Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiența Sfântului Părinte acordată participanților la prima Adunare Plenară a Secretariatului pentru Comunicare (4 mai 2017)

Domnilor cardinali,

Iubiți frați și surori,

Sunt foarte bucuros să vă primesc cu ocazia primei Adunări Plenare a Secretariatului pentru Comunicare, care vă vede angajați în aprofundarea cunoașterii reciproce și în examinarea pașilor făcuți până acum de dicaster, pe care l-am voit pentru un nou sistem comunicativ al Sfântului Scaun, precum și în reflecția asupra unei teme deosebit de actuale și sugestive cum este cea a culturii digitale.

Îi mulțumesc prefectului, monseniorul Viganò, pentru introducerea sa și doresc să exprim recunoștința mea lui și vouă celor prezenți aici precum și celor care au contribuit în diferite moduri la pregătirea muncii din aceste zile.

Argumentul tratat în Adunarea Plenară este unul dintre acelea care se află mult la inima mea; a înfruntat-o deja în diferite ocazii. Este vorba de a studia criterii și modalități noi pentru a comunica Evanghelia milostivirii tuturor neamurilor, în inima diferitelor culturi, prin media pe care noul context cultural digital le pune la dispoziția contemporanilor noștri.

Acest dicaster, care va împlini doi ani la 27 iunie - două lumânări - se prezintă în reformă deplină. Și nu trebuie să ne fie frică de acest cuvânt. Reformă nu înseamnă "a vărui" un pic lucrurile: reformă înseamnă a da o altă formă lucrurilor, a le organiza într-un alt mod. Și trebuie să se facă asta cu inteligență, cu blândețe, dar și, și - permiteți-mi cuvântul - cu un pic de "violență", dar bună, de bună violență, pentru a reforma lucrurile. Este în reformă deplină din moment ce este o realitate nouă care face de acum pași ireversibili. În orice caz, nu este vorba despre o coordonare sau de o fuziune a precedentelor dicastere, ci de a construi o adevărată instituție ex novo, cum scriam în Motu proprio de instituire: "Actualul context comunicativ, caracterizat de prezența și de dezvoltarea media digitale, de factorii convergenței și interactivității, cere o regândire a sistemului informativ al Sfântului Scaun și angajează la o reorganizare care, valorizând ceea ce în istorie s-a dezvoltat în cadrul ordinii comunicării Scaunului Apostolic, să înainteze cu hotărâre spre o integrare și gestiune unitară. Pentru aceste motive - continuam eu -, am considerat ca toate realitățile, care, în diferite moduri până astăzi s-au ocupat de comunicare, să fie înglobate într-un nou dicaster al Curiei Romane, care va fi denumit Secretariat pentru Comunicare. În acest mod sistemul comunicativ al Sfântului Scaun va răspunde tot mai bine la exigențele misiunii Bisericii".

Acest nou sistem comunicativ se naște din exigența așa-numitei "convergențe digitale". De fapt, în trecut orice modalitate comunicativă avea propriile canale. Orice formă expresivă avea un propriu medium: cuvintele scrise ziarul sau cărțile, imaginile, fotografiile și cele în mișcare cinematografia și televiziunea, cuvintele vorbite și muzica radioul și CD-urile. Toate aceste forme de comunicare astăzi sunt transmise cu un cod unic care exploatează sistemul binar. Așadar, în acest cadru, "L'Osservatore Romano", care din anul următor va face parte din noul dicaster, va trebui să găsească o modalitate nouă și diferită, pentru a putea ajunge la un număr mai mare de cititori decât cel pe care reușește să-l realizeze în format tipărit. Și Radio Vatican, de mulți ani devenit un ansamblul de portaluri, trebuie regândit după modele noi și adaptat la tehnologiile moderne și la exigențele contemporanilor noștri. Cu privire la serviciul radiofonic, trebuie să subliniez efortul pe care dicasterul îl face față de țările cu disponibilitate tehnologică scăzută (mă gândesc de exemplu la Africa) pentru raționalizarea undelor scurte care n-au fost niciodată întrerupte. Și asta vreau să subliniez: n-au fost niciodată întrerupte. Peste câteva luni și Libreria Editrice Vaticana, vechea Tipografia Poliglotta Vaticana și, cum spuneam, "L'Osservatore Romano" vor face parte din marea comunitate de lucru din noul dicaster, și asta va cere disponibilitatea de a se armoniza cu un nou plan productiv și distributiv. Lucrarea este mare; provocarea este mare, dar se poate face, trebuie să se facă.

Istoria este, fără îndoială, un patrimoniu de experiențe prețioase de păstrat și de folosit ca stimulent spre viitor. Altminteri ea s-a reduce la un muzeu, interesant și frumos de vizitat, dar care nu este în măsură să furnizeze forță și curaj pentru continuarea drumului.

În afară de asta, în acest orizont de construire a unui nou sistem comunicativ trebuie situat efortul angajant de formare și de actualizare a personalului.

Iubiți frați și surori, lucrarea care vă așteaptă este amplă și articulată. Cu contribuția fiecăruia, se va duce la împlinire această reformă care, "valorizând ceea ce în istorie s-a dezvoltat în ordinea comunicării Scaunului Apostolic", este rânduită spre "o integrare și gestiune unitară" (Statutul Secretariatului pentru Comunicare, 6 septembrie 2015).

De aceea vă încurajez să lucrați în comisiile de studiu, cu analize detaliate și, odată găsite parcursurile, să decideți și să înaintați curajos conform criteriilor alese.

În afară de asta, vă cer ca criteriul-călăuză să fie cel apostolic, misionar, cu o atenție specială față de situațiile de suferință, de sărăcie, de dificultate, având conștiința că și acestea trebuie înfruntate astăzi cu soluții adecvate. Astfel devine posibil să se ducă Evanghelia la toți, să se valorizeze resursele umane, fără a înlocui comunicarea din Bisericile locale și, în același timp, susținând comunitățile ecleziale care au mai multă nevoie.

Să nu ne lăsăm învinși de ispita alipirii de un trecut glorios; în schimb să facem un mare joc de echipă pentru a răspunde mai bine la noile provocări comunicative pe care cultura ni le cere astăzi, fără frici și fără a imagina scenarii apocaliptice.

În timp ce reînnoiesc recunoștința mea față de voi pentru că ați acceptat să lucrați în acest domeniu atât de important și delicat al misiunii Bisericii, vreau să adresez salutul meu și recunoștința mea și consultanților numiți de puțin timp. Vă îndemn să dați mărturie de colaborare și de împărtășire fraternă, în timp ce invoc asupra voastră a tuturor binecuvântarea Domnului, prin mijlocirea Mariei Preasfinte Mame a Bisericii, care, cu duioșia sa, veghează mereu asupra noastră.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat