Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către salezieni: "Atenție la cine intră în seminar pentru că este incapabil să se descurce în lume"

De Salvatore Cernuzio

"Atenție la ipocrizie în Biserică: este o ciumă!". Și atenție și la toți acei tineri care "vor să intre în seminar pentru că simt că sunt incapabili să se descurce singuri în lume". Dacă sunt deosebit de "diplomatici" sau "mincinoși" mai bine să fie invitați să se gândească din nou. În schimb, "pe cei mai buni superiorii să-i trimită în periferie". Acela este locul lor.

Sunt câteva flash-uri din colocviul lung de astăzi al papei Francisc cu un grup de novici și pre-novici salezieni, întâlniți în mod privat în Casa "Sfânta Marta" pe la ora 12.00. Întâlnirea nu figura în agenda pontifului, dar a fost revelată pe Facebook cu o "transmisie directă" de unul dintre oaspeții prezenți în domus vaticana.

Grupul era destul de mare: novicii proveneau din Italia, Albania, Croația, Malta. Și era și un "dar" din Siria: Michel, novice care, în genunchi, a primit de la Pontif binecuvântarea pentru "iubita și martirizata Sirie". Au fost prezentați toți de părintele Guido Enrico, responsabil cu formarea în Italia, care i-a mulțumit papei pentru că a acceptat propunerea acestei întâlniri care "se leagă în mod ideal" cu vizita pe care Francisc a făcut-o salezienilor la Valdocco, în bazilica "Sfânta Maria Ajutătoare", în timpul vizitei la Torino din 2015. În dar, părintele i-a încredințat Episcopului de Roma o medalie creată în 1885 de primul succesor al lui don Bosco.

"Mulțumesc că ați venit. Când am văzut această cerere am spus: «Salezienii? Spuneți-le să vină!»", a început papa înainte de a demara dialogul în întregime liber, care a durat circa 50 de minute și ritmat de câteva întrebări ale celor prezenți. "Nu știu ce să vă spun, mai bine puneți întrebări ca să nu spun vreo trăsnaie", glumește Francisc. Care amintește de tinerețea sa și de școala elementară într-un colegiu de salezieni "unde am învățat iubirea față de Sfânta Fecioară Maria", apoi studiile de chimie la universitate "pe care mama voia ca eu să le termin", dar pe care în schimb le-a întrerupt urmând vocația sacerdotală: "În schimb tata era mai bucuros". Cu privire la familie, Bergoglio nu uită rudele piemonteze: "Suntem foarte legați. Ei au venit în Argentina noi i-am vizitat. Când veneam pentru sinoade sau pentru reuniunile din Vatican dădeam o fugă pentru a-i vizita pe ei și vizitam cele două bazilici", povestește el.

Apoi răspunde la întrebări. De exemplu cea a sicilianului părintele Marcello care cere câteva sugestii pentru "misiunea delicată de a-i însoți pe tineri în discernământul vocațional". Papa răspunde direct: "Criteriile să fie normale. Fiți atenți la acei tineri cu față de iconiță - spune el -. Pe aceia eu nu-i întreb nici Tatăl nostru. Bucuroși, sportivi, normali. Să știe să muncească, dacă studiază să știe să studieze, să-și asume responsabilitățile".

Ceea ce este important este "a-i însoți" pe acești tineri, pentru că "pe drum există atâtea surprize ale lui Dumnezeu sau nu sunt ale lui Dumnezeu. Trebuie să fim atenți și să-i ajutăm să privească în față aceste surprize. Dacă sunt dificultăți, să le privească în față. Și să-i ajutăm să îndepărteze orice formă de ipocrizie. Aceasta este o ciumă: ipocrizia în Biserică, ipocrizia acelui spun una și fac alta... Ipocrizia mediocrității, a celor care vor să intre în seminar pentru că simt că sunt incapabili să se descurce singuri în lume". "Dacă tu găsești unul care este un pic prea diplomatic fii atent. Dacă găsești unul care este un mincinos, invită-l să se întoarcă acasă". Atenție și "la modul cum se roagă", recomandă pontiful: nu sunt de folos rugăciuni lungi și artificiale, ci o rugăciune "simplă", ca "aceea pe care ai învățat-o acasă, la prima împărtășanie", "o rugăciune normală, dar încrezătoare". "«Dar, părinte, sunt supărat pe Dumnezeu». Și aceea este o rugăciune", exclamă Papa.

Cu Luigi din Salerno ("Salernitanii sunt cei mai bucuroși din Italia, știi?"), Francisc amintește perioada noviciatului: "Era o altă epocă: înainte de Conciliu... rigid... se folosea disciplina, cu atâtea urme pelagiene. Era un lucru care pentru acel timp mergea bine, astăzi nu merge. Chiar dacă există mici grupuri care ar vrea să se întoarcă la acel timp. Dacă i-aș fi invitat astăzi ar fi venit cu reverenda, eventual și cu pălăria aceea largă", glumește papa în râsetele oaspeților săi. Cărora le spune, printre altele, că situațiile dificile trebuie înfruntate "cu pantalonii", adică "bărbați, ca tatăl tău, ca bunicul tău".

În schimb lui Giorgio, din Torino, care-i cere un "cuvânt despre sfințenie", îi explică: "Foarte simplă sfințenia: «Mergi în prezența mea și fii ireproșabil». Punct. Aceasta este cea mai bună definiție. Știi cine a făcut-o? Dumnezeu lui Abraham. Actualizând un pic lucrul, cred că și astăzi putem fi sfinți. Există atâția în Biserică, atâția. Oameni eroici, părinți, bunici, tineri. Sfinții ascunși, ca aceia care aparțin la «clasa mijlocie a sfințeniei», care nu se vede dar există".

Cu Andrea, din inspectoratul sicilian, papa vorbește din nou despre tineri. Novicele întreba "ce să ducă" tinerilor și tinerelor de astăzi și cum să-i încurajeze, în special cei care locuiesc în "periferii". "Când vorbesc despre periferii vorbesc despre toate periferiile, și despre periferiile gândirii", explică papa. "A vorbi cu aceia care nu cred, agnostici, aceea este o periferie, eh! Apoi sunt periferiile «sociale», ale săracilor...". Oricum, invitația este mereu aceeași: "A merge acolo", îndeamnă Francisc.

Și adresează un cuvânt superiorilor: "A alege bine pe cine să trimită în periferii, mai ales acelea mai periculoase. Cei mai buni trebuie să meargă acolo! «Dar acest poate să studieze, să facă un doctorat...». Nu, trimite-l pe acesta. «Acolo este mafia». Trimite-l pe el. În periferii trebuie trimiși cei mai buni", remarcă pontiful.

Cu privire la tineri solicită în schimb "să se organizeze activități" concrete care să nu se limiteze la "lumea virtuală" și "să-i învețe să-i ajute pe ceilalți, valorile umane ale prieteniei, familiei, respectului față de bunici". Îndeosebi "respectul față de bunici" care, destăinuiește Francisc, "este un lucru pe care îl am foarte mult în inimă". "Cred - continuă el - că suntem în momentul în care istoria ne cere mai mult ca tinerii să vorbească cu bunicii. Este o punte... Suntem într-o cultură a rebutului și bunicii sunt rebutați. Astăzi tot ceea ce nu folosește este rebutat, se trăiește în cultura acelui «folosește și aruncă», nu-i așa?". Și nu numai bătrânii, dar și "atâția tineri sunt rebutați", remarcă papa Francisc, amintind că în Italia - tocmai pentru a da un exemplu răsunător - 40% dintre tineri și tinere nu au loc de muncă. "Însă tinerii au atâta forță". Precum și atâta "creativitate" care, afirmă Pontiful, este "un har de cerut de la Duhul Sfânt". Tinerii, adaugă răspunzând tot novicelui, "trebuie lăsați și cu un pic de foame pentru ca după aceea să se întoarcă pentru a pune o altă întrebare".

La încheierea întâlnirii, părintele Guido Enrico a amintit diferitele "fronturi" în care Congregația saleziană "este provocată, încercată". Nu numai în Siria, unde ucenicii lui don Bosco lucrează activ, ci și în alte zone rănite de război și terorism. De exemplu Yemen, unde anul trecut a fost răpit părintele Tom Uzhunnalil, în timpul asasinării brutale a patru misionare ale carității. Călugărul indian celebrase liturghia cu surorile și după aceea a fost sechestrat. De atunci nu mai sunt vești despre el, afară de câteva materiale video apărute pe web: "Nu știm dacă este viu sau mort", spune părintele Enrico papei. Care răspunde asigurând rugăciunea sa și amintind că "astăzi în Biserică sunt mai mulți martiri decât în secolele trecute".

(După Vatican Insider, 2 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat