Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Trump față în față cu papa care vrea să dărâme zidurile

De Andrea Tornielli

[Miercuri, 24 mai 2017] La ora 8.17, Donald Trump a intrat în statul cel mai mic din lume. A trecut de Porta del Perugino și de acolo coloana oficială a ajuns în Curtea "Sfântul Damasus", unde a ajuns după 3 minute. Deasupra arcului de intrare în Palatul Apostolic flutură drapelul Statelor Unite, ca pentru orice vizită de stat. The First Lady poartă o îmbrăcăminte neagră cu văl, după protocolul tradițional, respectat de acum tot mai rar, pentru consoartele necatolice. "Sunteți oaspeți plăcuți și bine ați venit la noi", a spus în engleză prefectul Casei Pontificale, arhiepiscopul Georg Gänswein. Trump a strâns apoi mâna gentilomilor Sanctității Sale, aliniați pe covorul roșu. Președintele și suita sa a urcat cu liftul, apoi cortegiul s-a răsfirat prin sălile din Palatul Apostolic. Trump a ridicat de mai multe ori privire în sus, spre tavanele pictate.

În afara biroului privat prima întâlnire dintre Francisc și Trump. Papa a ieșit din bibliotecă pentru a-l primi pe oaspete, căruia i-a dat mâna. Era evidentă o anumită tensiune în amândoi. În interiorul biroului, cei doi lideri, în picioare unul lângă celălalt, s-au supus fotografierii ca de obicei. Trump a zâmbit, Bergoglio un pic mai puțin.

"Este protocolul", i-a spus Francisc oaspetelui, ca și cum ar fi voit să ceară scuze președintelui, pentru care fotografierea ca de obicei nu este desigur o noutate.

Papa și Trump s-au așezat apoi unul în fața celuilalt, separați de marea măsuță de lemn închis la culoare. La ora 8.33 a început colocviul. "You are welcome, bine ați venit", a spus papa. "Thank you very much. This is such a great honor" ("Multe mulțumiri. Aceasta este o mare onoare"), a răspuns Trump. "I speak Spanish", a avertizat Bergoglio la începutul colocviului, în timp ce lângă el era așezat traducătorul, monseniorul Mark Miles. Întâlnirea față în față cu ușile închise s-a termina la 9.01 și a durat 28 de minute. Audiența, cu schimbul de daruri și salutul delegației, a durat în ansamblu 40 de minute.

The First Lady Melania, prima care a fost introdusă la papa, a cerut să-i binecuvânteze un obiect pe care-l ținea în mână. În momentul schimbului de daruri, Francisc i-a prezentat lui Trump un basorelief artistic din bronz care reprezintă măslinul și s-a lungit pentru a-i explica semnificația: există o fractură care indică "diviziunea războiului", a spus Bergoglio, și imaginea reprezintă "dorința mea pentru pace". Apoi i-a cerut președintelui să contribuie la o lume în pace. Apoi papa i-a dăruit lui Trump mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din 2017, împreună cu principalele trei documente ale pontificatului său legate în piele roșie, exortația Evangelii gaudium, enciclica Laudato si' dedicată ocrotirii creației, și exortația despre căsătorie și familie Amoris laetitia. Climatul un pic tensionat de la început s-a destins și cum se întâmplă adesea momentul concluziv a fost caracterizat de zâmbete și glume.

Trump n-a venit în Vatican în limuzina blindată supranumită "The Beast", bestia, automobilul cu blindaj militar de cel puțin 13 centimetri compus din oțel călit, aluminiu, titaniu și ceramică antiglonț. Ci cu un Suv blindat, mai manevrabil.

Când Casa Albă, abia la începutul lunii mai, a indicat data pentru audiență, i s-a răspuns cu două orare posibile: 8.30 dimineața, cum s-a întâmplat după aceea, sau după-amiază la 15.00. Asta pentru că miercurea dimineața papa este angajat în audiența generală cu credincioșii din piața "Sfântul Petru". Marele aflux de credincioși pe via della Conciliazione și zonele limitrofe, care se adaugă la prezența a peste două sute de episcopi italieni prezenți în aula "Paul al VI-lea" pentru adunarea lor generală, au constrâns Sfântul Scaun și administrația americană să studieze un parcurs care să nu provoace interferențe, dată fiind imposibilitatea de a face parcursul tradițional al vizitelor de stat, pe via della Conciliazione cu intrarea pe la Arcul Clopotelor.

Fiind respinsă ipoteza, inițial luată în considerare, de a veni cu elicopterul (siguranța președintelui ar fi prevăzut venirea a cel puțin trei-patru aparate de zbor), s-a studiat un parcurs care a contemplat intrarea prin Porta del Perugino, pe laterala Vaticanului care dă spre via Gregorio VII și de acolo coloana oficială a lui Trump s-a răsfirat nederanjată în interiorul celui mai mic stat din lume pentru a ajunge în Curtea "Sfântul Damasus" unde liderii aflați în vizită oficială au fost primiți de un pluton de gărzi elvețiene și de prefectul Casei Pontificale.

În suita care l-a însoțit pe președintele SUA la Francisc, în afară de First Lady Melania, de fiica Ivanka și de ginerele Jared Kushner, erau secretarul de stat Rex Tillerson, asistentul pentru siguranța națională H.R. McMaster, directoarea comunicațiilor strategice Hope Hicks, directorul pentru social media Daniel Scavino, directorul de la National Economic Council Gary Cohn, însărcinatul cu afaceri ad interim de la ambasada americană pe lângă Sfântul Scaun Louis Bono, directorul operațiunilor de la salonul oval Keith Schiller, și în sfârșit traducătoarea Alessandra Bonatti. Toate femeile prezente purtau vălul.

După întâlnirea cu papa, delegația americană s-a întâlnit cu secretarul de stat Pietro Parolin și cu "ministrul de externe" al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher.

(După Vatican Insider, 24 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat