Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Editura "Serafica": Cinci noutăți editoriale

Editura "Serafica" din Roman anunță apariția a cinci cărți, care pot fi comandate online sau pot fi cumpărate din principale librării catolice: Ecologia, Exerciții spirituale cu Tatăl nostru. Rugăciunea lui Isus, Viața Sfântului Francisc de Assisi. Leggenda major, Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza de Calcutta. Redăm în continuare scurte prezentări ale acestora.

* * *

Ecologia

La Editura "Serafica" a apărut, în luna mai 2017, cartea Ecologia, trad. de pr. Virgil Blaj, OFMConv.; format 14/20; pagini: 302; preț: 22 lei.

La 24 mai 2015 apărea enciclica Laudato si' a papei Francisc și provoca numeroase reacții optimiste chiar în afara ariei ecleziastice, motiv pentru care revista italiană Credere Oggi, în numărul 212, un an mai târziu, aloca întreg spațiul acesteia dezbaterii subiectului cu pricina, sub titlul Ecologia. Articolele, opiniile, semnalările specializate, cu alte cuvinte întreg instrumentarul utilizat apar acum, prin grija pr. Virgil Blaj, și în limba română. Iar prin bunăvoința editurii "Presa Bună", textul integral al enciclicei semnate de papa Francisc se regăsește printre paginile cărții.

Cartea, așa cum precizează autorul editorialului, urmărește să semnaleze trei trăsături fundamentale pe care le însumează enciclica Laudato siŽ. Înainte de toate, viziunea mistică a papei Francisc asupra casei comune, punct de vedere care nu putea lipsi, întrucât "lumea este ceva mai mult decât o problemă de rezolvat, este un mister de bucurie pe care îl contemplăm în veselie și laudă" (LS 12). Prin urmare, deloc întâmplător, titlul reia începutul Cântecului creaturilor al sfântului Francisc din Assisi, care vedea în realitățile create o oglindire a frumuseții, a bunătății și a înțelepciunii Creatorului.

O a doua trăsătură semnalată este claritatea prin care enciclica încadrează criza ecologică punând-o în relație cu criza responsabilității omului chemat de Dumnezeu să se îngrijească și să cultive grădina, dar sarcină transformată adesea, din păcate, în exploatare iresponsabilă și fără scrupule a casei comune.

Ultima trăsătură asumată este dialogul pe care Biserica trebuie să-l poarte cu agenții globali, să promoveze dezbaterea onestă între oamenii de știință, respectând diversitățile de opinie, pentru a crea un proiect de ecologie integrală, care să includă și raportul cu Dumnezeu, cu semenii, cu natura și cu noi înșine.

În acest sens, cartea are meritul să pună dinaintea conștiinței comune căi practice pentru construirea unor pârghii de protecție a casei comune și, totodată, are darul de a sensibiliza alegerile consumatorului de astăzi, alegeri ce ar trebui să urmărească totdeauna ocrotirea și păstrarea mediului natural înconjurător.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

* * *

Exerciții spirituale cu Tatăl nostru. Rugăciunea lui Isus

La Editura "Serafica" a apărut, în luna mai 2017, cartea Exerciții spirituale cu Tatăl nostru. Rugăciunea lui Isus, de Pablo Dominguez Prieto, trad. Andra Cristiana Catrea, pref. pr. prof. dr. Wllhelm Dancă; format 14/20; pagini: 222; preț: 25 lei.

Pablo Domínguez Prieto ne propune, prin meditațiile regăsite între coperțile acestei cărți, să pătrundem, atât cu rațiunile inimii cât și cele ale minții, în tezaurul inepuizabil al rugăciunii rugăciunilor, Tatăl nostru. Lucrarea de față se aliniază exemplar la o altă operă reprezentativă a părintelui Pablo, Până la culme, lucrări ce ating apogeul și creionează, lăuntric, crezul lui spiritual. Corpusul Exercițiilor spirituale a fost preluat din înregistrările conferințelor susținute unui grup de aproximativ cincizeci de preoți din dieceza de Armenia-Quindio, Columbia, în luna ianuarie a anului 2009, cu douăzeci și cinci de zile înainte de moartea părintelui Pablo.

Volumul de meditații la rugăciunea Tatăl nostru pune temeinic accentul pe următoarele trei aspecte din viața spirituală a unui preot catolic, așa cum ni se menționează în prefață. Primul aspect este legat de importanța rugăciunii, esențială, altminteri, în viața oricărui preot; momentele de rugăciune ar trebui trăite de fiecare dată cu intensitate profundă și dinamică. Al doilea este revigorarea gratitudinii pentru darul preoției, iar această mulțumire celebrată în interiorul sufletului se numește fericire; iar preotul fericit atrage lumea la Dumnezeu. Al treilea este acela de a asuma identitatea și misiunea sacerdotală într-un spirit de profundă adorație euharistică, spirit ce ar trebui să devină virtute. Prin adorația euharistică, preotul pășește aproape și într-un mod mistic pe urmele lui Cristos, întreținând un dialog spiritual și real cu Dumnezeu Tatăl.

Exercițiile spirituale reprezintă un suport util pentru a găsi echilibrul optim între viața activă și cea contemplativă, de aceea, așa cum recomandă pr. Wilhelm Dancă în prefață, poate fi citită cu folos spiritual nu doar de teologi, preoți, persoane consacrate, ci și de creștinii laici doritori să-și motiveze mai temeinic pasiunea lor pentru Cristos și răspândirea împărăției lui Dumnezeu în lumea de azi.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

* * *

Viața Sfântului Francisc de Assisi. Leggenda major

La Editura Serafica a apărut, de curând, în colecția "Viețile sfinților", cartea Viața Sfântului Francisc de Assisi. Leggenda major, de Sfântul Bonaventura, trad. Alois Donea, OFMConv., Ediția a III-a revizuită sub îngrijirea pr. Daniel Romila, OFMConv.; format: 12/19; pagini: 336; preț: 23 lei.

Geneza Leggendei Major trebuie căutată într-o atmosferă istorică deosebită de complexă și pestriță, destul de delicată pentru mișcarea franciscană. Cu toate acestea, Leggenda Major a sfântului Bonaventura este considerată drept o capodoperă a hagiografiei medievale, opera bonaventuriană bucurându-se, dintotdeauna, de un mare prestigiu. Fiecare fragment al operei creionează minunat portretul serafic al lui Francisc, devenit "un campion al întregii desăvârșiri evanghelice", "un exemplu pentru urmașii lui Cristos", redând fidel și literar parcursul uman și spiritual al seraficului Părinte spre sfințenie, culminând cu primirea stigmatelor pe muntele Verna.

Sfântul Bonaventura, autorizat de Capitulul general din 1260 de la Narbonne, redactează Leggenda major, operă ce va fi prezentată în Capitulul general de la Pisa, trei ani mai târziu, și care se va bucura de o rezonanță neașteptată. Fapt pentru care la Capitulul general din Paris, din 1266, Leggenda Major va fi desemnată unica biografie oficială a sfântului Francisc din Assisi, toate celelalte biografii redactate anterior fiind distruse (recuperate, ce-i drept, mult mai târziu).

Biografia de față a sfântului Francisc este scrisă într-un limbaj biblic solemn, dar echilibrat, stăpânit și circumspect, sunt conturate, fără o preocupare cronologică excesivă, trăsăturile ce au marcat viața lui Francisc: umilința, caritatea, răbdarea, duhul de rugăciune. Sunt prezentate, apoi, minunile săvârșite în viața sa și conturată cu stil starea de nevinovăție prin care Francisc reușea să atragă la sine orice făptură.

Viața sfântului Francisc de Assisi. Leggenda Major, în traducerea pr. Alois Donea, este acum la a treia ei ediție (după cele din 1991 și 1999), această ultimă ediție fiind și revizuită prin grija pr. Daniel-Cătălin Romila. Așadar, opera sfântului Bonaventura ne expune și propune o biografie autorizată și, vreme îndelungată, unică a sfântului Francisc din Assisi, o lucrare ce și-a câștigat renumele, nu atât prin stilul excepțional al transcrierii și metodologiei, cât mai ales prin cel care stă la originea ei, sfântul Francisc din Assisi.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

* * *

Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima

La Editura Serafica a apărut, de curând, în colecția "Rugăciunea creștinului", cartea Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima; format: 10/14; pagini: 60; preț: 3 lei.

Acest an marchează Centenarul aparițiilor Sfintei Fecioare la Fatima. Evenimentul angajează întreaga Biserică Catolică în acțiuni destinate cunoașterii aparițiilor Sfintei Fecioare, readuce în atenție mesajul Preacuratei și trăirea acestuia. De altfel, mesajul transmis de Sfânta Fecioară celor trei copii vizionari de la Fatima nu este deloc complicat. La întrebarea Luciei adresată Doamnei mai strălucitoare decât soarele: "Cine sunteți și ce doriți de la mine?" Doamna a răspuns: "Nu vă temeți! Eu sunt Fecioara Sfântului Rozariu. Rugați-vă, rugați-vă mult și faceți jertfe pentru păcătoși, deoarece multe suflete se afundă în iad, căci nu-i cine să se roage și să se jertfească pentru ele".

Invitația recitării zilnice a Rozariului este reluată de Sfântul Ioan-Paul al II-lea, care descrie motivul în Scrisoarea sa despre Rozariu: Rugați-vă Rozariul pentru fii și, chiar mai mult, împreună cu ei, educându-i de mici la acest moment de rugăciune zilnică. Reprezintă un ajutor spiritual care nu trebuie desconsiderat".

Sfântul Rozariu face minuni în viața noastră; ne unește și ne face să ne concentrăm asupra lui Dumnezeu și nu asupra noastră. Într-o familie realizează minuni atât la nivel psihologic, cât și afectiv, ne dăruiește o enormă putere spirituală în lupta noastră împotriva păcatului. În viața spirituală, puterea noastră nu este de ajuns. Ne putem gândi că suntem buni sau virtuoși, dar oricând o ispită neașteptată ne poate învinge.

Mesajul Mamei noastre cerești "Rugați-vă Rozariul" și îndemnul Sfântului Părinte Papa Ioan-Paul al II-lea reprezintă lucrul cel mai bun pe care putem să-l facem pentru familie, pentru Biserică și societate.

Cartea de rugăciuni conține în partea de început o descriere a localității portugheze și prezintă succint istoricul apariției Fecioarei Maria la Fatima, deopotrivă cu mesajele transmise de Fecioara Maria, făcând din Fatima un teritoriu sacru. Apoi, cartea de rugăciuni conține Novena în cinstea Fecioarei Maria de la Fatima (novenă putând fi recitată în orice perioadă a anului), urmată de Novena de pregătire la sărbătoarea Fecioarei Maria (4-12 mai), după care este așezat Actul de consfințire la Sfânta Fecioară Maria și Consfințirea Mariei. În partea de final, sunt incluse rugăciuni rostite de către papa Francisc cu ocazia Jubileului de 100 de ani de la Fatima.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

* * *

Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza de Calcutta

La Editura Serafica a apărut, de curând, în colecția "Rugăciunea creștinului", cartea Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza de Calcutta; format: 10/14; pagini: 48; preț 3 lei.

Cartea apărută la Editura Serafica, Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza de Calcutta, sub îngrijirea pr. Daniel Romila, este structurată în trei părți, după cum urmează: în prima parte sunt redate câteva elemente biografice din viața sfintei Tereza de Calcutta; a doua parte conține novena închinată cinstirii ei, cu indicații preliminare privitoare la recitarea acesteia; și, în final, a treia parte include rugăciunile aparținând sfintei Tereza de Calcutta, cum ar fi Rugăciunea de începutul zilei, de invocare a Iubirii sau, mult cunoscuta, Rugăciune pentru eliberare, dar și altele.

Tereza de Calcutta născută la Skopje, în anul 1910, dintr-a familie de origine aromână, este o sfântă ridicată recent la cinstea altarelor, mai precis la data de 4 septembrie 2016. Agnes Bojaxhiu, cum s-a numit ea anterior, a simțit de la o vârstă fragedă chemarea lui Dumnezeu, la vârsta de 12 ani, iar la 18 ani a ales deja să devină călugăriță. A ales prin viața ei să ajute copiii săraci sau abandonați, bolnavii, muribunzii, leproșii, ceea ce o va determina să întemeieze, în anul 1949, Congregația Misionarele Carității. Maica Tereza s-a remarcat printr-o dăruire fără rest, generozitate, putere de sacrificiu, tenacitate, fiind impresionantă în tot ceea ce a realizat. Așadar, Maica Tereza este un exemplu de compasiune, de credință, de tenacitate și de umilință pentru toți, indiferent de statutul social.

Cartea de față reprezintă, bunăoară, o fericită ocazie în a cultiva în noi asemenea virtuți. Pe lângă actele de caritate abundente din viața Maicii Tereza, rugăciunea a reprezentat centrul sfințirii vieții ei. Prin urmare, novena și rugăciunile în cinstea sfintei Tereza de Calcutta oglindesc frânturi din drumul ei de sfințire și recuperează în fiecare dintre noi dorința de a fi tot mai mult în comuniune cu Dumnezeu, Tatăl nostru. Iar dacă rugăciunea a făcut din Maica Tereza o stâncă solidă în lumea contemporană și a sfințit drumul ei către Împărăție, cu nădejde rugăciunea va aduce aceleași rezultate și pentru noi.

Pr. Daniel Carol Sabău, OFMConv.

* * *

Ecologia
AAVV., trad. Virgil Blaj OFMConv, Editura Serafica, mai 2017; ISBN 978-606-770-053-4; format: 14/20 cm; 302 pp.; 22 lei.

Exerciții spirituale cu Tatăl nostru. Rugăciunea lui Isus
Pablo Dominguez Prieto, trad. Andra Cristiana Catrea, pref. pr. prof. dr. Wllhelm Dancă; Editura Serafica, mai 2017; ISBN 978-606-770-047-3; format: 14/20 cm; 222 pp.; 25 lei.

Viața Sfântului Francisc de Assisi. Leggenda major
Sfântul Bonaventura, trad. Alois Donea, OFMConv., Ediția a III-a revizuită sub îngrijirea pr. Daniel Romila, OFMConv.; Editura Serafica, mai 2017, colecția "Viețile Sfinților"; ISBN 978-606-770-057-2; format: 12/19; pagini: 336; preț: 23 lei.

Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima
sub îngrijirea pr. Daniel Romila, OFMConv.; Editura Serafica, mai 2017, colecția "Rugăciunea creștinului", ISBN 978-606-770-056-5; format: 10/14; pagini: 60; preț: 3 lei.

Novenă și rugăciuni în cinstea Sfintei Tereza de Calcutta
sub îngrijirea pr. Daniel Romila, OFMConv.; Editura Serafica, mai 2017, colecția "Rugăciunea creștinului"; ISBN 978-606-770-051-0; format: 10/14; pagini: 48; preț: 3 lei.

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):
- prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT);
- prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
- prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
- prin website (online): www.edituraserafica.ro sau http://www.emag.ro/carti/vendor/edtrsyia/c
 


lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat