Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Duminica a 7-a de după Paști - Anul A - 2017

"Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine mă voi teme" (Ps 27,1)?

Tocmai am celebrat înălțarea Domnului nostru Isus Cristos la cer și aceasta ne umple inima de o aleasă bucurie și de o certă siguranță, pentru că în Isus Cristos înălțat la cer, avem un Mare Preot mijlocitor puternic la tronul lui Dumnezeu (cf. 1Tim 2,5; Evr 8,6; 1In 2,1) și un rugător stăruitor în fața lui Dumnezeu, așa cum vedem și din evanghelia de astăzi (cf. In 17,9; Lc 22,32).

Biblia spune că în Isus Cristos înălțat la cer avem: un mare preot milos și vrednic de încredere (cf. Evr 2,17), un Mare Preot care a străbătut cerurile (cf. Evr 4,14), un mare preot care a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat (cf. Evr 4,15), un mare preot după rânduiala lui Melhisedec (cf. Evr 5,10), un mare preot sfânt, nevinovat, fără pată, despărțit de păcătoși și înălțat mai presus de ceruri (cf. Evr 7,26), un mare preot care s-a așezat la dreapta scaunului de domnie al măririi, în ceruri (cf. Evr 8,1), un mare preot al bunurilor viitoare (cf. Evr 9,11), un mare preot pus peste casa lui Dumnezeu (cf. Evr 10, 21).

Cu un astfel de mare preot, puternic în rugăciune și în mijlocire, nu putem fi decât încrezători și să spunem cu psalmistul: "Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieții mele, de cine mă voi înfricoșa" (Ps 27,1)?

Isus are putere să-i mântuiască pe cei păcătoși în chip desăvârșit (cf. Evr 7,25) și să-i mute în împărăția de slavă. Tâlharul, i-a zis lui Isus: "Doamne, adu-ți aminte de mine când vei veni în împărăția ta!" Isus i-a răspuns: "Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu mine în rai" (Lc 23,42-43). Imediat, prin rugăciune, tâlharul pierdut a devenit mântuit.

Era în anul 1884. Pe masă de lucru a țarului Alexandru al III-lea, stătea cererea de grațiere a unei femei poloneze, pentru soțul ei, învățător, condamnat pentru că ținea cu tot dinadinsul să predea limba maternă copiilor. Pe cererea femeii, Alexandru scrisese cuvintele: "Grațiere, cu nici un chip, deportare în Siberia". În lipsa soțului, împărăteasa Maria, fosta Dagmar a Danemarcei, a citit cererea. Inima ei s-a înduioșat și, contând pe respectul pe care Alexandru i-l purta, Maria a șters cu un vârf de cuțit virgula din locul ei, apoi a luat pana și a așezat virgulă mai la început. Acum hotărârea suna astfel: "Grațiere, cu nici un chip deportare în Siberia"!

Rugăciunea schimbă sentința păcatului în sentință de mântuire. Din această cauză Isus însuși s-a rugat și ne-a învățat și pe noi să ne rugăm. Pentru că Isus este marele nostru preot înălțat la Tatăl ceresc, pentru că textele biblice de astăzi ne vorbesc de încredere în rugăciunea lui de mijlocire, nu avem decât să fim încrezători în mijlocirea și rugăciunea sa pentru noi, Mireasa sa, și să-i aducem la cunoștință toate cererile și dorințele noastre, prin rugăciune.

În prima lectură (cf. Fap 1,12-14), Fecioara Maria împreună cu apostolii și cu femeile evlavioase, "stăruiau într-un cuget în rugăciune", rugându-se prin Isus Tatălui ceresc, pentru a primi darul Duhului Sfânt, care să-i întărească pentru a-i fi martori până la marginile pământului, pentru ca să câștige cât mai multe suflete pentru cer. Și deoarece știau că Isus a înviat cu adevărat și s-a înălțat la dreapta Tatălui ceresc ca Mare Preot al bunurilor viitoare și ca mijlocitor puternic, de aceea, aveau mare încredere să-i prezinte lui cererile și dorințele lor, convinși fiind că vor primi prin el toate cele cerute.

Tot la încredere în Domnul ne cheamă și sfântul apostol Petru în lectura a doua de astăzi. Dacă cineva are de suferit pentru faptul că este creștin, să nu se rușineze, ci să-l preamărească pe Dumnezeu pentru numele acesta! Căci dacă sunteți batjocoriți în numele lui Cristos, fericiți sunteți, pentru că Duhul gloriei și al lui Dumnezeu se odihnește peste voi (cf. 1Pt 4,14-16).

La încredere în Domnul ne cheamă și evanghelia de astăzi: "Tu i-ai dat putere peste toții oamenii, ca să le dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai încredințat lui" (In 17,2).

Drumul creștinului cu Isus înviat, cu Isus Marele Preot, cu Isus înălțat și glorificat de-a dreapta Tatălui, cu Isus mijlocitor și rugător pentru noi, conform lecturilor din această duminică, este un drum de încredere, de optimism, de siguranță, și de speranță neclintită. Și este normal să fie așa de vreme ce avem un Mare Preot la Dumnezeu; un Mare Preot care a biruit diavolul, păcatul și moartea; un Mare Preot care ne apără, mijlocește și se roagă pentru noi.

Vedem în evanghelia de astăzi cum Isus se roagă Tatălui ceresc pentru ucenicii săi și pentru toți cei care vor crede în el. Isus se roagă fără să rostească niciun cuvânt de acuzare la adresa oamenilor, fără să pomenească niciunul dintre păcatele sau eșecurile lor. Toate cererile făcute de Domnul nostru Isus Cristos cu privire la ai săi conțin numai lucruri spirituale; toate se referă numai la binecuvântări cerești. Isus nu cere să li se dea bogății, onoruri, poziții de influență sau privilegii în lumea aceasta, ci se roagă ca ei să fie păziți de rău, să fie despărțiți de mentalitatea lumii, să fie calificați pentru a-și face datoria de copii ai lui Dumnezeu și să ajungă în cer. Nu există glas din câte s-au auzit vreodată, fie în cer, fie pe pământ, mai înălțător, mai sfânt, mai rodnic, mai sublim decât glasul din rugăciunea adusă de Isus înaintea Tatălui său ceresc pentru noi oamenii care avem nevoie de mântuire.

În evanghelia de astăzi găsim un fragment din rugăciunea sacerdotală a lui Isus (cf. In 17,1-11). Biserica ne prezintă această rugăciune ca un model de imitat.

Dar să vedem în continuare ce cuprinde rugăciunea lui Isus. Mântuitorul Isus, marele nostru preot așezat la dreapta scaunului de domnie al măririi veșnice din ceruri, (cf. Evr 8,1), se roagă Tatălui veșnic. El se roagă pentru sine, se roagă pentru apostoli, se roagă pentru toți oamenii ca să se mântuiască.

Deci, după ce s-a rugat pentru sine ca să primească gloria veșnică spre edificarea și creșterea spirituală a celor care îi sunt și care îi vor deveni ucenici, Isus, marele nostru preot, se roagă și mijlocește apoi pentru ucenicii săi din toate timpurile. Ba mai mult, Isus, se roagă și mijlocește și pentru cei care vor crede în el prin cuvântul lor (cf. In 17,20), adică, se roagă și pentru întreaga lume pe care Tatăl o iubește (cf. In 3,16; Ap 22,17), pe care Tatăl o vrea mântuită și ajunsă la cunoștința adevărului (cf. 1Tim 2,4), și pe care Tatăl o vrea în gloria sa veșnică pe care el a câștigat-o pe cruce.

Deci, prima învățătură pe care trebuie să o scoatem din evanghelia de astăzi, este: pentru că Isus s-a rugat mai întâi pentru sine, și noi trebuie să ne rugăm mai întâi pentru noi înșine. Și pentru ce s-a rugat Isus pentru sine Tatălui ceresc? Isus s-a rugat ca să fie glorificat cu slava pe care a avut-o mai înainte la dânsul, ca el să-l poată glorifica mai mult și mai bine și prin cei care cred și vor crede în el.

Iată ceea ce trebuie să cerem și noi în rugăciunile noastre Tatălui ceresc. Să-i cerem slava pe care am avut-o la el înainte de păcat. Să cerem mântuirea pe care ne-a dobândit-o Isus pe cruce. Să cerem sfințenia vieții pe care ne-a adus-o Duhul Sfânt. Să-i cerem toate acestea ca să-l putem lăuda mai mult și mai bine. Oare de câte ori ne-am rugat lui Dumnezeu pentru ca să ne glorifice cu slava cerească pe care am avut-o la el înainte de păcat, cu mântuirea lui Isus de la cruce și cu sfințenia Duhului Sfânt, ca să-l putem lăuda mai mult și mai bine înaintea oamenilor? Dacă nu-i cerem în primul rând slava, mântuirea de la cruce și sfințenia vieții, nu i-am cerut nimic important și demn de el. Înseamnă că i-am cerut numai lucruri pământești care ne îndepărtează mai mult de el.

Dumnezeu ne vrea numai pentru el și lângă el, de aceea l-a jertfit pe Fiul său pentru noi (cf. In 3,16) și l-a trimis pe Duhul Sfânt în inimile noastre (cf. Rom 5,5). Iar dacă noi îi cerem mai întâi lucruri trecătoare, lucruri care mai mult ne îndepărtează de el decât ne apropie, și neglijăm să i le cerem pe cele spirituale și veșnice, pentru care a făcut o jertfă atât de mare, moartea lui Isus pe cruce, atunci arătăm că nu prea am înțeles și că nu prea ne pasă de iubirea lui.

Chiar când Isus a cerut de la Tatăl ceresc ca să nu bea paharul patimii și morții amare, a spus că nu voia lui să se facă, ci voia Tatălui (cf. Mt 26,39-42; Mc 14,36; Lc 22,42). Deci și noi chiar dacă ne rugăm ca Dumnezeu să ne ridice paharul amar al lipsurilor, greutăților și suferințelor, să spunem cum ne-a învățat Isus să ne rugăm: "Doamne, facă-se voia ta" (Mt 6,10), căci Dumnezeu știe bine de ce avem nevoie, mai înainte ca noi să-i cerem (cf. Mt 6,8).

Apoi Isus s-a rugat pentru apostolii săi. După ce le-a vorbit lor despre Tatăl, acum îi vorbește Tatălui despre ei (cf. In 17,8-9). Asta să ne fie de învățătură și nouă. După ce le-am vorbit dragilor noștri despre Dumnezeu, putem să-i vorbim cu eficiență și lui Dumnezeu despre ei. Și ce să cerem pentru ei de la Dumnezeu în rugăciune? Ca ei să păzească cuvântul lui Dumnezeu, ca ei să creadă în el, ca ei să-l preamărească pe el și ca ei să fie una cu el și una între ei. Apoi, asemenea lui Isus care se roagă pentru dragii săi apostoli, să ne rugăm și noi ca cei dragi ai noștri să fie păziți de rău, să fie separați de rău, să fie uniți, să fie cu el în glorie, să se bucure de viața veșnică câștigată la cruce; apoi să-i cerem ca ei să-l cunoască pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt (cf. In 17,3).

Căci orice altceva am cere pentru cei dragi ai noștri de la Dumnezeu, dacă nu le-am cerut viata veșnică, cunoașterea Tatălui, cunoașterea Fiului și cunoașterea Duhului Sfânt, nu le-am cerut nimic important și bun. Iată aici în rugăciunea sacerdotală a lui Isus, un "ghid de rugăciune", de ceea ce trebuie să cerem în rugăciune de la Dumnezeu pentru noi și pentru cei dragi ai noștri. Pentru că până la a doua venire a lui Isus mai trebuie încă să suferim și să murim, ca plată a păcatului (cf. Rom 6,23), toate cele trecătoare sunt de puțină importanță. Adevăratul și valorosul "dar" pe care trebuie să-l obținem de la Dumnezeu pentru noi și pentru cei dragi ai noști, este mântuirea veșnic fericită din paradis. Ne îngrijim ca aici pe pământ, noi și cei dragi ai noștri să avem bani, mașini, ogoare și case, dar nu ne îngrijim ca să avem o casă și o fericire veșnică în cer. Oare ne va fi scuzată o astfel de greșeală fundamentală?

Apoi Isus s-a rugat pentru toți aceia care sunt departe acum, pentru cei care vor crede în el prin mărturia lor. Pe Isus îl preocupă toți oamenii și mântuirea lor. Lui Isus nimeni nu-i este indiferent. Și noi trebuie să ne rugăm pentru toți aceea care sunt departe nu numai cu sufletul, dar și ca timp și spațiu, căci vom deveni apropiați în viața veșnică, în paradisul fericit. Să ne rugăm ca noi să le dăm o bună mărturie și ca ei să creadă.

În timp ce preotul francez Raelot de Mirepoix era dus la moarte de revoluționari, în anul 1794, o femeie i-a adresat câteva cuvinte dure. Preotul i-a spus: "Mai bine te-ai ruga pentru mine". "De ce să mă rog pentru tine?" "Pentru că în curând voi ajunge înaintea judecății lui Dumnezeu". Impresionată, femeia a spus o rugăciune pentru el, dar apoi și-a schimbat total felul de viață, cu gândul că în curând și sufletul ei va ajunge la tribunalul divin. Cine se roagă pentru alții se mântuiește și pe sine.

Dacă ne vom ruga Tatălui, prin Cristos, cu Cristos și în Cristos; și dacă vom rosti cererile formulate de el, atât pentru noi înșine cât și pentru toți ceilalți, atunci vom putea spune împreună cu Isus dintr-o altă rugăciune: "Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. Știam că tu mă asculți totdeauna" (In 11,41).

Pr. Ioan Lungu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat