Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Conferirea sacramentului Mirului în comunitatea română

Sâmbătă, 27 mai 2017, comunitatea catolică românească din Cesano de Roma și împrejurimi, după un frumos timp de pregătire și așteptare, a celebrat "Rusaliile parohiale", adică prin impunerea mâinilor și prin rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a PS Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași, cinci adolescenți l-au primit pe Duhul Sfânt prin administrarea sacramentului sfântului Mir.

Astfel, după aproape un an de pregătire catehetică, cântec și rugăciune, a sosit și marea zi de sărbătoare, când trei băieți și două fete au fost aceia care ne-au provocat ca dintr-o zi obișnuită de sâmbătă să facem o adevărată sărbătoare, prin revărsarea Duhului Sfânt în inimile noastre.

Evenimentul a început prin tradiționala întâmpinare cu pâine și sare a episcopului nostru în sunetul minunatului cântec "Bine ați venit în mijlocul nostru", după care PS Petru Gherghel ne-a stropit cu apă sfințită și ne-a binecuvântat cu sfânta cruce, chiar în fața bisericii, salutându-ne apoi cu bucurie.

Liturghia solemnă de la ora 16.00 a început cu procesiunea formată din candidații la sfântul Mir, însoțiți de nașii lor, după care au urmat preoții concelebranți și episcopul Gherghel. La începutul sfintei Liturghii o mamă a unei candidate a salutat episcopul și preoții oaspeți de la altar în numele păstorului comunității, pr. Adrian Chili, și a subliniat legătura frumoasă pe care episcopul nostru Petru o face între generații, deoarece însăși părinții acestor copiii au prmit sacramentul Mirului, tot prin mâinile aceluiași episcop, nu în țari străine, ci în satele noastre catolice din România.

Cântecele corului comunității noastre "Sfântul Anton", pregătit cu mult devotament și bunăvoință de d-na Lidia, ajutată și de d-na Adriana la orgă, au fost acelea care ne-au făcut să simțim din plin sărbătoarea. Citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor și prezentarea darurilor la altar au fost făcute de candidații la sfântul Mir.

În cuvântul de învățătură al PS Petru, care a dorit să-i aibă în jurul său pe candidații la Mir, după ce s-a asigurat, prin diferite întrebări, că aceștia sunt pregătiți pentru primirea sfântului Mir, ne-a vorbit pe înțelesul tuturor despre valoarea și importanța Duhului Sfânt în viața noastră. Pentru a fi mai explicit, s-a folosit de lumina unei lumânări, pe care a aprins-o de la altar, pentru a ne arăta cum flacăra acesteia se îndreaptă mereu spre cer, și chiar dacă aceasta se dăruiește și altora ea nu se micșorează, dar alăturând flacăra mai multor lumânări, ea devine una singură, mai mare și mai luminoasă. Tot așa vedem și lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră, care este prezent, prin darurile și carismele sale, atât în persoanele singure, cât și punându-le împreună.

Mulțumirea finală a fost adresată adresată de păstorul comunității Adrian Chili, în primul rând lui Dumnezeu, apoi episcopului Petru, preoților care au stat la scaunul de spovadă (preoții Vasile Petrișor și Claudiu Mărtișcă) și celor care au concelebrat la sfânta Liturghie (preoții Isidor Iacovici, Claudiu Iștoc, Laurențiu Dăncuță și Dan Vătămănelu), dar și tuturor acelora care au înfrumusețat sărbătoarea comunității noastre. Acesta a dorit să sublinieze recunoștința și atenția deosebită pe care episcopul de Iași o are pentru noi, de aici de departe, chiar dacă suntem o comunitate mai mică, știind că are mereu un loc pentru noi, în inima și rugăciunea Excelenței Sale. Totodată a reînnoit invitația ca, ori de câte ori se va afla la Roma, să mai treacă pe la noi pentru a ne încuraja, a ne readuce bucuria în suflete și pentru a ne face să ne simțim ca acasă.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel ne-a felicitat și ne-a încurajat din nou, oferind ca semn de prețuire și încurajare o icoană a fericitului episcop martir Anton Durcovici, pentru ca să mijlocească și pentru noi cei de aici, de departe, tot harul și binecuvântarea cerească.

Lucian și Lidia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Cesano (Italia): Conferirea sacramentului Mirului în comunitatea română


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat