Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Contacte rezervate și telefoane: așa se naște întâlnirea Trump-papa

De Andrea Tornielli

Miercuri, 24 mai 2017, la ora 8.30, în Vatican doi americani își vor strânge mâna pentru prima dată. Audiența președintelui Donald Trump cu papa argentinian a fost probabilă timp de câteva luni și până acum trei săptămâni nicio cerere n-a fost făcută de Casa Albă. Mai mult, se difuzase indiscreția că în realitate Trump ar fi decis să tergiverseze. Voci care ghiceau realitatea. Ceea ce a schimbat lucrurile a fost munca răbdătoare a câtorva consilieri ai președintelui și semnale precise venite din Vatican.

Cel care s-a mișcat încă de la început pentru a favoriza contactul, în acord cu nunțiul din SUA, Christoph Pierre, și secretariatul de stat al Vaticanului, a fost cardinalul Donald Wuerl, arhiepiscop de Washington. Calea pentru prima abordare oficială cu noua administrație a trecut prin lumea evanghelică în contextul lui National Prayer Breakfast la care a fost parte activă vicepreședintele Mike Pence. Și pentru aceasta, președintele mișcării Reînnoirii în Duh, italianul Salvatore Martinez, care cunoaște și frecventează acea lume, a mers de mai multe ori în SUA pentru a contribui la dezghețare. Cele două personaje cheie, printre consilierii lui Trump, sunt pastorii evanghelici Jay Strack și Paula White.

La 13 martie, întâlnirea decisivă cu nunțiul și cardinalul Wuerl, la nunțiatura din Washington, la care participă câțiva dintre consilierii lui Trump. Din partea Sfântului Scaun se aduce la cunoștință că papa este gata să acorde audiența. Însă președintele de la Casa Albă, angajat pe diferite fronturi naționale și internaționale, nu pare interesat. Până când, la 19 aprilie, purtătorul său de cuvânt Sean Spicer anunță: "Vom contacta Vaticanul" pentru a organiza o audiență. În scurt timp, substitutul de la Secretariatul de Stat, Angelo Becciu, declară că Francisc "este mereu disponibil să primească șefii de stat care îi cer audiență". Statele Unite în acel moment încă nu numiseră ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun (a fost desemnată abia sâmbătă Callista Gingrich). Însă și cu privire la asta, de la Vatican nu vin semnale precise: nu este o problemă.

Cu toate acestea, timp de alte zece zile, telefonul nu sună. Se ajunge astfel la 29 aprilie, când papa întorcându-se din Egipt reafirmă: "Primesc orice șef de stat care cere audiență", adăugând însă că până în acel moment n-au fost cereri.

După acest alt semafor verde, la începutul lunii mai, vine telefonul de la Casa Albă împreună cu o cerere formală scrisă. Și Trump lansează semnale: întâlnirea cu Francisc este pusă în agendă după vizitele în Arabia Saudită și Israel. Președintele merge la pontif pentru a întâlni mai mult un lider religios decât un șef de stat, după ce a mers la aliați din lumea musulmană și din lumea ebraică. Trump se pregătește mai ales să asculte: n-a voit să studieze dosare așa cum se întâmplă pentru alte întâlniri cu șefi de stat, colaboratorii săi lucrează la un material video pentru a-i prezenta cine este Francisc.

După scânteile din februarie 2016, când papa a spus că "o persoană care se gândește numai la construirea de ziduri nu este creștină", tonurile din partea vaticană s-au atenuat. Francisc nu s-a mai lăsat târât în polemici. În zborul de întoarcere de la Fátima a reafirmat: "Eu nu fac niciodată o judecată despre o persoană fără a o asculta". Pozițiile apar radical diferite, de la tema imigrației la cea a apărării mediului. Vaticanul speră ca SUA să poată favoriza pacea în Orientul Mijlociu și să mărească ajutoarele pentru țările sărace. Imprevizibilul Trump se va afla în fața unui interlocutor deschis, sincer și dispus să-l asculte. Este dificil să se facă previziuni.

(După Vatican Insider, 22 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat