Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată Gărzii Pontificale Elvețiene cu ocazia jurământului noilor recruți (6 mai 2017)

Domnule comandant,

Cucernice capelan,

Dragi gărzi,

Dragi rude și prieteni ai Gărzii Pontificale Elvețiene!

Sunt bucuros să vă întâlnesc cu ocazia acestei zile celebrative a voastre și doresc să adresez un salut cordial în special noilor recruți, care au ales să dedice câțiva ani din tinerețea lor în slujba Succesorului lui Petru. Prezența părinților, rudelor și prietenilor voștri, veniți la Roma pentru a lua parte la aceste zile de sărbătoare, manifestă fie afectul catolicilor elvețieni față de Sfântul Scaun, fie educația creștină și exemplul bun prin care părinții au transmis copiilor credința, valoarea apartenenței la comunitatea creștină și semnificația slujirii ecleziale.

Ca în fiecare an, voi comemorați dureroasa, și în același timp vestita, "jefuire a Romei", în care gărzile elvețiene s-au remarcat într-o apărare curajoasă și neînfricată a Papei, până la sacrificiul vieții. Astăzi nu sunteți chemați la această eroică oferire a vieții fizice, ci la o altă jertfă nu mai puțin grea: adică să slujiți puterea credinței. ea este o barieră valabilă pentru a rezista în fața diferitelor forțe și puteri de pe acest pământ și mai ales în fața celui care este "principele acestei lumi", "tatăl minciunii", care "ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită", conform cuvintelor apostolului Petru (1Pt 5,8). Sunteți chemați să fiți puternici și curajoși, susținuți de credința în Cristos și de cuvântul său de mântuire. Prezența voastră în Biserică, slujirea voastră importantă în Vatican este o ocazie pentru a crește ca niște curajoși "soldați ai lui Cristos". Pelerinii și turiștii care au posibilitatea să vă întâlnească rămân edificați descoperind în voi, împreună cu ordinea, precizia și seriozitatea profesională caracteristice vouă, și generoasă mărturie creștină și sfințenie de viață. Aceasta să fie prima voastră preocupare.

Aș vrea să vă invit să trăiți perioada pe care o petreceți în "Cetatea eternă" cu fraternitate sinceră, susținându-vă unii pe alții în trăirea unei vieți exemplar creștine, care să fie motivată și susținută de credința voastră. Sunt sigur că stimulentul cel mai puternic de a veni la Roma pentru a îndeplini această slujire vi l-a dat tocmai credința voastră. Misiunea singulară încredințată vouă în favoarea Sfântului Scaun și a Bisericii își are, de fapt, izvorul în Botez, care vă abilitează să mărturisiți credința în Cristos, mort și înviat, acolo unde Providență vă pune să trăiți.

Dragi gărzi, simțiți-vă parte activă a marelui popor al lui Dumnezeu, discipoli-misionari angajați să mărturisească Evanghelia în locul în care acționați și în locurile de timp liber. Și asta trece prin mici gesturi zilnice, uneori repetitive, dar cărora este important să le dați o semnificație mereu nouă. În acest mod se formează un stil de comportament care, în cadrul Corpului de Gardă, este format din armonie reciprocă și comuniune respectuoasă cu superiorii voștri, și în afară se exprimă în primire, în gentilețe, în răbdare.

Vă urez să puteți valoriza și această perioadă a vieții voastre pentru a percepe câteva din multele posibilități de creștere spirituală și culturală pe care Roma vi le oferă. Sfântul Filip Neri, a cărui comemorare liturgică o vom celebra pe la sfârșitul acestei luni, îi însoțea pe tinerii săi la descoperirea urmelor comunităților creștine antice, pe urmele sfinților. Iată, acesta este un lucru foarte interesant: a parcurge Roma pe urmele atâtor sfinți și sfinte care au trăit în acest oraș. Și asta va face și mai de neuitată și bogată în roade perioada voastră romană!

Profit de această ocazie pentru a reînnoi întregului Corp al Gărzii Elvețiene recunoștința mea pentru silința și grija cu care își desfășoară propria activitate prețioasă în slujba Papei și a Statului Cetății Vaticanului. Vă cer să vă rugați pentru mine și, în timp ce invoc asupra voastră ocrotirea Sfintei Fecioare și a patronilor voștri, sfântul Martin, sfântul Sebastian și sfântul Nicolae de Flüe - al cărui al șaselea centenar al nașterii este anul acesta - din inimă vă împart binecuvântarea apostolică.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat