Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de orgă în catedrală

Un concert extraordinar de orgă a avut loc în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 28 mai, începând cu ora 19.30. Concertul a fost susținut de tânărul, dar profesionistul Alexandru Catău.

Chiar dacă, în epoca modernă, concertele de muzică de orgă și-au pierdut parcă din popularitate, în liniștea tainică a catedralei din Iași, maestrul Alexandru Catău i-a convins pe ascultători de frumusețea acestui instrument, numit "regina instrumentelor".

Organistul Alexandru Catău s-a născut la 14 mai 1991, în Bacău. A început studiul pianului la vârsta de 10 ani la Școala de Artă din Bacău, urmând mai apoi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. După terminarea studiilor în țară, și-a continuat studiile în Franța, la Paris. În prezent este student la Conservatorul de Muzică din Versailles, la clasa profesorului Jean Baptiste Robin.

A participat la cursuri de masterclass de interpretare și de improvizație în Franța, Germania, Italia și Serbia. A susținut recitaluri de orgă cu precădere în Franța, România, Elveția, Italia și Serbia. Din anul 2015 până în prezent este organist la biserica "Coeur Eucharistique de Jesus" din Paris.

Programul de duminică seara a cuprins piese din mai multe epoci ale istoriei și ale muzicii, culminând cu două improvizații (compoziții în timp real) ale organistului.

Despre începuturile muzicii de orgă știm doar atât ca ea s-a născut din îngemănarea sunetelor cu credința și glasul rugăciunii. Glasurile omenești s-au unit cu sunetele orgii încă de la începuturile creștinismului.

Cu toate acestea, documentele ne vorbesc despre acest instrument încă din vremurile Greciei antice, când au fost construite niște instrumente muzicale numite hidraulus. Ktesibos din Alexandria a realizat, se pare, un asemenea instrument muzical, în sec. II d.C. În unele tratate muzicale arabe numele lui Arhimede este legat de construcția orgii hidraulice.

"Orgă" este un cuvânt provenit din grecescul "organon" și latinescul "organum", ambele cu sensul de "instrument" sau, mai degrabă, "mecanism".

Orga era un instrument muzical cunoscut în Bizanț, folosit la ceremoniile imperiale. De exemplu, Pipin cel Scurt, în anul 757, a primit în dar o orgă. Mai târziu, în anul 812 Carol cel Mare (Francul) a primit tot din Bizanț o orgă. Totuși, locul de naștere al orgii de tip clasic este apusul european.

Compozitiile muzicale pentru orga au atins apogeul în perioada barocă - secolele al XIV-lea și al XVIII-lea - și traditia a fost dusă mai departe și în epoca romantică.

Orgi celebre:

- Cea mai veche orga din lume, încă funcțională, se afla în orasul Sitten (Sion), din Elvetia, în biserica "Notre-Dame de Valere", mai toate componentele orgii datând din secolul al XV-lea (1430).

- Cea mai mare orga funcțională din lume este amplasata într-un Mall din Philadelphia (SUA) și a fost construită în anul 1904. Are șase rânduri de clape și 28.482 de tuburi.

În România, orgi monumentale se găsesc în catedrala evanghelica din Sibiu, în "Biserica Neagra", din Brasov, dar și în alte orașe ale țării, precum București, Iași, Timișoara și Oradea.

Instrumentul la care maestrul Alexandru Catău a cântat a fost orga clasică din catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Ea are trei manuale, un pedalier, 3.882 de tuburi și 43 de registre.

Participanții au plecat de la concert cu un pas mai aproape de cer, de muzica îngerilor, de Dumnezeu! Și aceasta datorită lui Alexandru Catău, un hobby care a creat un maestru!

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Iași: Concert de orgă în catedrală

* * *

Înregistrarea pe Youtube a transmisiunii video prin pagina dedicată transmisiilor în direct din catedrală:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat