Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Conferirea sfântului Mir

După o perioadă îndelungată de pregătire și așteptare, un grup de 71 de adolescenți și tineri, din comunitatea românilor din Roma, au primit din partea Preasfințitului Petru Gherghel ungerea cu sfânta crismă, sacramentul sfântului Mir, duminică, 28 mai 2017, în cadrul sfintelor Liturghii de la biserica "San Vitale", respectiv din Casilina-Grotte Celoni. La aceste celebrări bisericile au fost pline, fiind prezenți mai mulți preoți.

Timp de mai multe luni, sub coordonarea pr. Isidor Iacovici, cei 14 candidați care au primit Mirul la "San Vitale" au fost pregătiți de sr. Marie Therese, din Congregația "Surorile Franciscane ale Sfintelor Inimi a lui Isus și a Mariei", iar cei 57 de adolescenți și tineri din Casilina-Grotte Celoni au fost pregătiți de tânăra familie Marius și Claudia Pârțac. La pregătirea sărbătorii aceștia au fost ajutați de pr. Iulian Robu, colaboratul părintelui Iacovici în pastorația românilor, și de sr. Rodica Rafaela Balan, din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", acestora alăturându-li-se și seminariștii de la Congregația "Don Orione" care studiază la Roma.

Celebrările sfintelor Liturghii în cadrul cărora a fost conferit sfântul Mir au fost la ora 9.30, în biserica "San Vitale", pentru 14 candidați, și, respectiv, la 12.30, în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, pentru 57 candidați.

Printre preoții care l-au însoțit la altar pe episcopul de Iași la celebrarea Mirului au fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, Mons. Anton Lucaci, responsabilul cu pastorația migranților romano-catolici în Italia, pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv, postulator general pentru cauzele sfinților, acestora alăturându-li-se și alți preoți prezenți la Roma pentru studii.

La începutul celebrărilor, un candidat la primirea sfântului Mir a rostit un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți la sărbătoarea lor, în special PS Petru Gherghel, pe care l-au rugat să li-l confere pe Duhul Sfânt. PS Petru le-a reamintit tuturor că celebrarea pe care urmau să o trăiască va duce la o retrăire a momentului în care apostolii împreună cu sfânta Fecioară au trăit Rusaliile, coborârea Duhului Sfânt asupra lor, invitându-i pe toți să trăiască acest moment cât mai conștienți de această realitate.

De altfel, și la predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre faptul că la sărbătoarea Rusaliilor, dar și la conferirea sfântului Mir, nu se asistă doar la o celebrare, "nu doar este amintit momentul coborârii Duhului Sfânt", ci "îl trăim din nou; nu s-a întâmplat doar o dată, atunci, dar se întâmplă mereu, când se celebrează jertfa sfintei Liturghii, sfintele taine, și în mod special când se celebrează taina Mirului". Episcopul Diecezei de Iași, parafrazând cuvintele fericitului papă Paul al VI-lea, a spus că "Rusaliile nu se termină niciodată. Rusaliile, coborârea Duhului Sfânt, sunt veșnice, se realizează în timp, aici. Noi, care suntem de față, trăim acest moment împreună cu acești adolescenți și tineri".

Preasfințitul a făcut o legătură cu Preasfânta Treime, care este prezentă la celebrarea sfântului Mir, amintind de copilăria Excelenței Sale, când, "în fiecare duminică, atunci când mergeam la biserică, aveam un dascăl care ne repeta mereu aceste cuvinte: «Cred în Dumnezeu Tatăl care m-a făcut, cred în Isus care m-a mântuit și în Duhul Sfânt care m-a sfințit»".

În comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, păstorul Diecezei de Iași a amintit și despre o experiență mișcătoare trăită într-o biserică din Germania, unde a văzut o cruce, pe care era o imagine alui Cristos fără mâini și fără picioare, o cruce descoperită între dărâmăturile unei biserici. "Această cruce care a pierdut mâinile și picioarele suferea într-un fel cu toți cei care au fost mutilați în acele timpuri". Neputând să refacă întru totul "trupul" lui Isus, militarii, mișcați și impresionați de această scenă, au așezat sub cruce o inscripție: "Voi sunteți mâinile lui, voi sunteți picioarele sale" idei dintr-un vechi cântec din secolul al XIV-lea. Preasfințitul i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să fim noi cei care-l reprezentăm în lume, cu inima noastră, cu mâinile și picioarele noastre, să fim noi cei ce proclamăm iubirea sa, evanghelia sa, să fim noi cei care suferim astăzi în locul său și să ducem noi, cei de astăzi, poverile oamenilor împreună cu el".

Totodată, amintind de frica apostolilor de dinainte de Rusalii, care au fost transformați de Duhul Sfânt, i-a îndemnat pe toți cei care urmau să primească sacramentul Mirului de a fi și ei mărturisitori ai lui Cristos cel viu.

În continuare, PS Petru a avut un dialog cu toți candidații la Mir, care a demonstrat că ei sunt pregătiți bine pentru acest moment important din viața lor. De altfel și modul cum au participat la această Liturghie - prin cântare, citirea lecturilor și a rugăciunii credincioșilor - a dat mărturie despre buna lor pregătire pentru acest moment.

La sfârșitul Liturghiei, în cele două comunități, copiii au mulțumit episcopului, preoților, dar și celor care, într-un fel sau altul, i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire catehetică și a Liturghiei conferirii Mirului.

La fiecare Liturghie, înainte de a da binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel le-a transmis credincioșilor prezenți salutul celor de acasă, din România, și i-a încurajat totodată să fie în continuare un exemplu de credință pentru toți cei care îi întâlnesc: "Să nu uităm niciodată ce daruri am primit, să nu uităm niciodată ce trebuie să facem cu aceste daruri frumoase, iar voi, dragi copii, care ați oferit niște flori frumoase, să rămâneți voi ca niște flori frumoase pentru familie, pentru societate și pentru Biserică". Preasfințitul Petru a oferit pr. Isidor o imagine a fericitului episcop Anton Durcovici, care să rămână în comunitate ca o mărturie a fidelității pentru credință, chiar și în momentele dificile, așa cum au fost invitați toți din Biserică să-și trăiască viața lor de credință.

Cu toții i-au mulțumit episcopului Petru Gherghel, prin părintele paroh Isidor Iacovici, pentru grija pastorală pe care o are față de comunitățile românilor, oriunde s-ar afla, urându-i sănătate, multe haruri de la Domnul și permanenta ocrotire maternă a sfintei Fecioare Maria.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Roma: Conferirea sfântului Mir


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat