Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Columbia "Orașele lui Dumnezeu" pe pământ

De Luciano Zanardini

"Oare visăm noi - se întreba Paul al VI-lea la audiența generală din 31 decembrie 1975 - când vorbim despre civilizația iubirii? Nu, nu visăm. Idealurile, dacă sunt autentice, dacă sunt umane, nu sunt vise, sunt îndatoriri". Cine se întreabă dacă, astăzi mai mult decât ieri, civilizația iubirii nu este ceva utopic, poate găsi în Columbia răspunsul la întrebarea sa. Acolo într-o țară unde violența, adesea și cu plăcere, a ocupat paginile de cronică, în 2003 la Villa de Leyva s-a născut o experiență care în decursul anilor s-a înmulțit.

Artizanul tuturor acestora, chiar dacă el preferă să atribuie Domnului meritele, este părintele José Arcesio Escobar. "Când am fost maestru de novici al carmelitanilor desculți - relatează el - mi-am dat seama că știau atâtea lucruri, dar nu aveau sensibilitatea față de cei săraci. Am simțit nevoia să merg cu ei în cartierele țăranilor: am început să lucrăm fără a pretinde nimic apropiindu-ne de familiile mai nevoiașe. De la o mică realitate am ajuns la edificarea «Orașului lui Dumnezeu». Ce este? Înainte de a fi un loc, este o experiență a mai multor persoane care stau împreună pentru a se ruga, a munci / a sluji și a iubi". În centru este promovarea omului prin Evanghelie. "Pentru noi socialul și spiritualul sunt un unicum. Acționăm stimulați de iubirea față de Domnul care se află în fiecare persoană care suferă. Căutăm străzi pentru a găsi căi care să facă viața mai demnă. Construcțiile sunt frumoase pentru ca săracii să poată trăi demn".

Astăzi "La Ciudades de Dios" sunt 25, primul s-a născut în 2003 la Villa de Leyva care primește 130 de copii (până la 5 ani) de la 7.00 până la 15.30. Conviețuiesc cu carisma lor mai multe comunități (carmelitanii desculți, surorile Carmelului apostolic al Stăpânei Noastre din Betleem, laicii consacrați carmelitani ai sfântului Iosif, carmelitanele de la Nazaret și carmelitanele sfântului Iosif). În schimb la Bogota sunt implicate 124 de familii sărace: fiecare cu propria casă dar cu spații comune (sufragerie, grădină pentru copii, capela...) și mai ales cu o unică gestiune economică. Conducerea este încredințată călugărilor sau laicilor. "Diferiții destinatari trăiesc la margini: săracii, drogații, prostituatele, țăranii, tinerii, bătrânii... Ca primii creștini, îl vedem și îl simțim pe Cel Înviat. Trăim o viață cu lucrurile simple care conduc la sfințenie. Este fundamentală ascultarea: fiecare Oraș al lui Dumnezeu are o cameră a ascultării".

Printre activități, și însoțirea pentru universitarii din Bogota. Punctul Misiune Onlus, în colaborare cu Fundación Construímos, Universidad Nacional de Colombia și Fundacíon Santa Teresa de Avila, a demarat sprijinul la distanță prin activarea de burse de studiu pentru tinerii din "Ciudad de Dios" din La Gloria. Părintele Arcesio a învățat "să creadă și să meargă împreună cu oamenii. Avem atâta încredere în sfântul Iosif. Providența continuă să ne uimească. Viața este scurtă: nu putem pierde timp, trebuie să dăruim totul, ca Isus". A iubi mereu. Toate acestea trebuie recitite în contextul țării. "Columbia este specială. Există bine și rău. În lume se vorbește mai mult despre violență decât despre lucruri frumoase. Avem norocul să fie multe persoane bune, cu rădăcini creștine, mai ales printre țărani. Aici Evanghelia este parte a vieții, nu este ceva izolat". Există atâtea inițiative pentru a promova unitatea. "Este un loc de pace pentru că se respiră iubirea Domnului în mijlocul violenței. În Europa văd bisericile goale, în timp ce aici, în Columbia, nu se întâmplă asta. În societatea noastră înfloresc vocațiile și sunt active mișcările și grupurile de rugăciune".

Pe fundal este acordul de pace cu FARC, chiar dacă în domeniul eclezial rămân perplexități. "Atâția oameni vor pacea, să vedem ce vor luptătorii de gherilă. Nu toți sunt de acord cu guvernul să le acorde prea mult spațiu: se iau ajutoarele de la cei lipsiți și se dăruiesc celui care face bani cu droguri...". În inima părintelui Escobar mai este un mare vis. "Este o nebunie: aș vrea să construiesc «Orașe ale lui Dumnezeu» în mijlocul luptătorilor de gherilă. În locurile unde este atâta violență, ne așteaptă. Și în străinătate sunt interesați: episcopii văd asta ca o oportunitate". Însă mulți ar putea obiecta că nu reprezintă un model exportabil, dar părintele Arcesio nu este de aceeași părere, de altfel "în toate locurile există iubire și duioșie. Toți avem nevoie de iubire și avem un simț spiritual de transcendență. În orice loc unde se roagă și se iubește, acolo este loc pentru un «Oraș al lui Dumnezeu»".

(După Vatican Insider, 3 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat