Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"America se bazează pe dialogul dintre credințe pentru pacea în Orientul Mijlociu"

De Andrea Tornielli

Faptul de a fi înțeles că dialogul dintre religii este o pietricică fundamentală a mozaicului medio-oriental "este un pasaj important și pozitiv". Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al Patriarhiei latine de Ierusalim, comentează cu ziarul "La Stampa" discursul președintelui SUA la Riad.

Trump a relansat dialogul dintre musulmani, evrei și creștini pentru a rezolva drama pe care o trăiește Orientul Mijlociu. Ce părere aveți?

Faptul că politica a înțeles că dialogul interreligios este o pietricică importantă a mozaicului medio-oriental este un pasaj important și pozitiv. Elementul religios în trecut era pus deoparte, pentru că era considerat motiv de diviziune. În parte este adevărat, din păcate, dar tocmai pentru aceasta era semnificativ să se includă contextul religios, chiar dacă asta face totul mai obositor.

Există posibilități concrete?

Trebuie evitat să se reducă dialogul interreligios la declarații-slogan despre pace, care nu ating viața reală. Adesea, din păcate se termină astfel. Și este necesar ca toți liderii religioși să știe să se întrebe cu privire la responsabilitatea lor în crearea unei mentalități de respect reciproc. În acest context alianța cu națiunile arabe musulmane împotriva terorismului nu poate să nu se confrunte cu responsabilitatea lor precisă și specifică în a face realmente ceva, în a întreba și a se întreba cum și de unde să se nască fundamentalismul care poluează acele națiuni. Dacă dialogul interreligios nu se interoghează cu privire la viața reală a propriilor credincioși și a problemelor concrete, devine numai un slogan, de care nu este nevoie și care chiar devine iritant.

Cu vizita din Arabia Saudită, Trump găsește în acea lume sunnită interlocutorul cel mai potrivit pentru acest dialog. Care sunt motivele acestei alegeri?

Lumea sunnită constituie aproape 80% din lumea musulmană. Este clar că dacă se vrea să se vorbească cu lumea musulmană, trebuie să se înceapă de acolo. Arabia Saudită, după cum se știe, are o influență extraordinară în lumea sunnită, fie pentru că locurile sfinte principale sunt în teritoriul său, fie pentru că influențează enorm cu resursele sale economice asupra tuturor țărilor medio-orientale. Totuși consider că motivul primei vizite în acea țară este legat mai ales de legăturile tradiționale și economice pe care SUA le au cu Arabia și cu dorința, cred, de a redefini politica noii administrații SUA în Orientul Mijlociu.

Saudiții ar putea juca un rol în soluționarea conflictului israeliano-palestinian și în chestiunea delicată a Ierusalimului?

Îmi doresc să fie așa. Dată fiind influența lor puternică în lumea arabă, saudiții ar putea juca un rol important în pacificarea dintre țările arabe și Israel. De fapt, soluționarea conflictului israeliano-palestinian nu se epuizează în cadrul granițelor strâmte ale celor două țări, ci cere o abordare mai amplă, e suficient să ne gândim la chestiunea refugiaților palestinieni și nu numai. Însă în același timp, toate acestea rămân blocate dacă nu există găsirea de soluții concrete între israelieni și palestinieni, care în acest moment nu mi se pare să se vadă la orizont. Sper să greșesc.

Este o noutate ca un președinte american să viziteze locurile sfinte creștine?

În trecut, Bush a vizitat Cafarnaum, Obama a vizitat bazilica din Betleem și acum Trump vizitează Sfântul Mormânt. Nu este o noutate ca un președinte să viziteze un loc sfânt. În general se prefera să se evite Sfântul Mormânt datorită complicațiilor politice. Determinarea sa de a voi totuși să meargă este pozitivă. Vom vedea cum se evoluează în viitor.

Comisia Dreptate și Pace a episcopilor din Țara Sfânt a amintit că "situația politică în Israel și Palestina este departe de a fi normală". Ce semnificație are această luare de poziție?

Cred că această Comisie vrea să atragă atenția tuturor la chestiunea Ierusalimului și să nu lase să se accepte nici măcar în mod inconștient politica faptelor săvârșite. Oricum, ca Biserici creștine trebuie să ne angajăm mai mult să vorbim despre Ierusalimul creștin și să fim capabili de un discurs actual cu privire la sensul prezenței noastre aici ca creștini și în a spune de ce Ierusalimul pământesc este încă important pentru noi și pentru credința noastră astăzi. Este provocarea care ne așteaptă în următorii ani.

Ce anume sperați din întâlnirea dintre Trump și papa?

Îmi doresc ca să iasă declarații și angajamente de a lucra împreună și ca să se poată găsi prioritățile asupra cărora să se lucreze în următorii ani.

(După Vatican Insider, 23 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat