a dat să facem exerciții și după aceea am fost chemat, și mama în fața învățătoarei m-a certat și mi-a spus să-i cer iertare învățătoarei. Am cerut iertare, învățătoarea mi-a dat un sărut, și m-am întors în clasă, eu un pic învingător, «n-a fost chiar așa de urât», dar acesta era primul act, actul al doilea s-a petrecut când m-am întors acasă...", spune Bergoglio mimând gestul bătăii pe care a luat-o, provocând râsete și aplauze. "Ce vreau să spun?", continuă el, "vreau să spun că exista un pact educativ familie-școală, în timp ce astăzi de atâtea ori, dacă la școală profesorul sau profesoara îl ceartă pe elev, ziua următoare vin părinții să-l certe pe învățător sau pe învățătoare pentru această «agresiune la adresa copilului meu»".

În intervențiile Papei Francisc nu lipsește spațiul pentru a încuraja la îngrijirea creației, cu referință și la tema întâlnirii: "Să protejăm casa noastră". Ideea de pornire este întrebarea unei tinere care citează Laudato si': "Noi distrugem creația, cadoul cel mai prețios pe care ni l-a dat Dumnezeu", afirmă Papa fără jumătăți de măsură, "consumismul ne duce la asta, exploatarea pământului". Să ne gândim la experimentele chimice: "Astăzi nu poți să mănânci un măr fără să-l cojești din cauza pesticidelor. Și se întâmplă ca medicii să le sfătuiască pe mame să nu le dea copiilor pui crescuți în ferme pentru că le creează un dezechilibru la hormoni. Și mamele sunt îngrijorate...". "De câte ori - întreabă Papa - ați găsit tineri bolnavi de boli rare? De unde vin? Ce se întâmplă în Țara Focurilor? Ce se întâmplă în Mediterana unde cantitatea de plastic este de patru ori mai mare decât maximul pe care-l poate avea? Nu numai că murdărim creația, ci o distrugem".

Pontiful amintește și obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltarea sustenabilă, față de care o tânără, Constanza, exprima "resemnare și deziluzie" dat fiind că "responsabilii politici nu par determinați" să le realizeze. "Aici mă supăr eu, resemnare este cuvânt interzis pentru noi, trebuie să mergem înainte, să luptăm cu creativitate", recomandă Papa; în orice caz, privind la angajarea politică, de fapt - spune el - "știi ce m-am gândit? M-am gândit la marea Mina, când cânta: «Parole, parole, parole (Vorbe, vorbe, vorbe)»".

(După Vatican Insider, 6 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat