Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Laoțianul Ling din închisoare la purpura de cardinal

De Paolo Affatato

Papa l-a cunoscut personal în ianuarie când, cu celălalt episcop laoțian Tito Bachong, Louis-Marie Ling i-a povestit lui Francisc perioada petrecută în închisoare, în timpul în care Laos, națiune din sud-estul asiatic, era condusă de comuniștii Pathet Lao. Bergoglio a rămas impresionat de istoria sa, de relatarea blândă și senină. Mai ales pentru că Ling recunoaște mâna lui Dumnezeu în suferințele sale: "Închisoarea a fost un timp de privare materială, dar nu spirituală: nu puteam să celebrez Liturghia, dar eram eu însumi o jertfă vie plăcută lui Dumnezeu. Ceea ce orice botezat este chemat să fie în viață", a povestit episcopul laoțian într-un interviu la Vatican Insider.

Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicar apostolic de Paksè și administrator apostolic în capitala Vientiane, a fost ales de papa Francisc pentru a deveni primul cardinal din Laos. Un eveniment istoric pentru mica Biserică locală (circa 45 de mii de persoane, mai puțin de 1% din populația de 7 milioane de locuitori), formată din minicomunități răspândite în satele rurale, în pădurea ploioasă sau în munții abrupți. Comunități tribale compuse și din puțin familii, foarte diferite între ele prin etnie, obiceiuri: sunt grupurile indigene hmong, khmou, akha, în afară de mon, khmer, tibeto-birmani și alții.

La unul dintre aceste grupuri, khmou (prezenți în nordul Laosului și în sudul Chinei) aparține episcopul Ling de 73 de ani, care actualmente conduce vicariatul de Paksè, teritoriu unde trăiesc 1,3 milioane de persoane, dar numai 15 mii de catolici, cu șapte preoți, nouă călugări și 16 surori. Unicul băiat într-o familie cu cinci surori, micul Louis-Marie a fost botezat în anul 1952 de mama, care s-a convertit la catolicism, după venirea misionarilor în satul lor. Familia a acceptat cu onoare, dar și cu un pic de trudă dorința sa de a studia în seminar. Născându-se vocația la preoție, Ling a fost trimis în Canada pentru studiile de filozofie și teologie. Acolo se unește cu Institutul Voluntas Dei.

Întors în Laos, găsește o națiune în plin război de gherilă, dezlănțuit de militanții comuniști care vor lua puterea în anul 1975. Hirotonirea sa sacerdotală are loc val vârtej, în 1972, într-un lagăr de refugiați, și tânărul preot trăiește ani de așteptare și de temeri, în timpul cărora nu lipsește o ședere în închisoare, din 1984 până în 1987, împărtășită cu celălalt confrate preot Tit Bachong.

Eliberat, după câțiva ani Ling se poate întoarce în provincia sa natală, Paksè, mai întâi ca preot, apoi ca vicar apostolic. De 17 ani Ling conduce comunitatea locală pe un drum pe care a crescut treptat în mărturia evanghelică, dată cu un spirit de blândețe și bunăvoință într-un context uneori ostil. De fapt, funcționari locali pricepuți rămân interpreți prea riguroși ai unei legislații despre libertatea religioasă care - deși este stabilită pe deplin în Constituția din 1991 - încă resimte abordarea comunistă restrictivă.

De câțiva ani condiția catolicilor laoțieni s-a îmbunătățit în mod vizibil: episcopii au o singură conferință episcopală cu prelații cambodgieni, se bucură de libertate de mișcare, participă la activitățile organizate de Sfântul Scaun (cum ar fi Sinodul și vizitele ad limina), au stabilit relații bune cu autoritățile civile.

Episcopul Ling este fericit când se gândește că numai cu câteva luni în urmă comunitatea sa a trăit un eveniment istoric: celebrarea publică de beatificare a martirilor laoțieni, o sărbătoare cu peste șapte mii de credincioși, pe care o definește "o adevărată minune pentru noi".

O celebrare inimaginabilă până acum câțiva ani, care stabilește începutul unei noi ere pentru Biserica locală. La Liturghia ținută la 11 decembrie 2016 în catedrala din Vientiane au fost beatificați 17 martiri, dintre misionari și laici laoțieni. Între ei și preotul Joseph Thao Tien, primul preot laoțian, ucis în 1954, și cinci cateheți indigeni.

În anul 2017, episcopul Ling va putea hirotoni un nou preot și, în vicariatul său, vor fi opt preoți, toți laoțieni. Și acesta este un pas important: activitățile pastorale înaintează cu seninătate, cu vizite la familiile catolice, celebrarea sacramentelor, cursuri de catehism. "Totul este lucrare a lui Dumnezeu. Noi urmăm numai inspirația Duhului Sfânt", destăinuiește episcopul.

Ling este om de speranță și, în trăirea experienței sale de credință, privește la viitorul patriei sale și al Bisericii laoțiene cu așteptare încrezătoare: cu deschiderea economică și politică a Laosului și intrarea în spațiul ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiatic), totul a devenit mai ușor. Ajutorul pastoral al preoților și surorilor din Thailanda, Vietnam, Cambodgia va putea ajuta Biserica locală, dat fiind că cetățenii din țările ASEAN nu au nevoie de viză pentru a intra în Laos.

Istoria lui Ling amintește, în miniatură, pe cea a arhiepiscopului vietnamez Nguyen Van Thuan, în urmă cu câteva săptămâni proclamat venerabil de Sfântul Scaun. Purpura sa de cardinal este un semn de mare încurajare pentru comunitatea botezaților din Laos pe care Ling îi place să o numească "biserica mea copilă" și pe care o încredințează apoi "mâinilor iubitoare ale mamei Maria".

(După Vatican Insider, 25 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat