Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Donald Trump îl va întâlni pe papa Francisc în Vatican la 24 mai

De Domenico Agasso jr.

"Eu primesc orice șef de stat care cere audiență". Papa Francisc a declarat asta în urmă cu câteva zile, în zborul de întoarcere din Cairo la sfârșitul vizitei sale în Egipt, răspunzând la o întrebare despre voința sa de a-l întâlni pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, care, într-o recentă conferință de presă cu președintele Consiliului de Miniștri italian Paolo Gentiloni, menționase interesul său pentru o întâlnire cu pontiful. Iată, acum este oficial: întâlnirea față în față atât de așteptată între cei doi lideri va avea loc la 24 mai 2017, la ora 8.30, în Palatul Apostolic din Vatican. Asta comunică Sala de Presă a Sfântului Scaun.

După aceea, Trump îl va întâlni pe cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, însoțit de monseniorul Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

Președintele america va merge în Vatican în cadrul primei sale călătorii internaționale: va merge în vizită în Arabia Saudită, în Vatican și în Israel; acest tur prezidențial se va încheia cu o întâlnire cu NATO la Bruxelles la 25 mai și la G7 în Sicilia, la Taormina, în ziua următoare.

Printre necunoscutele care marchează noul curs al administrației SUA este și aceea despre cotitura pe care o vor putea lua raporturile dintre locuitorul de la Casa Albă și Papa. De fapt, se amintesc scânteile apărute deja între cei doi cu privire la tema zidurilor anti-imigrați, când Francisc a celebrat Liturghia la câțiva pași de granița dintre SUA și Mexic, cu ocazia vizitei lui Bergoglio. Erau semnale ale distanței obiective dintre Tycoon-ul devenit președinte și Papa argentinian. Trump începuse cearta: Fox Tv îi ceruse o părere despre Liturghia pentru migranți pe care papa avea s-o celebreze la granița dintre Ciudad Juarez și el Paso, și el îl definise pe episcopul de Roma ca "o persoană foarte politică", ce "nu înțelege problemele pe care le are țara noastră" și "pericolul graniței deschise pe care o avem cu Mexicul". În zborul de întoarcere spre Roma, intervievat despre declarațiile rezervate lui de către Trump, papa n-a folosit tonuri nuanțate, declarând că "o persoană care gândește numai să facă ziduri, oriunde ar fi, și să nu facă punți, nu este creștină". Trump a contraatacat pe cale mediatică afirmând că "pentru un lider religios, este scandalos a pune la îndoială credința unei persoane". Și apoi a întrecut măsura, imaginând că în caz de atac jihadist împotriva Vaticanului, papa "va voi și se va ruga numai ca Donald Trump să fie președinte, pentru că asta cu mine nu s-ar putea întâmpla".

Însă, în același timp, niciun comentariu preventiv, nicio evaluare pozitivă sau negativă în abstract n-a fost exprimată de papa Bergoglio despre Donald Trump: a fost numai chemarea la realism și la acea concretețe care ar trebui să-l conducă mereu pe creștin: se va vedea ce va face. Este ceea ce a reieșit în mod deosebit din interviul publicat duminică 22 ianuarie în cotidianul spaniol "El Pais". Intervievat la Casa "Sfânta Marta" în după-amiaza zilei de 20 ianuarie, chiar în timp ce Trump se pregătea, jurând pe Biblie, să devină al patruzeci și cincilea președinte al Statelor Unite, Francisc a spus: "Vom vedea ceea ce face și apoi se evaluează. Mereu concretul. Creștinismul, ori este concret ori nu este creștinism... Lucruri concrete. Și din lucrurile concrete tragem consecințele. Noi pierdem mult sensul lucrurilor concrete. Îmi spunea zilele trecute un gânditor că această lume este așa de dezordonată încât îi lipsește un punct fix. Și tocmai concretețea îți dă punctele fixe. Ce ai făcut, ce ai decis, cum te miști. Pentru aceasta eu în fața la astea aștept și văd".

Din partea lui Trump au fost și referințe cu privire la actualul succesor al lui Petru de pe account-ul său de Twitter. Evaluări și aluzii de natură diferită, inclusiv un atestat de admirație care face referință la umilință, "denominarea comună" pe care Trump declară că o împărtășește cu papa. Tweet-ul este lansat în ziua primului Crăciun al pontificatului bergoglian: "Noul papă" scrie el în după-amiaza zilei de 25 decembrie 2013, "este un om umil, exact ca mine, și asta probabil că explică pentru ce îmi place așa de mult".

(După Vatican Insider, 4 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat