Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Suntem absolvenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică

Gaudeamus igitur
Iuvenes dum sumus
Post iucundam iuventutem
Post molestam senectutem
Nos habebit humus

Studenții anului III ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, specializarea Asistență Socială, au spus "Prezent" pentru ultima dată, la 26 mai 2017. Ne-au stat alături profesori, familie, prieteni dar și colegi, ce în anii viitori se vor mândri la rândul lor, cu titulatura de absolvent teolog! Au fost momente pline de încărcătură emoțională deoarece, iată a sosit clipa în care ne luăm rămas bun de la această facultate! Acești ani au trecut repede.

Acum trei ani pășeam cu speranță și bucurie, încrezători în noul drum pe care aveam să-l parcurgem, dar totuși timizi! Momentul în care a trebuit să ne prezentăm în fața colegilor și a profesorilor, a spart gheața emoțiilor, însă nici nu ne amintim daca ce am spus era conform cu realitatea. Începea pentru noi o nouă etapă pe care așteptam să o descoperim. Parcă mai ieri ne uitam stângaci la orar și căutam pe cineva să ne inițieze, oferindu-ne explicațiile necesare. Am învățat de săptămâna pară și impară, de seminarii, cursuri sau de ferestrele lungi și dese din orar ce ne-au oferit șansa să ne cunoaștem și să ne împrietenim. Cu greu ne-am conformat programului, era greu să ne păstrăm atenția pe noua durată a cursurilor de două ore. Internetul nu mai era sursa principală de inspirație, ci trebuia să apelăm la cărți, iar laptop-ul a fost înlocuit cu mersul la B.C.U. Scurtele referate cu care ne prezentam în liceu s-au transformat în lungi ore de studiu și multe bătăi de cap.

Toate acestea au trecut, în inima noastră rămânând doar amintiri deosebite! Cursul festiv a fost prezidat de pr. Fabian Doboș, îndrumătorul nostru de an, ce a expus întregii audiențe problema Curiozității în ziua de astăzi. Folosind cuvinte simple, a prezentat în mod complex modul și dimensiunile curiozității contemporane, ce adeseori nu reprezintă doar o virtute ce trebuie să se intersecteze cu autentica cunoaștere a lui Dumnezeu, ci și un element dezbinator între oameni. De la cunoașterea bună, trădată printr-o sete de acumulare academică, până la curiozitatea rea, îndreptată spre a dezgoli intimitățile, pentru a neutraliza orice barieră personală a celuilalt, s-a expus toată paleta de chestiuni referitoare la această interesantă dar neglijată temă.

Cuvinte de mulțumire au fost spuse din inimă, însă nu știm sigur dacă ele sunt suficiente pentru a descrie simțămintele noastre pentru mentorii care ne-au ghidat în toți acești trei ani. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți domnii profesori și pentru toate momentele, fiind încrezători că tot ce am învățat în acest parcurs ne va ajuta în celelalte etape ce le vom parcurge de acum. Încercăm să luăm ce e mai bun pentru noi și să uităm inconveniențele sistemului, să privim cu seninătate și speranță spre viitor. Trebuie să ne considerăm privilegiați pentru tot ceea ce am primit de la această facultate prin intermediul domnilor profesori. Pe lângă știință, am învățat și ce înseamnă viața, așa că mulțumită experienței din facultate pășim cu pași mai siguri în viață.

Sistemul românesc are nevoie de specialiști cu adevărat pregătiți, iar noi sperăm să ne ridicăm la standardele impuse și peste ani și ani să putem spune cu aceeași mândrie ca și astăzi: "Suntem absolvenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, Iași!".

Vivat academia!
Vivant professores! Vivat membrum quodlibet;
Vivant membra quaelibet;
Semper sint in flore.

Eusebiu Cherecheș
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat