Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Familia se construiește cu iubire

Sâmbătă, 27 mai 2017, începând cu ora 9.00, la Suceava, la Casa polonă, a avut loc cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Bucovina. Au fost prezente patru perechi de tineri.

Încă de la început, cele patru perechi de tineri și-au exprimat dorința de înțelege mai multe despre vocația la Căsătorie și despre misiunea familiei chemată în slujirea vieții.

După ce am făcut cunoștință, părintele Felician le-a vorbit tinerilor despre angajarea pe drumul Căsătoriei din perspectivă umană, inspirându-se din documentul papei Francisc, "Amoris laetitia".

Am încercat să facem împreună cu tinerii un anumit discernământ cu privire la darul vieții, darul vocației, despre diferențele dintre căsătoria naturală și Căsătoria sacramentală. De asemenea, am analizat cu tinerii ce aduce nou în viața lor Căsătoria sacramentală. Prin cererea pe care o fac Bisericii, de a celebra Căsătoria, ei doresc să-și însușească o anumită antropologie, o anumită viziune despre persoana umană, despre bărbat și femeie, care nu este orice antropologie, ci ceva foarte bine definit: a te căsători sacramental înseamnă a te identifica cu proiectul pe care Dumnezeu îl are cu persoana persoana umană, cu bărbatul și femeia, cu familia în general. Când un bărbat și o femeie aleg Căsătoria creștină, în acel moment ei iau un angajament pentru viitor, pentru totdeauna, de aceea este foarte importantă pregătirea profundă și din timp a acelui moment. Asociația "Familia și Viața", a prezentat apoi un argument etic și moral în favoarea alegerii metodelor naturale de reglementare a nașterilor, bazat pe documentele magisteriale despre procrearea responsabilă. Argumentul a făcut trimitere la enciclica "Humanae Vitae" și la "Scrisoarea către Familii" a sfântului papă Ioan Paul al II-lea, care se adresează și astăzi familiilor chemate să înțeleagă ce înseamnă paternitate și maternitate responsabilă.

"În mod particular, paternitatea și maternitatea responsabilă se raportează direct la momentul în care bărbatul și femeia, unindu-se într-un singur trup, pot deveni părinți. Este un moment bogat și deosebit de semnificativ pentru relațiile lor interpersonale, ca și pentru serviciul pe care-l aduc vieții: ei pot deveni părinți - tată și mamă - comunicând viața unei noi ființe umane. Ambele dimensiuni ale raportului conjugal, unirea și procreația, nu pot fi separate artificial, fără a altera adevărul intim al actului conjugal însuși".

Li s-a prezentat apoi tinerilor metodele naturale pentru o procreare responsabilă, în mod particular Metoda Ovulației Billings. Alegerea acestor metode ajută familia să trăiască viața conjugală în armonie și în concordanță cu legea morală pe care Dumnezeu a sădit-o în inima și conștiința omului. Aceasta trebuie să fie o alegere, un stil de viață specific familiei chemate în slujba vieții.

Totodată s-a atras atenția asupra gravității contracepției care, din păcate, a devenit un fenomen de masă. Mijloacele contraceptive au un rol distructiv: distrug viața, familia, degradează ființa umană, distrug Biserica și societatea, iar soții, în loc să fie colaboratori la actul creației, devin arbitri ai acestui plan divin.

La final, părintele Felician le-a vorbit tinerilor despre noblețea alegerii acestei vocații la temelia căreia trebuie sa fie iubirea: o iubire liberă, totală, fidelă exclusivă și fecundă. Numai dacă tinerii sunt convinși de măreția acestui sentiment, familia se construiește pe o piatră de temelie solidă care o va face mereu mai puternică în fața obstacolelor și încercărilor vieții.

Considerăm că este foarte important acest parcurs formativ pentru o formare umană și spirituală a tinerilor care pășesc cu încredere pe drumul Căsătoriei. De aceea, invităm pe toți logodnicii să participe le aceste cursuri, care îi ajută să înțeleagă exigențele Căsătoriei și ale familiei în timpurile actuale.

Maria Gherghel și Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Suceava: Familia se construiește cu iubire


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat