Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Măcel la Manchester. Papa: atac barbar

De Domenico Agasso jr

Francisc este "profund îndurerat" pentru "pierderea tragică de vieți umane" cauzată de actul terorist la concertul lui Ariana Grande. Papa într-o telegramă definește atacul de la Manchester un "atac barbar".

Biserica exprimă durere, doliu și rugăciune pentru cel care a fost ucis și rănit aseară, 22 mai 2017, în măcelul englez; denunță cruzimea nesăbuită a acestui masacru și voința de a lucra - prin dialog și comuniune - în favoarea păcii pentru omenire.

Toți episcopii englezi se adună în durere și în rugăciune pentru atacul săvârșit aseară de un kamikaze la concertul lui Ariana Grande. Cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și președinte al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, a trimis o scrisoare monseniorului John Arnold, episcop al diecezei de Salford, din care face parte locul atentatului, Manchester: "Fie ca Dumnezeu să convertească inimile tuturor celor care comit răul".

Pontiful, "profund îndurerat când a aflat" "tragica pierdere de vieți umane cauzată de atacul barbar" la Manchester, "exprimă propria solidaritate tuturor celor care sunt loviți de acest nesăbuit atac de violență". Papa Bergoglio scrie asta într-o telegramă de condoleanțe pentru măcelul de ieri, trimisă în numele său de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Pe Twitter, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, scrie: "Eroic Manchester, întunericul răului nu te va distruge. Să ne rugăm pentru cei care sunt în durere și în încercarea dură a pierderii și pentru cei care ne ocrotesc".

Nichols întocmai declară: "Cu mare durere aflu din presă despre atrocitatea trăită noaptea trecută la Manchester. Fie ca Dumnezeu să acorde putere și credință tuturor celor care au pierdut pe cineva din familie, răniților și persoanelor care au fost traumatizate. Fie ca Dumnezeu să primească în milostivirea sa pe toți cei care au fost uciși. Fie ca Dumnezeu să convertească inimile tuturor celor care comit răul și să-i facă să înțeleagă dorința sa și intențiile sale pentru omenire".

Asigurându-l pe episcop de rugăciunile și condoleanțele tuturor păstorilor din Anglia și Țara Galilor, cardinalul conclude: "Și noi plângem pierderea atâtor vieți umane și ne rugăm pentru odihna veșnică a tuturor victimelor".

Tot pe Twitter, episcopul anglican de Manchester, David Walker, spune: "Deja am înfruntat atacuri teroriste și acesta din urmă nu ne va înfrânge".

La rândul său Arnold afirmă: "Jumătate de milion de locuitori ai orașului și toți catolicii sunt uniți în condamnarea atacului asupra mulțimii care participa la concertul lui Ariana Grande la arena din Manchester". Atacuri "de acest tip nu au nicio justificare", subliniază prelatul, care mulțumește "serviciilor de urgență pentru răspunsul lor prompt și rapid care a salvat atâtea vieți".

Apoi Arnold asigură: "Ne unim în rugăciune pentru toți cei care au murit precum și pentru răniți și pentru familiile lor și pentru oricine a fost implicat în această tragedie. Trebuie să ne angajăm toți - adaugă el - să lucrăm împreună, în orice mod posibil, pentru a ajuta victimele și familiile lor să construim și să întărim solidaritatea care ține împreună comunitatea noastră".

Și Comunitatea "Sfântul Egidiu" exprimă "condoleanțele sale rudelor și prietenilor victimelor măcelului crud de la Manchester, un atentat teribil făcut de cel care a pierdut mila: a lovi copii și adolescenți înseamnă a ucide viitorul". Sfântul Egidiu manifestă "solidaritate față de poporul britanic exprimând dorința sfârșitului oricărei violențe. În afară de asta îi invităm pe toți să lucreze pentru a construi pacea, convinși că religiile pot și trebuie să desfășoare un rol fundamental în disocierea de orice act de violență și de terorism".

Atacul terorist care a lovit Regatul Unit noaptea, la două săptămâni de la votul pentru alegerile politice din 8 iunie, are ca bilanț cel puțin 22 de morți (între care câțiva copii) și 59 de răniți, din cauza exploziei la sfârșitul concertului starului pop Ariana Grande la Arena din Manchester.

Este vorba despre cel mai rău atac în țară din 2005. Chief Constable Ian Hopkins a confirmat că a fost vorba despre un atentat terorist, adăugând că autorul măcelului a murit și că avea "o bombă rudimentară care a provocat tragedia". Bărbatul, conform poliției, ar fi acționat singur, dar se investighează pentru a verifica dacă avea în spate o rețea de complici.

(După Vatican Insider, 23 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat