Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Melania și Ivanka - întâlnirea cu copiii bolnavi și victimele traficului de persoane

De Salvatore Cernuzio

Mai dezinvoltă față de vizita la papa Francisc, unde emoția așa de mare încât nici n-a înțeles o glumă a lui Francisc despre "potizza" (desert tipic sloven, nr), Melania Trump s-a prezentat la spitalul "Bambin Gesù", la câțiva pași de Vatican, pe la ora 11.00, mai devreme cu circa 20 de minute.

Tocuri de 12 cm, îmbrăcăminte în negru și părul într-un coc, the first lady, coborând dintr-un Suv alb, a realizat dorința exprimată de ea de a-i îmbrățișa pe bolnavii mici din spitalul pediatric, excelență recunoscută la nivel european, și să salute personalul medical care-i asistă zilnic.

Printre selfie-uri, desene, flori și o rugăciune la statuia sfintei Fecioare Maria a Minunilor, turul doamnei Trump (circa 40 de minute) a cuprins mai întâi Secția de Terapie Intensivă Cardio-chirurgie și Secția Medicală Chirurgicală de Cardiologie Pediatrică și, după aceea ludoteca (salonul de joacă) și capela spitalului. Aici, la intrare, Melania, a fost primită de doi copii, Leonardo și Ines, care i-au oferit un buchet de flori albe și roșii pe care ea l-a depus la picioarele sfintei Fecioare Maria. The first lady, care n-a negat niciodată credința sa catolică și care astăzi în Vatican a voit să poarte vălul negru cerut (dar nu impus) de protocol, s-a oprit ca să se roage pentru câteva clipe făcându-și de două ori semnul crucii, apoi a intrat în capelă împreună cu părintele capelan Luigi Zucaro, unde a aprins câteva lumânări.

Cu puțin înainte, însoțită de președintele Mariella Enoc, de directorul sanitar Massimiliano Raponi, de directorul științific Bruno Dalla Piccola și de coordonatorul general al spitalului Ruggero Parrotto, s-a oprit în salonul de joacă unde s-a desfășurat momentul important al întregii vizite, întâlnirea cu 20 de copii și adolescenți de 9 naționalități diferite, și ucraineană, libiană și irakiană.

"Ciao, come stai? (Bună, ce faci?)", a salutat fosta fotomodel (aceeași prezentare, după jumătate de oră, cu premierul Gentiloni la Villa Taverna), cerându-și scuze pentru italiana sa neformată: "Tutto bene? (Totul e bine?) What are you working on? La ce lucrezi?", a întrebat-o pe o tânără libaneză cu văl, așezându-se lângă ea la masa albă. Cu ajutorul traducătorului a schimbat apoi câteva glume cu copiii care i-au înmânat desene făcute pentru această ocazie, dintre care una avea scris "Welcome in Italy".

Și Melania a voit să intre în joc și să deseneze cu copiii. "Deci să începem", a exclamat ea, "cu ce culori?". Fiecăruia, soția președintelui i-a înmânat cadoul său "made in USA": puzzle rotunde ale Casei Albe; în schimb a primit volumul "Vieți curajoase" care relatează experiența zilnică de la "Bambin Gesù".

Melania nu s-a dat înapoi de la cererile de selfie-uri și a schimbat câteva săruturi și îmbrățișări cu un copil care purta masca. La încheierea întâlnirii, fotografia de grup: "Toți în picioare. All together!", a spus the first lady făcând cu degetele semnul păcii. În sfârșit, înainte de a părăsi spitalul, a semnat în cartea de oaspeți lăsând un mesaj: "Great visiting you! Stay strong and positive. Much love, Melania". O inimă și o floare desenate cu penița roșie conturau semnătura.

Mai "instituțională" dar nu mai puțin intensă a fost vizita lui the first daughter Ivanka Trump la Trastevere în cartierul general al Comunității "Sfântul Egidiu". Blonda "regină de la Casa Albă", așa cum a fost definită de diferite mass-media, a voit să arate sprijinul său personal unui grup de femei nigeriene victime ale traficului de persoane. "Papa este cel mai bun avocat al vostru", le-a spus ea, nedându-se înapoi de la îmbrățișări și lacrimi. Întâlnirea a avut loc cu ușile închise timp de trei sferturi de oră și a fost "emoționantă", așa cum afirmă câteva voluntare care au participat. Între acestea și Alganesh, activistă italo-eritree care a salvat sute de victime de la traficanții de oameni în Sinai.

Reunite în "Sala păcii", unde au fost semnate acordurile pentru Mozambic în anul 1992, Ivanka și fetele au vorbit despre evenimentele dureroase îndurate de ele: abuzuri sexuale, sclavie, prostituție, trafic de organe, dar și despre scăparea lor în Italia grație Comunității "Sfântul Egidiu" care le-a însoțit în găsirea unui loc de muncă sau le-a îndreptat spre activități precum laboratorul de croitorie. De fapt, toate femeile erau îmbrăcate cu haine tradiționale africane confecționate chiar de ele. Una dintre fete, relatând istoria sa, a izbucnit într-un plâns puternic, celelalte au urmat-o. Chiar și Ivanka și le-a îmbrățișat.

Fiica președintelui a ascultat cu interes, a luat notițe și a întrebat care ar putea să fie soluțiile, ce ar putea să facă guvernele, ce legi pot fi de folos. "Tatăl meu este foarte interesat de această temă a traficului de persoane umane", a adăugat ea. La întâlnire s-a vorbit și despre demararea de campanii de comunicare în Africa în țările din care se pleacă, pentru că femeile nu știu spre ce anume merg, despre importanța instruirii feminine. Dar și despre măsuri specifice precum proiectul Bravo, condus în diferite țări de Comunitatea "Sfântul Egidiu" pentru a înregistra persoane care nu au identitate civilă și care din această cauză pot să fie mai ușor victime ale traficului de ființe umane.

Ivanka Trump - care pe Twitter îi mulțumea papei, propagator de "speranță pentru toată lumea", pentru audiența de astăzi - a întâlnit, timp de treizeci de minute, și conducătorii Comunității "Sfântul Egidiu", începând de la fondatorul Andrea Riccardi care a povestit: "Am vorbit despre rolul religiei, de violență și de religie, de femeie și religie, despre rolul religiei pentru pace. Dumneavoastră ne-ați vorbit despre călătoria părintelui dumneavoastră prin locurile celor trei mari religii abraahimitice. Am explicat cum lucrăm și cum s-a vorbit despre colaborarea dintre Statele Unite și "Sfântul Egidiu"", a mai spus Riccardi. Și despre traficul de persoane: "Nu le-am arătat imagini, ci am făcut-o să întâlnească persoane, aceste este spiritul de la "Sfântul Egidiu"".

(După Vatican Insider, 24 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat