Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 24 mai 2017

Speranța creștină - 23. Emaus, drumul speranței

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi aș vrea să mă opresc asupra experienței celor doi discipoli de la Emaus, despre care vorbește Evanghelia lui Luca (cf. 24,13-35). Să ne imaginăm scena: doi bărbați merg dezamăgiți, triști, convinși că lasă în urma lor amărăciunea unei vieți eșuate. Înainte de acel Paște erau plini de entuziasm, convinși că acele zile aveau să fie decisive pentru așteptările lor și pentru speranța întregului popor. Isus, căruia își încredințaseră viața, părea că a ajuns în sfârșit la bătălia decisivă: acum avea să își manifeste puterea, după o lungă perioadă de pregătire și de ascundere. Aceasta era ceea ce așteptau. Dar nu a fost așa.

Cei doi pelerini cultivau o speranță numai umană, care acum se spulbera. Acea cruce ridicată pe Calvar era semnul cel mai elocvent al unei înfrângeri pe care nu o pronosticaseră. Dacă într-adevăr acel Isus era după inima lui Dumnezeu, trebuiau să concludă că Dumnezeu era slab, lipsit de apărare în mâinile celor violenți, incapabil să opună rezistență răului.

Astfel, în acea dimineață de duminică, aceștia doi fug din Ierusalim. Au în minte încă evenimentele pătimirii, moartea lui Isus; și în suflet frământarea dureroasă despre acele evenimente, din timpul odihnei forțate de sâmbătă. Acea sărbătoare de Paște, care trebuia să dea tonul imnului de eliberare, s-a transformat în schimb în ziua cea mai dureroasă din viața lor. Părăsesc Ierusalimul ca să meargă în altă parte, într-un sat liniștit. Arată ca niște persoane care au intenția să scape de o amintire chinuitoare. Așadar sunt pe drum și merg triști. Acest scenariu - drumul - fusese deja important în relatările din Evanghelii; acum devine și mai mult, în momentul în care se începe relatarea istoriei Bisericii.

Întâlnirea lui Isus cu cei doi discipoli pare să fie total întâmplătoare: se aseamănă cu una din numeroasele intersectări care se întâmplă în viață. Cei doi discipoli merg gânditori și un necunoscut li se alătură. Este Isus; însă ochii lor nu sunt în stare să îl recunoască. Și atunci Isus începe "terapia speranței". Ceea ce se întâmplă pe acest drum este o terapie a speranței. Cine o face? Isus.

Înainte de toate întreabă și ascultă: Dumnezeul nostru nu este un Dumnezeu invadator. Chiar dacă El cunoaște deja motivul dezamăgirii celor doi, le lasă timp ca să poată analiza în profunzime amărăciunea care i-a cuprins. Rezultă o mărturisire care este un refren al existenței umane: Noi speram, dar... Noi speram, dar... (v. 21). Câte tristeți, câte înfrângeri, câte eșecuri există în viața fiecărei persoane! În fond suntem toți cam ca acei doi discipoli. De câte ori în viață am sperat, de câte ori ne-am simțit la un pas de fericire și apoi ne-am trezit doborâți, dezamăgiți. Dar Isus merge cu toate persoanele descurajate care înaintează cu capul plecat. Și mergând cu ele, în mod discret, reușește să redea speranță.

Isus le vorbește înainte de toate prin Scripturi. Cine ia în mână cartea lui Dumnezeu nu întâlnește istorii de eroism ușor, campanii fulger de cucerire. Adevărata speranță nu are niciodată un preț mic: trece mereu prin înfrângeri. Speranța celui care nu suferă, probabil nici nu e speranță. Lui Dumnezeu nu îi place să fie iubit așa cum este iubit un conducător care își duce poporul la victorie nimicindu-și adversarii în sânge. Dumnezeul nostru este o lumină slabă care arde într-o zi de frig și de vânt și, oricât ar părea de fragilă prezența sa în această lume, El a ales locul pe care toți îl detestăm.

Apoi Isus repetă pentru cei doi discipoli gestul de bază al oricărei Euharistii: ia pâinea, o binecuvântează, o frânge și o dă. Nu este oare toată istoria lui Isus în această serie de gesturi? Și nu este în fiecare Euharistie semnul a ce trebuie să fie Biserica? Isus ne ia, ne binecuvântează, ne "frânge" viața - fiindcă nu există iubire fără jertfă - și o oferă altora, o oferă tuturor.

Întâlnirea lui Isus cu cei doi discipoli de la Emaus este una rapidă. Însă în ea este tot destinul Bisericii. Ne relatează că o comunitate creștină nu stă închisă într-o cetate fortificată, ci se mișcă în mediul său cel mai vital, adică pe cale. Și acolo întâlnește persoanele, cu speranțele și dezamăgirile lor, uneori apăsătoare. Biserica ascultă istoriile tuturor, așa cum reies din dulapul conștiinței personale, ca să le ofere după aceea Cuvântul de viață, mărturia iubirii, iubire fidelă până la sfârșit. Și atunci inima persoanelor se reaprinde de speranță.

Noi toți, în viața noastră, am avut momente dificile, întunecate; momente în care mergeam triști, gânditori, fără orizonturi, având numai un zid în față. Dar Isus este mereu alături de noi ca să ne dea speranță, să ne încălzească inima și să ne spună: "Mergi înainte, eu sunt cu tine. Mergi înainte". Secretul drumului care conduce la Emaus este în întregime aici: chiar în situațiile contrare noi continuăm să fim iubiți și Dumnezeu nu va înceta niciodată să ne iubească. Dumnezeu va merge cu noi mereu, mereu, chiar și în momentele cele mai dureroase, chiar și în momentele cele mai urâte, chiar și în momentele înfrângerii: acolo este însuși Domnul. Și aceasta este speranța noastră. Să mergem înainte cu această speranță! Pentru că El este alături de noi și merge cu noi, mereu!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat