Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot la 25 de ani de slujire

Un grup de 28 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de slujire în sărbătoarea "Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta", miercuri, 31 mai 2017, în sanctuarul marian de la Cacica. PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia, iar PS Aurel Percă a ținut cuvântul de învățătură.

Începând cu ora 10.00 au început să sosească la sanctuar surorile care, în urmă cu 25 de ani, i-au spus cu emoție "Da" lui Isus la prima profesiune. Acum au pășit spre sactuar cu aceleași emoții, dar cu mai multă încredere pentru a-i mulțumi lui Isus și Maicii Sfinte. Se citea pe fețele tuturor bucuria întâlnirii și cu un zâmbet larg își spuneau "La mulți ani!"

La ora 10,30 s-a recitat rugăciunea Rozariului și au fost ocazii de spovezi pentru toți pelerinii. La ora 11,00, PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel și un grup de 23 de preoți, a prezidat sfânta Liturghie. Surorile sărbătorite au pornit în procesiune spre altar cu lumânările aprinse în mâini, în timp ce în biserică un grup de aproximativ 40 de surori intonau cântarea: "Venim, o, Preacurată, cu inimi iubitoare, să-ți punem fiecare o floare pe altar". Lecturile, psalmul responsorial și rugăciunea credincioșilor au fost proclamate de surori sărbătorite.

La predică PS Aurel ne-a dus cu gândul pe meleagurile din Israel unde a făcut o paralelă între slujirea noastră și a sfintei Fecioare Maria, care a plecat în grabă la verișoara sa să o ajute. De remarcat încrederea Fecioarei de a pleca la drum cu toate obstacolele și sacrificiile ei și dialogul plin de iubire dintre cele două verișoare care a făcut-o pe Maria să proclame frumosul imn "Magnificat".

După cuvântul de învățătură al PS Aurel Percă, a avut loc reînnoirea "Da"-ului a surorilor prezente. Toate și-au adus aminte că în ziua de 31 mai au spus "Da"-ul lor definitiv lui Dumnezeu, împlinind 10, 15 sau chiar 20 de ani de la profesiunea perpetuă.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a amintit surorilor și tuturor pelerinilor (rude ale surorilor și credincioși din Cacica) că este frumos să slujești cu bucurie și dăruire, că jubileul de 25 de ani este o ocazie de mulțumire și preamărire adusă lui Dumnezeu. Apoi, cu emoție în glas, a spus: "Sunt bucuros să vă aduc salutări și să vă împart binecuvântarea Sfântului Părinte papa Francis pe care l-am întâlnit cu câteva zile în urmă. Ne-a îndemnat să ne rugăm pentru ca dorința noastră și a sanctității sale de a vizita România să se împlinească cât mai repede".

Am primit binecuvântarea Sfântului Părinte prin Preasfințitul Petru Gherghel și ne-am adunat în fața altarului pentru o fotografie de grup.

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Ecouri de sărbătoare

- Cuvintele nu sunt suficiente pentru a putea exprima bucuria pe care am simțit-o la această sărbătoare. Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru această nobilă chemare și pentru toate harurile pe care le-a revărsat asupra mea în cei 25 de ani. Mulțumesc Maicii sfinte care m-a însoțit mereu cu iubirea ei de mamă și m-a condus de mică la fiul ei Isus. Doresc din suflet să rămân mereu fidelă chemării mele și să fiu un exemplu de dăruire și disponibilitate pentru cei din jur. (Sr. Elisabeta Cochior)

- Am împlinit 25 de ani de viață consacrată în cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", o zi de mulțumire și recunoștință, o zi de bucurie și binecuvântare care m-a făcut mai conștientă de chemarea pe care am primit-o. Așa cum ne-a îndemnat la predică PS Aurel ca slujirea noastră să fie făcută cu bucurie, la fel doresc și cer ajutorul sfintei Fecioare Maria ca slujirea mea să fie și pe mai departe una rodnică. (Sr. Dionisia Șandru)

- Cuvintele sunt prea sărace pentru a putea exprima bucuria acestei zilei. A fost o zi de mulțumire și de recunoștinșă pentru tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru mine în marea sa milostivire în acești 25 de ani de slujire în Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Exemplul sfintei Fecioare Maria mă ajută să spun asemenea ei: "Lucruri mari mi-a făcut Cel Atotputernic și numele lui e sfânt". (Sr. Ana Lazăr)

- Sărbătoarea jubileului de 25 de ani de la Cacica a fost ca o încununare a consacrării noastre în slujirea lui Dumnezeu. Emoțiile și bucuria au inundat inimile surorilor jubiliare și toți cei prezenți ne-au înconjurat cu bucurie și dragoste. Mulțumim episcopilor noștri Petru Gherghel și Aurel Percă, preoților, surorilor și credincioșilor prezenți pentru că au găsit timp să ne însoțească cu rugăciunea lor la acest ceas aniversar și au făcut ca sărbătoarea să fie mai frumoasă și bucuria mai mare. Reînnoind la picioarele Mariei "Da"-ul nostru de slujire și apartenență la Isus, mulțumirile noastre s-au îndreptat către bunul Dumnezeu, care cunoaște inimile noastre și știe cel mai bine de ce avem nevoie pentru ca truda noastră să nu fie zadarnică, ci plină de roade frumoase. Cu siguranță, fiecare dintre noi dorește să-i ofere lui Dumnezeu o slujire generoasă, sinceră, fidelă și plină de bucurie. (Sr. Maria Patrașc)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Cacica: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot la 25 de ani de slujire


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat