Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îl alege pe Mons. Angelo De Donatis ca vicar de Roma

De Salvatore Cernuzio

Noul vicar al Diecezei de Roma este episcopul auxiliar Monseniorul Angelo De Donatis, 63 de ani, de origini salentine, care-i succede cardinalului Agostino Vallini, care la 17 aprilie 2017 a împlinit 77 de ani și a depășit cei doi ani de "prorogatio". Își va începe slujirea la 29 iunie 2017, solemnitatea sfinților Petru și Paul, patroni ai Romei.

Anunțul a fost comunicat oficial dimineață zilei de 26 mai 2017 - sărbătoarea sfântului Filip Neri, co-patron al Romei - la ora 12.00, chiar de cardinalul Vallini însuși în sala de la etajul al treilea al Palatului Vicariatului (sala numirilor) episcopilor auxiliari, parohilor prefecți și angajaților de la Palatul Lateran, aceștia din urmă convocați prin mail cu jumătate de oră înainte.

"Eu voi fi aici până la 28 iunie 2017 pentru a-l sprijini și a-i preda ștafeta, împreună cu episcopii auxiliari", a spus vicarul care își încheie funcția. În timp ce succesorul De Donatis, foarte emoționat încât aproape că se bâlbâia, a deschis discursul său cu o glumă: "Papa Francisc a spus în glumă odată: «Numai dacă există serioase probleme psihiatrice se poate aspira să devină papă!». Iată... cu privire la faptul de a deveni vicar de Roma, vă asigur că eu n-am avut niciodată aceste probleme psihiatrice. Primesc această chemare a Domnului și a Bisericii cu umilință profundă și sinceră, conștient de păcatele mele și de limitele mele, și mă pun în mâinile sale". Apoi a exprimat recunoștință Pontifului și cardinalului Vallini, precum și papei emerit Benedict al XVI-lea și cardinalului Camillo Ruini pentru "rugăciunile sigure". Un gând și către Ioan Paul al II-lea și către cardinalul Ugo Poletti "de venerată amintire", care îl susțin "din cer".

O figură carismatică "don Angelo" cum continuă să-l numească credincioșii de la "Sfântul Marcu Evanghelistul" din Campidoglio, timp de mai mulți ani parohia sa în centrul Romei, și numeroșii preoți din urbe, pentru care pentru cea mai mare parte dintre ei este părinte spiritual și formator, care au propus masiv numele său în cele circa 400 de scrisori de consultare stabilită de Papa.

Papa Francisc a arătat mereu mare stimă față de el chemându-l să predice exercițiile spirituale din Postul Mare 2014, la Ariccia, și apoi hirotonindu-l el însuși episcop, cu sediul titular de Mottola, la "Sfântul Ioan din Lateran" la 19 noiembrie 2015, solemnitatea dedicării Bazilicii din Lateran. Un gest semnificativ care deja făcea să se preguste în urmă cu doi ani numirea de astăzi.

"Vestește cuvântul în orice ocazie potrivită și uneori nepotrivită", îi recomandase papa în omilie, "avertizează, amenință, dar mereu cu dulceață; îndeamnă cu toată răbdarea și învățătura. Cuvintele tale să fie simple, toți să înțeleagă, să nu fie omilii lungi. Îmi permit să-ți spun: amintește-ți de tatăl tău, când era atât de fericit că a găsit aproape de satul tău o altă parohie unde se celebra Liturghia fără omilie! Omiliile, să fie tocmai transmiterea harului lui Dumnezeu: simple, ca toți să înțeleagă și toți să aibă voința de a deveni mai buni".

De la vicariat relatează la Vatican Insider că atunci când Vallini a anunțat hirotonirea episcopală a lui De Donatis în timpul întâlnirii diecezane în urmă cu doi ani a izbucnit o puternică ovație din partea preoților prezenți. Într-o altă ocazie, după tradiționala întâlnire a Pontifului cu clerul roman la "Sfântul Ioan", Bergoglio îi întâlnise în mod privat pe seminariștii din Seminarul Mare în Sala Roșie din vicariat pentru "a-și cere scuze" că a amânat de două ori vizita sa și pentru a reafirma afectul său filial, indicându-l chiar pe De Donatis (Vallini, de data aceea, a fost lăsat în afară) ca "referent" al său, punct de unire între episcopul de Roma și viitorii preoți.

De fapt, papa i-a încredințat Monseniorului De Donatis - cu o noutate absolută - îngrijirea clerului roman, preoți, seminariști și diaconi, care trebuie iubiți - a spus el în ziua hirotonirii - "cu toată inima" de tată și de frate. Și împreună cu ei și săracii, cei lipsiți de apărare și cu aceia care au nevoie de ajutor. "Ascultă-i cu plăcere și cu răbdare", a spus papa: "De atâtea ori este nevoie de atâta răbdare, dar pentru împărăția lui Dumnezeu se face așa!". Și tocmai în angajarea față de cler papa Francisc, vorbind liber, înaintase o cerere specifică noului prelat, în ajunul Jubileului Milostivirii: "Îți cer, ca frate, să fii milostiv. Biserica și lumea au nevoie de atâta milostivire. Tu îi înveți pe preoți, pe seminariști calea milostivirii. Prin cuvinte, e adevărat: dar mai ales cu atitudinea ta. Milostivirea Tatălui care primește mereu, există mereu loc în inima sa, niciodată nu alungă pe nimeni. Așteaptă. Așteaptă. Asta îți urez: atâta milostivire".

Descris de toți ca "om al rugăciunii" și "cu profundă spiritualitate", Monseniorul Angelo De Donatis, în pofida originilor din Puglia, este puternic legat de dieceza capitolină, amintindu-și de învățătura cardinalului Poletti care, a spus el în această dimineață, "m-a însoțit atâția ani" și "îmi repeta: «Angelo, amintește-ți că dieceza, dieceza noastră, nu este o mașină care trebuie făcută să meargă, ci o familie care trebuie iubită!»". De fapt, în primul său salut don Angelo a mulțumit "Bisericii din Roma căreia îi datorez totul încă de la venirea mea în oraș și pe care o iubesc foarte mult" și diferiților preoți cărora le cerea "rugăciunea pentru ca să nu-mi lipsească niciodată asiduitate și cotidianitate".

Născut la 4 ianuarie 1954, la Casarano, provincia Lecce și Dieceza de Nardò-Gallipoli, student mai întâi al Seminarului din Taranto și apoi al Seminarului Mare Pontifical Roman, a făcut studiile filozofice la Universitatea Laterană și cele teologice la Universitatea Gregoriana, unde a obținut licența în teologie morală. A fost hirotonit preot la 12 aprilie 1980 pentru Dieceza de Nardò-Gallipoli și din 28 noiembrie 1983 este încardinat la Roma. După ce a fost în primii ani '80 colaborator în Parohia "Sfântul Saturnin" și profesor de religie, din 1983 până în 1988, a fost vicar parohial al aceleiași parohii, în cartierul Trieste. Intră în vicariat în 1988 ca atașat la secretariatul general și colaborator al arhiepiscopului Giovanni Marra, în același timp este vicar parohial în Parohia "Preasfânta Bunavestire" la Grottaperfetta. Din anul 1989 până în 1991, desfășoară funcția de arhivar al Secretariatului Colegiului Cardinalilor; din 1990 până în 1996, este director al Oficiului pentru Cler din vicariatul de Roma; din 1990 până în 2003, director spiritual la Seminarul Mare Pontifical Roman; din 2003, paroh la "Sfântul Marcu Evanghelistul" la Campidoglio și asistent pentru Dieceza de Roma al Asociației Naționale Familiari ai Clerului. Este membru al consiliului prezbiteral și al colegiului consultanților. În anul 1989 a fost admis în Ordinul Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim cu gradul de cavaler; este capelan al Sanctității Sale din 10 aprilie 1990.

La desemnarea sa s-a ajuns după ce papa a cerut, prin parohii prefecți din vicariatul de Roma, să se promoveze o consultare în parohii pentru a defini portretul robot al succesorului lui Vallini. La Pontif au venit, așa cum s-a amintit, circa 400 de scrisori cu semnalare de nume (între acestea circulau și cele ale lui Fisichella, Pompili, Lojudice, Moretti, Ruzza) și indicații despre necesitățile diecezei marcate de grave probleme pastorale, administrative și economice, după cei doi ani de slujire a lui Vallini.

Scrisorile au ajuns aproape toate în Casa "Sfânta Marta", reședință papală în Vatican; în schimb puține au fost primite în biroul de la cancelaria Palatului Lateran în dublu plic sigilat așa cum cerea procedura, care însă niciodată n-a fost făcut publică sau ilustrată în detaliu în organele oficiale ale vicariatului. O directivă, aceasta - explică la Vatican Insider -, a cardinalului vicar însuși. Ceea ce a determinat afluența scăzută, mai ales din partea laicilor aflați în îndoială până la capăt cu privire la implicarea lor, la așa-numitele "primare".

În orice caz, papa Francisc - care în reuniunea din Vatican cu prefecții a spus că este în căutarea "unui preot bun" - a citit tot ceea ce sosise la el, apoi Congregația pentru Episcopi a făcut munca de numărătoare de voturi din documentație pentru a pregăti o ternă de candidați așa cum se face pentru numirile episcopilor diecezani. Cu toate că existau alte candidaturi, alegerea papei a mers asupra episcopului De Donatis. Cu această desemnare papa Francisc arată că el se bazează pe resursele interne ale diecezei sale pentru a reconstrui raportul cu parohiile și cu un cler care nu este ușor, așa cum este clerul roman.

Numirea lui De Donatis are loc la puține zile de la cea a președintelui CEI, arhiepiscopul Gualtiero Bassetti. În ambele cazuri, papa Bergoglio s-a bazat pe doi păstori "care au pe ei mirosul oilor". Același criteriu pe care cu siguranță îl va adopta pentru alegerea arhiepiscopului de Milano, a cărui numire se așteaptă în curând.

(După Vatican Insider, 26 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat