Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita papei, familia și educația tineretului în atenția episcopilor catolici

Vizita papei Francisc în România, familia și educația tinerelor generații au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în zilele de 3-5 mai 2017, fiind găzduite la Cluj-Napoca, de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, care a organizat și programul de rugăciune al ierarhilor.

După ce în toamna trecută CER i-a transmis Suveranului Pontif o invitație oficială de a veni în țara noastră, câțiva episcopi l-au invitat și personal pe papa în diecezele și eparhiile pe care le păstoresc, pentru a vizita comunități semnificative și locuri de pelerinaj, precum Blaj, Șumuleu-Ciuc, Maria Radna, Bacău. În cadrul întâlnirii dintre nunțiul apostolic și episcopii catolici, Mons. Muary Buendía le-a transmis acestora că Sfântul Părinte dorește să vină în țara noastră, într-o vizită pusă sub semnul unității.

Referindu-se la centenarul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima (Portugalia), episcopii au discutat despre celebrarea și de către Biserica Catolică din România a Jubileului aparițiilor. Ca urmare, în perioada 13 mai - 13 octombrie 2017, în diecezele și eparhiile din țară vor avea loc diferite inițiative și rugăciuni de consacrare a țării noastre și a comunităților catolice Maicii Domnului.

În dorința de a apăra și promova adevărul despre căsătorie și familie, episcopii au reafirmat, într-o scrisoare deschisă, necesitatea revizuirii art. 48, alin. 1 din Constituția României. Ierarhii reiterează, astfel, "că înlocuirea termenului soți din actuala Constituție cu sintagma un bărbat și o femeie reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este căsătoria creștină și familia în România".

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au dezbătut și unele aspecte referitoare la educație. În două scrisori adresate Ministrului Educației Naționale, ierarhii catolici își manifestă dorința de dialog cu reprezentanții statului, pentru soluționarea, printr-un dialog deschis, a unor teme care nu și-au găsit încă o rezolvare integrală în legislația actuală. Printre acestea se numără predarea religiei în școală, statutul liceelor teologice, învățământul confesional, examenul de Bacalaureat, unele aspecte legate de structura anului școlar și de respectarea zilelor de sărbătoare religioasă, consiliul de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar etc. Episcopii amintesc, totodată, că până acum Biserica Catolică a înaintat, în mai multe rânduri, propuneri legislative pertinente, care "nu au fost înțelese și valorificate din cauza lipsei de dialog".

Episcopii au discutat și despre activitatea tineretului catolic din țara noastră în cadrul grupurilor de cercetași, precum și în cadrul asociațiilor de acțiune catolică. De asemenea, au abordat tema participării delegației României la Simpozionul organizat la Barcelona, în luna martie a.c., în vederea pregătirii Sinodului despre tineri, convocat de papa Francisc, care se va desfășura în 2018, având ca temă: "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

Un alt subiect abordat de episcopi, aflat mereu pe agenda de lucru a CER și rămas încă nerezolvat, a fost cel referitor la retrocedarea bunurilor care au aparținut Bisericii. De asemenea, ierarhii au analizat rapoartele de activitate ale Confederației Caritas România, a Asociației Medicilor Catolici din România și a Operelor Misionare Pontificale din România, și au luat act de buna desfășurare a Olimpiadei naționale la religie, pentru cultul romano-catolic și greco-catolic, care a avut loc la Timișoara, în perioada 25-28 aprilie 2017.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfășoare la Iași, în perioada 18-20 septembrie 2017.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă unitatea Bisericii locale și uniunea intimă cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Cluj-Napoca, nr. 78/04.05.2017

SCRISOARE DESCHISĂ:

Susținerea demersului de declanșare a referendumului pentru modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României

Noi, episcopii catolici din România, reuniți în perioada 3-5 mai 2017 la Cluj-Napoca, în sesiunea plenară de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, am luat act de amânarea discuțiilor cu privire la cererea de modificare și reformulare a articolului 48, alin. 1 din Constituția României, după cum urmează:

"Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Reafirmăm, împreună cu cele 3 milioane de cetățeni, care au semnat un demers în această privință, că înlocuirea termenului "soți" din actuala Constituție cu sintagma "un bărbat și o femeie" reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este căsătoria creștină și familia în România. Doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și numai în acest caz vorbim de căsătorie, poate garanta supraviețuirea unei societăți și a culturii sale; aceasta nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu alt fel de uniuni pe care echivocul din termenul "soți" îl poate ascunde.

Constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină; termenii "căsătorie" și "familie" neputând fi utilizați decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie. Cea mai bună modalitate în care Statul poate tutela drepturile universale ale persoanei umane, demnitatea și integritatea sa, este de a apăra drepturile familiei.

Familia, al cărei nucleu de bază este legătura dintre un bărbat și o femeie, nu este o structură impusă persoanei, ci este locul natural în care ființa umană vine la existență și în care poate să crească în modul cel mai propice. Familia este locul natural al relației părinți-copii. Persoana umană primește în familie acea protecție naturală împotriva dificultăților de natură fizică, morală, spirituală. Iată de ce familia este marea resursă a societății.

Ca instituție socială naturală, căsătoria dintre un bărbat și o femeie stă la temelia civilizației în societate. Fără căsătorie nu ar exista stabilitate pentru copii și, în consecință, nu ar exista o comunitate autentic umană. Avantajele căsătoriei naturale sunt incomensurabile în plan economic și social, moral, cultural și spiritual, educativ. De fapt, căsătoria creștină are rolul unui sistem de imunitate național.

Cu grijă pentru viitor, pentru integritatea și sănătatea morală a cetățenilor României pe care o slujim în calitate de membri ai Bisericii și ai societății, reafirmăm necesitatea revizuirii articolului 48, alin. 1, în sensul mai sus precizat. Trimitem această scrisoare deschisă în dorința de a apăra și promova adevărul despre căsătorie și familie.

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 82 din 5 mai 2017, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general, și din scrisoarea deschisă nr. 78 din 4 mai 2017, emise de Conferința Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat