Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Papa Francisc: Regina Caeli (28 mai 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte țări, se celebrează Înălțarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paște. Pagina evanghelică (cf. Mt 28,16-20), aceea care încheie Evanghelia lui Matei, ne prezintă momentul despărțirii definitive a Celui Înviat de discipolii săi. Scena este localizată în Galileea, locul unde Isus i-a chemat să-l urmeze și să formeze primul nucleu al noii sale comunități. Acum acei discipoli au trecut prin "focul" pătimirii și învierii; la vederea Domnului înviat s-au prosternat în fața lui, însă unii încă se îndoiau. Acestei comunități înfricoșate, Isus îi lasă misiunea imensă de a evangheliza lumea; și concretizează această sarcină cu porunca de a învăța și a boteza în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh (cf. v. 19).

De aceea, Înălțarea lui Isus la cer constituie sfârșitul misiunii pe care Fiul a primit-o de la Tatăl și începutul continuării acestei misiuni din partea Bisericii. Din acest moment, din momentul Înălțării, prezența lui Cristos în lume este mediată de fapt de discipolii săi, de cei care cred în El și îl vestesc. Această misiune va dura până la sfârșitul istoriei și se va bucura în fiecare zi de asistența Domnului înviat, care asigură: "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (v. 20).

Și prezența sa aduce tărie în persecuții, mângâiere în suferințe, sprijin în situațiile de dificultate pe care le întâlnesc misiunea și vestirea Evangheliei. Înălțarea ne amintește această asistență a lui Isus și a Duhului său care dă încredere, dă siguranță mărturiei noastre creștine în lume. Ne dezvăluie pentru ce există Biserica: Biserica există pentru a vesti Evanghelia, numai pentru asta! De asemenea, bucuria Bisericii este de a vesti Evanghelia. Biserica suntem noi toți cei botezați. Astăzi suntem invitați să înțelegem mai bine că Dumnezeu ne-a dat marea demnitate și responsabilitatea de a-l vesti lumii, de a-l face accesibil umanității. Aceasta este demnitatea noastră, aceasta este cea mai mare onoare a fiecăruia dintre noi, a tuturor celor botezați!

În această sărbătoare a Înălțării, în timp ce ne îndreptăm privirea spre cer, unde Cristos s-a înălțat și șade la dreapta Tatălui, să întărim pașii noștri pe pământ pentru a putea continua cu entuziasm și curaj drumul nostru, misiunea noastră de a mărturisi și de a trăi Evanghelia în orice loc. Însă suntem foarte conștienți că asta nu depinde înainte de toate de forțele noastre, de capacitățile organizatoare și de resursele umane. Numai cu lumina și forța Duhului Sfânt noi putem îndeplini eficient misiunea noastră de a face cunoscut și experimentat tot mai mult altora iubirea și duioșia lui Isus.

Să cerem Fecioarei Maria să ne ajute să contemplăm bunurile cerești, pe care Domnul ni le promite, și să devenim martori tot mai credibili ai Învierii sale, ai Vieții adevărate.

_______________

După Regina caeli

Iubiți frați și surori!

Doresc să exprim din nou apropierea mea de iubitul frate, papa Tawadros al II-lea, și de toată națiunea egipteană, care în urmă cu două zile a suferit un alt act de violență feroce. Victimele, între care și copii, sunt credincioși care mergeau la un sanctuar ca să se roage, și au fost uciși după ce au refuzat să renege credința lor creștină. Domnul să primească în pacea sa pe acești martori curajoși, pe acești martiri, și să convertească inimile teroriștilor.

Și să ne rugăm și pentru victimele oribilului atentat de lunea trecută la Manchester, unde atâtea vieți tinere au fost secerate cu cruzime. Sunt aproape de rude și de cei care plâng moartea lor.

Se celebrează astăzi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema "Nu te teme pentru că eu sunt cu tine" (Is 43,5). Mijloacele de comunicare socială oferă posibilitatea de a împărtăși și de a răspândi într-o clipă știrile în mod capilar; aceste știri pot fi frumoase sau urâte, adevărate sau false; să ne rugăm pentru ca, în orice formă a sa, comunicarea să fie efectiv constructivă, în slujba adevărului refuzând prejudecățile, și să răspândească speranță și încredere în timpul nostru.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile, școlile.

Îndeosebi, salut credincioșii care provin din Colorado; grupurile folclorice bavareze venite pentru marea paradă la centenarul sărbătorii Patrona Bavariae; salut credincioșii polonezi, cu o binecuvântare și pentru participanții la pelerinajul la Sanctuarul din Piekary.

Salut Misionarii Combonieni care sărbătoresc 150 de ani de la întemeiere; pelerinajul Surorilor Spitalicești din Ascoli Piceno; grupurile din Napoli, Scandicci, Thiesi, Nonantola și elevii de la școala "Preasfânta Inimă a Cuvântului Întrupat" din Palermo.

Un gând special și o încurajare se îndreaptă spre reprezentanții asociațiilor de voluntariat care promovează donarea de organe, "act nobil și meritoriu" (Catehism, nr. 2296). Salut și muncitorii de la Mediaset Roma, cu auspiciul ca situația lor de muncă să se poată rezolva, având ca finalitate adevăratul bine al firmei, nelimitându-se la simplul profit ci respectând drepturile tuturor persoanelor implicate: și primul este dreptul la muncă.

Vreau să închei cu un mare salut adresat genovezilor și un mare mulțumesc pentru primirea lor călduroasă pe care mi-au rezervat-o ieri. Fie ca Domnul să-i binecuvânteze din belșug și Sfânta Fecioară Maria a Pazei să-i ocrotească.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat