Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Copii victime ale terorismului. Shahrzad Houshmand (teologă musulmană): ochii femeilor plâng

De M. Chiara Biagioni

Sunt și doi copii de 2 și 4 ani în bilanțul atacului împotriva unui autobuz de creștini-copți la Minya, în Egipt. În schimb, în atentatul din Manchester, între cele 22 de persoane ucise, toate foarte tinere, cea mai mică se numea Saffie Rose Roussos și avea 8 ani. În spatele unui copil care moare este o femeie, o mamă. Shahrzad Houshmand este o teologă musulmană de origine iraniană și predă la Universitatea "La Sapienza" din Roma. Este mai ales "mamă a trei copii", spune ea, și adaugă: "Un ochi plânge pentru copiii care-și pierd viața în Marea Mediterană. Celălalt ochi plânge pentru copiii din Manchester și din Egipt. Fiecare copil este imagine a lui Dumnezeu. Fiecare copil este dar și creatură a lui Dumnezeu". Amintește că tocmai la intrarea de la Sala Națiunilor, la ONU în New York, există un text al marelui poet persan din secolul al XIII-lea, Sa'adi: "Ființele umane sunt membri ai unui tot... Dacă un membru este lovit de durere, ceilalți membri sunt în suferință. Dacă nu aveți compasiune față de durerea umană, nu veți putea menține numele de ființă umană".

De ce terorismul atacă pe copii?

Teroriștii din ISIS, ca orice formă de terorism din lume, tind să răspândească teroarea și pentru a face asta lovesc ceea ce are mai prețios, dar și mai fragil o societate, adică femeile și copiii. Ceea ce s-a întâmplat în manieră evidentă la Manchester și în Egipt împotriva copților creștini, din păcate se întâmplă de acum de mulți ani în Siria, în Irak, Libia, Afganistan... chiar împotriva musulmanilor. Sunt sute de mii copiii și femeile care sunt terorizați, masacrați. Din nou ochii plâng în fața unei așa dureri trăite.

Atentatorii spun că fac referință la islam. Ce spune islamul cu privire la cel care ucide copiii?

Există un verset în Coran unde se citește: "Cine dă viața unei singure persoane, este ca și cum ar fi dat viața întregii omeniri". Și apoi un alt verset care spune: "Cine ucide o singură persoană nevinovată, este ca și cum ar ucide întreaga omenire". Este foarte clară și incontestabilă valoarea absolută a individului și gravitatea păcatului pe care-l comite cel care atentează la viața umană. Și această valoare nu are nevoie să fie interpretată. În capitulul 81, Coranul vorbește despre Ziua Învierii, Ziua Dreptății, în care soarele va fi învăluit, stelele vor fi întunecate și munții vor porni la drum. După această scenă puternic escatologică, apare nevinovăția unei copile ucise care va fi interogată cu privire la motivul pentru care a fost ucisă. Povara enormă a uciderii unei copile nevinovate este așa de gravă încât este ca mișcarea cerului și a stelelor în ziua judecății.

Și totuși teroriștii continuă să ucidă în numele lui Dumnezeu.

Violența, rod al egoismului și mândriei, însoțește din păcate istoria ființei umane încă de la începuturile sale. Religiile au însoțit istoria educând și călăuzind ființa umană la altruism. Mă refer la toate religiile nu numai la cele monoteiste - ebraism, creștinism, islam - ci și la religiile din tradițiile africane și din Asia. Aceasta este limfa religiilor: a duce ființa umană să trăiască solidaritatea. Să fie imagine a unui Dumnezeu pe care și Coranul îl prezintă ca un Dumnezeu care este în mod esențial plinătate de iubire și milostive. Însuși numele de islam vine din rădăcina "slm" care înseamnă pace.

Există impresia că instituțiile trudesc mult să educe și să răspândească aceste principii de pace. Ce responsabilitate pot să asume femeile chiar acolo unde instituțiile eșuează?

Rolul femeii este fundamentale pentru că ea cea dintâi este chemată la misiunea esențială a educației propriilor copii. Femeia este cea care poartă viața în sânul ei. Este elixirul primirii, al duioșiei, al iertării și al vieții. În anul 2014 s-a născut în Țara Sfântă o mișcare foarte frumoasă care se numește "Femei pentru pace" (Women Wage Peace). Sunt femei creștine, musulmane și evreice care și-au pierdut copiii și au pornit un marș de 200 de kilometri pe care-i parcurg îmbrățișându-se unele cu altele pentru a spune nu violenței din lume. Văd că și papa Francisc insistă mult asupra prezenței femeii. În Evangelii gaudium scrie: "Îi cer lui Dumnezeu să mărească numărul de politicieni capabili să intre într-un dialog autentic care să se orienteze eficient să vindece rădăcinile profunde și nu aparența relelor din lumea noastră!". A merge la rădăcină: această formă de terorism este o boală care atacă mințile și inimile copiilor omenirii. Femeile pot face mult pentru a o combate.

De ce femeia?

Femeia, fiind purtătoare a vieții în însăși carnea sa, este mai capabilă să depășească momentul violenței și să continue să trăiască prin iertare. O mamă adesea iartă mai ușor decât un tată. Iertarea este nucleul esențial pentru o societate care vrea să se schimbe, să fie mai umană, să meargă pe cărările păcii.

(După agenția SIR, 30 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat