Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
La moartea cardinalului Lubomyr Husar, episcop de Kiev

De Stefano Caprio

La 31 mai 2017, a murit cardinalul Lubomyr Husar, M.S.U., arhiepiscop major emerit de Kyjv-Halič (Ucraina), lider spiritual al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene timp de 15 ani, din anul 1996 până în 2011. A fost unul dintre episcopii cei mai longevivi și importanți ai Bisericii Catolice "Uniate" de Leopoli și Kiev, în perioada foarte delicată a post-comunismului și a edificării Ucrainei moderne.

În telegrama sa de condoleanțe adresată arhiepiscopului Sviatoslav Shevchuk, succesor al lui Husar la catedra de Kyjv-Halič, papa Francisc a subliniat că el "s-a dedicat cu grijă pentru renașterea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Îmi amintesc de fidelitatea sa tenace față de Cristos, în pofida privațiunilor și persecuțiilor împotriva Bisericii, precum și de activitatea sa apostolică rodnică pentru a favoriza organizarea credincioșilor greco-catolici descendenți din familiile transferate forțat din Ucraina occidentală, precum și de eforul său de a găsi căi mereu noi de dialog și colaborare cu Bisericile ortodoxe".

Papa Francisc a schițat bine semnificația mărturiei cardinalului Husar. De fapt, el a trebuit să părăsească localitatea sa natală Leopoli la sfârșitul războiului, care a văzut Ucraina trecând de la invazia nazistă la cea sovietică. După studiile și formarea sacerdotală în America, a ajuns la Roma, unde a fost mulți ani superiorul mănăstirii de la Grottaferrata, enclavă bizantină rămasă mereu unită cu papa (deci nu "uniată") unde mulți monahi din Ucraina țineau vie amintirea Bisericii lor, împreună cu confrații italieni, albanezi și din alte părți ale lumii. Abația de Grottaferrata a fost mereu un sanctuar al unității dintre Orientul și Occidentul creștin, și părintele Lubomyr apărea cu adevărat în acei ani un profet al martiriului care îi reunește pe credincioși, în secolul cel mai dureros pentru Biserica din Europa de Est.

Husar era un punct de referință pentru toată diaspora ucraineană, împreună cu legendarul cardinal Josif Slipyj, eliberat din lagărele sovietice în timpul Conciliului al II-lea din Vatican și mort la Roma în anul 1984, și cu succesorul său Myroslav Lubachivsky, pentru care același Husar a fost protosinghel (vicar general). Împreună cu cardinalul Lubachivsky, Husar s-a întors în patrie după sfârșitul comunismului și a devenit episcop în 1996, confirmând hirotonirea primită în privat deja în 1977 de la același Slipyj. L-a înlocuit pe cardinalul Lubachivsky la conducerea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, devenind primul exarh de Kyjv-Vyshgorod și apoi arhiepiscop major de Lviv al ucrainenilor, care în anul 2004 și-a mutat titlul în Kyjv-Halič. Biserica "uniată" regăsea în acel moment plinătatea propriei istorii, începute de la unirea din Brest din anul 1596.

El a trebuit să gestioneze faza cea mai delicată a renașterii catolice ucrainene, după primii ani nouăzeci, cu separarea dramatică de Rusia la prăbușirea URSS și polemicile cu privire la întoarcerea Bisericilor uniate la propria jurisdicție. De fapt, Biserica Greco-Catolică a fost suprimată de pseudo-sinodul de la Leopoli din anul 1946, organizat de Stalin și Hrușciov cu complicitatea forțată a patriarhului de Moscova Alexei I, însă credincioșii au rămas legați de unitatea cu Roma și după anul 1990 au voit să se întoarcă la ea, fără a aștepta acorduri sau tratative diplomatice. Arhiepiscopul Husar a știut să controleze situația cu mare înțelepciune, domolind aspirațiile juste ale propriilor credincioși în linia unei adevărate convertiri și acceptând cu răbdare și delicatețe orice minimă ocazie de confruntare și dialog cu reprezentanții diferitelor Biserici Ortodoxe prezente în Ucraina, și chiar ai patriarhiei de Moscova.

Husar avea o pregătire și o capacitate de înțelegere a evenimentelor mult superioară atâtor altora, în patrie și în afară. De mai multe ori ne-am întâlnit în Ucraina și în Rusia cu ocazia întâlnirilor și celebrărilor: știa să ne dea nouă tuturor, preoți și laici, un cuvânt clar și puternic pentru a lumina căile misiunii, evanghelizării și ecumenismului. Înțelepciunea sa paternă și stimulantă era recunoscută și de toți interlocutorii externi, ecleziastici și non-ecleziastici. Era conștient că era nevoie încă de mult timp pentru a depăși neîncrederi și neînțelegeri, așa cum arată din păcate evenimentele din ultimii ani, dar n-a pierdut niciodată speranța într-un viitor de fraternitate între toți creștinii, europenii, oamenii din Orient și din Occident.

În istoria Bisericii ucrainene n-au lipsit figuri profetice, de la sfântul martir Iozafat Kuncewicz, martir al unirii în 1623, la arhiepiscopul Andrej Szeptyckyj, peste 40 de ani arhiepiscop de Leopoli (1900-1944) și neobosit predicator al unității creștinilor. Fratele Klimentyj Szeptyckyj, arhimandrit al monahilor studiți ucraineni și administrator al catolicilor în Rusia, a murit în foarte cunoscuta închisoare sovietică din Vladimir în 1951, pe unde a trecut însuși cardinalul Slipyj înainte de a fi eliberat. Cardinalul Husar a fost vrednic succesor și moștenitor al acestor oameni și moartea sa constituie astăzi un apel adresat tuturor creștinilor din Ucraina și din lume să găsească în credință motivațiile pentru a învinge dezbinările din lume și să se unească sub crucea lui Cristos.

(După AsiaNews, 2 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat