Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunt „venerabili” Van Thuân și Dalla Costa, cardinali curajoși împotriva totalitarismelor

De Salvatore Cernuzio

Unul a contrastat persecuțiile, samavolniciile și oroarea închisorii din partea regimului comunist din Vietnam cu rugăciunea și iertarea călăilor; celălalt a apărat și a ajutat cu toate forțele sale victimele din cele două conflicte mondiale care au sfâșiat Italia și Europa străduindu-se pentru a salva dieceza de Firenze de invazia nazistă și pentru a alina suferințele oamenilor. Cei doi cardinali, Francisc Xaveriu Nguyen Van Thuân și Elia dalla Costa, figuri de referință ale Bisericii din secolul al XX-lea, au fost declarați astăzi „venerabili” de Papa Francisc care le-a recunoscut virtuțile eroice în audiența acordată cardinalului prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, Angelo Amato. În afară de decretele lor, au fost autorizate altele numeroase despre cinci venerabili și patru viitori fericiți.

Van Thuân avea martiriul în ADN: în 1885 toți locuitorii satului natal al mamei sale Elisabeth au fost arși în biserica parohială. A scăpat de măcel numai bunicul, în acea vreme student în Malaiezia. Și rudele din ramura paternă au fost victime ale persecuțiilor timp de aproape două secole. Oricum, familia a rămas fidelă Bisericii și n-a renunțat niciodată la credința creștină care a fost transmisă tânărului François Xavier grație mai ales bunicii care, deși analfabetă, l-a învățat să se roage și să recite rozariul, și mamei care îi povestea istorii din Biblie sau mărturiile martirilor, în special a strămoșilor săi.

Vocația sacerdotală a fost aproape o consecință naturală pentru François Xavier, care a fost hirotonit la 11 iunie 1953, încheind studiile la Roma cu doctoratul în drept canonic și continuând slujirea sa în Vietnam ca profesor, rector al seminarului, vicar general și episcop de Nha Trang. Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop titular de Vadesi și coadiutor de Saigon în 1975. Tocmai această numire a fost „motivul” arestării sale: comuniști veniți la Saigon l-au acuzat că este pionul unui „complot între Vatican și imperialiști”. A ajuns în închisoare unde a rămas timp de treisprezece ani, până în 21 noiembrie 1988, fără proces și fără sentință, petrecând nouă ani în izolare.

Din spatele gratiilor Van Thuân a început să scrie o serie de mesaje comunității creștine, grație ajutorului unui copil care-i procura pe ascuns foile de hârtie și pe care apoi le ducea fraților și surorilor sale care recopiau și răspândeau mesajele. Așa s-a născut cartea „Drumul speranței”. Același lucru s-a întâmplat în 1980, în domiciliul obligatoriu la Ginagxá, în Vietnamul de Nord, când, tot noaptea și în secret, a scris a doua sa carte: „Drumul speranței în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și a Conciliului al II-lea din Vatican” și apoi a treia: „Pelerinii drumului speranței”. Vor urma multe alte cărți, dar după aceea, la Roma, într-o altă viață.

Mai întâi a trebuit să îndure mutările în lanțuri într-o altă închisoare, călătoria în vapor cu 1500 de prizonieri înfometați, lagărul de reeducare în munții Vinh-Quang cu alți 250 de deținuți disperați. În anii de izolare a alimentat credința cu bucăți de hârtie pe care a prezentat peste 300 de fraze din Evanghelie (nu i-a fost permis să ia cu el Biblia) și cu Euharistia celebrată cu trei picături de vin și una de apă în palma mâinii. În fiecare zi, la ora trei după-amiază, celebra liturghia singur, cânta imnuri și psalmi în latină, franceză și vietnameză.

Această atitudine i-a uimit pe gardienii săi, așa încât i s-a cerut să-i învețe pe agenții de poliție limbile străine. În închisoare a reușit să creeze și mici comunități creștine care se adunau împreună pentru a se ruga împreună și noaptea, când era posibil, să stea în adorație în fața Euharistiei. Odată, pe munții Vinh-Phù, a cerut permisiunea să taie o bucată de lemn. A realizat din ea un crucifix, pe care l-a completat cu o bucată un fir electirc din care a scos un lănțișor pentru a-l atârna la gât. Acea cruce Van Thuân a purtat-o mereu cu el, chiar și după ce Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal la 21 februarie 2001, când și eliberarea era o amintire îndepărtată.

Tot Wojtyła, cu un an înainte, l-a voit ca să predice exercițiile spirituale de Postul Mare în Vatican. „Cu un an înainte de al treilea mileniu, un vietnamez va predica exercițiile spirituale la Curia Romană”, i-a spus el. În 1998 l-a numit și președinte al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace. Funcție pe care a menținut-o până la 16 septembrie 2002 după o lungă boală. Avea 74 de ani.

În schimb, cardinalul dalla Costa a fost mai longeviv: a murit la 89 de ani. Ani, aceștia, dedicați toți în slujba față de ceilalți, în special față de victimele celor două războaie tragice din secolul al XX-lea. Ca paroh de Schio – unde a rămas timp de 12 ani – în provincia Vicenza unde s-a născut, a fost în linia întâi în ajutoare organizând primirea răniților, refugiaților și soldaților care se întorceau de pe front. Pentru această operă i-a fost conferită Crucea de Cavaler a Coroanei Italiei și, la 23 mai 1923, a fost numit episcop de Padova, unde a reparat peste 50 de biserici parohiale și case parohiale, distruse sau deteriorate de evenimentele războiului.

La 19 decembrie 1931 a primit numirea de arhiepiscop de Firenze. Cu el a reînflorit viața spirituală a orașului crinului și determinarea sa pastorală a apropiat diferiți intelectuali și oameni de cultură, între care Giorgio La Pira. La cinci ani de la războiul mondial s-a opus violențelor, denunțărilor, deportărilor, răpirilor, torturilor și executărilor, din orice parte ar veni ele. A coborât personal în străzile bombardate pentru a-i ajuta pe cei răniți și a se ruga pentru cei morți; s-a implicat cu orice mijloc pentru a salva viața condamnaților politici și mai ales evrei, salvând peste 300: 110 evrei italieni și 220 străini. În noiembrie 2012 a fost recunoscut „Drept între națiuni” de Yad Vashem, Muzeul Holocaustului din Ierusalim.

Ca la Padova, după război a început să resconstruiască biserici și case parohiale distruse și să întărească comunitatea eclezială, zguduită de doliu și suferințe. A trăit izolat, sărac și în rugăciune în ultimii trei ani ai vieții sale. A murit în dimineața zilei de 22 decembrie 1961, lăsând diferite scrieri. În ianuarie 1981, la douăzeci de ani de la moarte, dieceza de Firenze a demarat cauza de beatificare care cu recunoașterea virtuților eroice din partea Papei Francisc marchează un nou pas.

Cu celelalte decrete promulgate astăzi a fost recunoscută o minune petrecută cu mijlocirea a patru venerabili, care vor fi proclamați fericiți: părintele Francesco Solano Casey, numit și „capucinul cel mai cunoscut printre americani”, Maria a Zămislirii (înainte de voturi, Adelaide de Batz de Trenquelléon), fondatoare a Fiicelor Mariei Neprihănite; germana Chiara Fey, fondatoare a Institutului Surorilor Săracului Prunc Isus; argentiniana Caterina di Maria, fondatoarea Congregației Surorilor Slujitoare ale Preasfintei Inimi a lui Isus. Papa a recunoscut și minunea slujitorului lui Dumnezeu Luciano Botovasoa, laic și tată de familie, din ordinul terțiar, ucis din ură față de credință la Vohipeno, în Madagascar, la 17 aprilie 1947.

Printre noii venerabili, ale căror virtuți eroice au fost recunoscute, figurează în schimb: sora ursulină Giovanna Meneghini; Vincenza Cusmano, prima superioară generală a Congregației Slujitoarelor Sărace; Alessandro Nottegar, laic și tată de familie, fondator al Comunității Regina Pacis; laica Edvige Carboni; Maria Guadalupe Ortiz de Landázuri y Fernández de Heredia, din prelatura personală „Sfânta Cruci și Opus Dei”.

(După Vatican Insider, 4 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat