Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Depunere de voturi pe viață

Sărbătoarea Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta de miercuri, 31 mai 2017, a avut o notă unică de sărbătoare, în comunitatea catolică din Tămășeni, anul acesta, deoarece o fiică a comunității, sr. Maria Budău, a depus voturile pe viață, în Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Dorotea, Fiicele sfintelor Inimi", surori care sunt prezente la noi în dieceză în Parohia "Bunul Păstor" din Roman, dar și în Parohia "Sfânta Ana" din Oțeleni.

Astfel, după un timp frumos de rugăciune, de har și de binecuvântare, sr. Maria s-a decis să facă profesiunea solemnă (pentru toată viața), prin da-ul său sincer și generos, spus lui Dumnezeu, în fața episcopului auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă, și a superioarei generale, sr. Emma Dal Maso, chiar în satul său natal, pentru a fi o adevărată mărturie vie și plină de curaj pentru adolescenții și tinerii din comunitate.

Tot ca o pregătire a acestui eveniment, pe lângă diferitele cateheze ținute adolescenților și tinerilor din comunitate, marți seara, începând cu ora 20.30, a avut loc o veghe de rugăciune pentru tineri, ce a avut tema "Împreună cu Maria, costructori ai istoriei și pelegrini spre patria cerească".

Liturghia solemnă de la ora 18.00 a început cu procesiunea de la parohie spre biserică. Pe lângă ministranți, preoți și episcopul celebrant, a mers în procesiune și sr. Maria Budău însoțită de familia sa și de superioara generală, sr. Emma.

După salutul de "bun venit" adresat de către parohul comunității, pr. Petru Beșleagă, episcopului, preoților, surorilor și credincioșilor, PS Aurel Percă și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment deosebit pentru satul Tămășeni, bucurie provocată de această dată chiar de o fiică a satului, sr. Maria Budău, soră care în timpul acestei sfinte Liturghii urma să-și exprime în fața Bisericii, a superioarei generale și a comunității, profesiunea perpetuă în sânul comunității surorilor Maestre ale Sfintei Dorotea, Fiicele Sfintelor Inimi.

După ascultarea Evangheliei a urmat chemarea candidatei și răspunsul acesteia "Iată-mă", urmată de predica episcopului. Preasfințitul, după ce ne-a vorbit de sărbătoarea Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta, ne-a amintit de logodna (nunta) pe care Dumnezeu a făcut-o și o face mereu cu aleșii săi. Totodată ne-a amintit de cei trei mari sfinți reprezentativi ai congregației: sfânta Dorotea, sfântul Ioan Farina, sfânta Bertilla, subliniind aspectele mai importante specifice congregației: adorația euharistică, formarea adolescenților și a tinerilor, precum și îngrijirea bolnavilor din spitale și la domiciliu.

După cuvântul de învățătură a urmat ritul propriu zis al depunerii voturilor, rit în cadrul căruia, după întrebările adresate de episcop candidatei, în timpul cântării Litaniei tuturor sfinților, sr. Maria s-a prosternat cu fața la pământ, semn de profund respect și adorație în fața lui Dumnezeu. După rugăciunea de consacrare rostită de episcopul Aurel a urmat formula profesiunii solemne pe viață, în fața lui Dumnezeu, a episcopului Aurel și a superioarei generale.

Prezentarea darurilor de la ofertoriu, de către mama acestei surori, adolescenți și anumite rude, a dorit să scoată în evidență nu doar anumite aspecte specifice vieții (cartea vieții) sau congregației (focul care arde), ci și destinatarii și beneficiarii direcți ai misiunii și activității acestei congregații.

Înainte de binecuvântarea finală a urmat mulțumirea sorei Maria adresată lui Dumnezeu, episcopului, preoților concelebranți și celor care au ajutat-o și încurajat-o spiritual pe acest drum, surorilor din congregația din care face parte, părinților și rudelor, corului și întregii comunități, pentru rolul și rugăciunea foarte importantă și necesară de care a avut nevoie pentru a ajunge la acest eveniment, nu înainte de a le cere tuturor preoților binecuvântarea și rugăciunea lor.

Comunitatea surorilor Congregației Maestre ale Sfintei Dorotea, Fiicele Sfintelor Inimi, împreună cu întreaga comunitate din Tămășeni, mulțumește bunului Dumnezeu atât pentru momentele de har și binecuvântare, cât și pentru că trimite în continuare lucrători în secerișul său și dintre adolescenții și tinerii din comunitatea noastră locală.

Surorile Dorotee

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Tămășeni: Depunere de voturi pe viață


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat