Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Țara Sfântă, boom-ul pelerinilor chinezi

De Giorgio Bernardelli

Se întâmplă tot mai des să-i întâlnești pe străzile strâmte din "orașul vechi" la Ierusalim. Însă acum sunt și statisticile care confirmă asta: catolicii chinezi nu mai sunt numai fața nouă a pelerinajelor în Țara Sfântă: astăzi au devenit deja una dintre prezențele cele mai semnificative din punct de vedere numeric. De fapt, datele oficiale referitoare la primele patru luni din 2017 marchează o depășire importantă: din ianuarie până în aprilie vizitatorii veniți în Israel din China (38.300) au fost mai numeroși decât italienii (31.600), și aceștia mai mulți față de aceeași perioadă din 2016.

În ansamblu, China este deja astăzi a șaptea țară de proveniență printre turiștii din Israel și - mai ales - continuă să înregistreze nivele de creștere amețitoare: confruntarea cu anul precedent vorbește despre un +108% în sosiri și este vorba despre un trend care continuă pe aceste ritmuri de câțiva ani. Desigur, datele furnizate de oficiul central de statistică israelian sunt date care se referă la turiști în ansamblul lor. Și este adevărat și că această creștere a prezențelor chineze este un fenomen comun pe toată piața mondială a călătoriilor. Dar și Franciscan Pilgrims Office - care se ocupă specific de pelerinaje - confirmă așadar tabloul: în fiecare an grupurile chineze care trec pe la sanctuarele din Ierusalim se dublează.

Tocmai pentru aceasta Custodia din Țara Sfântă se mobilizează pentru a oferi o asistență pastorală specifică acestor persoane. Cel care relatează asta este ultimul număr din publicația Eco di Terra Santa, care a adunat mărturiile câtorva frați chinezi care îi primesc pe pelerini. Este, de exemplu, cazul fratelui Johannes: în urmă cu câțiva ani a frecventat Studium Biblicum Franciscanum, în februarie 2016 care a fost chemat tocmai în Țara Sfântă. El este cel care trasează portretul robot al chinezilor pe care-i întâlnește în Ierusalim: majoritatea cu vârstă peste cincizeci de ani, fără cunoștințe de limbi străine, în multe cazuri la prima experiență în străinătate. "Din diferite motive - a explicat el periodicului franciscanilor - în China nu este posibil să se pună un afiș la ușa bisericii cu o listă în care oricine poate să se înscrie la pelerinaj. Dimpotrivă, grupurile sunt organizate în manieră foarte discretă, prin parolă".

Ambiguitatea între călătoria turistică și pelerinaj creează în unele cazuri dificultate. "De cele mai multe ori - relatează în articol fratele Lionel, un alt franciscan din Custodie originar din Singapore - acești pelerini sunt călăuziți de femei chineze căsătorite cu israelieni. Nu au nicio cunoștință despre credința creștină și organizează șederea ca pe oricare călătorie turistică. Am vorbit odată cu un domn bătrân de 80 de ani: trecuse prin vânturi de prigoană din cauza credinței sale și a investit toate economiile în această călătorie. Călăuza nu-i lăsa niciodată grupului timp să se roage în biserici: după explicații și fotografii, erau constrânși să plece imediat pentru a vizita locul următor. Acest om a trebuit să se împotrivească și "să lupte" pentru a putea recita rozariul în sanctuare".

Tocmai pornind de la istorii ca acestea s-a născut în cadrul Custodiei urgența de a se îngriji mai mult de primirea grupurilor de pelerini care provin din Orient. Printre inițiativele adoptate sunt "crearea de burse de studiu destinate călugărilor chinezi pentru a-i determina să vină să studieze la Studium Biblicum Franciscanum - explică Eco di Terra Santa - și invitația adresată confraților din alte provincii să presteze slujire la Ierusalim". Dar este și o idee mai ambițioasă care - grație sprijinului Misiunii Pontificale, de la Fiicele Carității Sfântului Vincențiu de' Paoli și a ofertelor atâtor chinezi din toată lumea - începe să se formeze: a deschide la Ierusalim o comunitate de călugărițe chineze în slujba pelerinilor.

Ca deschizătoare de drum în Cetatea Sfântă a venit deja de câteva luni sora Anne, o soră chineză care a trăit deja tot această slujire la Lourdes. "Obiceiurile și tradițiile din China sunt foarte diferite de cele occidentale sau din Orientul Mijlociu - a relatat ea la Eco di Terra Santa -. Scopul meu este să unesc cele două lucruri: ca Biblia să devină vie pentru aceste persoane, ca șederea lor aici să-i reînnoiască în credință. Este o oportunitate de cateheză extraordinară".

(După Vatican Insider, 31 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat