Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rogațiuni, zilele de dinaintea Înălțării Domnului

Cuvântul "rogațiune" provine din limba latină și are înțeles de zile de rugăciune, unde se cântă Litania tuturor sfinților, însoțite, totodată, și de rugăciuni insistente pentru binecuvântarea pământului. O explicație teologică a cuvântului "rogațiuni" se găsește în majoritatea religiilor. În creștinism, rogațiunile sunt ca niște semne ale credinței în Dumnezeu, oamenii își pun încrederea în puterea rugăciunii, prin invocarea Litaniei tuturor sfinților.

Boala culturilor are legătură cu păcatul săvârșit de om, care a fost infidel față de Dumnezeu. Tocmai de aceea, Rogațiunile au și un caracter penitențial, culoarea liturgică fiind violet.

Până la Conciliul Vatican II, rogațiunea a fost numai la o anumită dată: 25 aprilie, în sărbătoarea Sfântul Marcu.

Episcopul Mancherorts (+477) preia această procesiune și o dezvoltă chiar mai departe. Sfântul Mamert este legat de procesiunea ce se obișnuiește a se face în zilele de Rogațiuni, cu trei zile înainte de sărbătoarea Înălțării, când la slujbe și apoi, în procesiuni în afara bisericii se fac rugăciuni pentru a se cere de la Dumnezeu îndepărtarea calamităților naturale. Această deprindere a fost inițiată de sfântul Mamert. El era episcop în Vienne, din provincia Dauphin? - Franța, când a izbucnit un incendiu ce urma să mistuie întreg orașul; sfântul Mamert începe o rugăciune fierbinte, vărsând lacrimi de durere pentru nenorocirea ce se abătuse peste ei; când lacrimile au atins pământul, flăcările au început să se retragă și incendiul s-a stins încetul cu încetul. Atunci, sfântul episcop s-a gândit să creeze o sărbătoare liturgică pentru a cere de la Dumnezeu ocrotire împotriva calamităților naturale. Această sărbătoare, numită Rogațiuni, s-a extins în întreaga Galie, iar papa Leon al II-lea, în secolul al VII-lea, a adoptat-o pentru Biserica Universală.

În săptămâna de dinaintea Înălțării Domnului, exista așa-zisa "săptămâna rogațiunilor". Ea se mai numește săptămâna rugăciunii, Rogațiune, sau procesiune, sau săptămâna crucii, deoarece în fața procesiunii este mereu crucea.

Pentru organizarea acestor procesiuni sau rogațiuni, sfânta Liturghie este cea care stă în centrul procesiunii, apoi crucea procesională este cea care deschide adunarea, urmată de adunarea credincioșilor.

Procesiunea este urmată de mai multe stațiuni sau opriri, unde se pot citi texte din Sfânta Scriptură, diferite rugăciuni și cânta cântece bisericești, după care se binecuvântează câmpiile din jur. Aici în Austria, oamenii au construit în diferite colțuri ale câmpiilor, mici altare sau "Martel", unde este prezentată figura unui sfânt.

Rogațiunile sau procesiunea specifică acestui timp pascal sunt populare în aceste zile de dinaintea sărbătorii Înălțării Domnului. Toate comunitățile din Austria așteaptă cu nerăbdare aceste zile de rugăciune, pentru a cere ajutorul din partea lui Dumnezeu, pentru a proteja culturile de calamitățile naturale și pentru a se ruga pentru roadele pământului.

La ieșirea din biserică de la Liturghia duminicală, am întâlnit un om, care se afla într-un scaun cu rotile, și l-am întrebat dacă poate să participe la aceste zile de rogațiuni. Mi-a spus că din fiecare familie măcar un membru ia parte la aceste rugăciuni. Altfel, nu am avea motiv de bucurie, ca, la sărbătoarea recoltei, să-i putem mulțumi lui Dumnezeu pentru roadele câmpului.

Acest fapt îmi aduce aminte de anii când eram ministrant (1974-1985). Pentru că existau diferite interdicții cu privire la manifestările religioase pe timpul comunismului, fostul meu paroh, de fericita amintire, pr. Carmil Gherghel, fixa întotdeauna slujbele de luni, marți și miercuri, la ora 5 dimineața. Ne trezeam dis-de-dimineață, pe la ora 4, ca să putem prinde haine pentru a ministra la Liturghie și apoi de a participa la procesiune.

Până când se lumina afară se încheia și procesiunea de după sfânta Liturghie, când se înconjura biserica, de trei ori. Apoi, mergeam la școala și mamele noastre adunau tot felul de produse și organizau acel praznic faimos, realizând comuniunea cu ceilalți, printr-o agapă.

Erau vremuri frumoase, care făceau comuniunea dintre oameni să fie cât mai strânsă și să crească mereu. Nu știu dacă aceste obiceiuri se mai practică în aceste vremuri noi, însă pentru mine au fost și rămân de o însemnătate deosebită, dat fiind faptul că în comunitățile în care slujesc aceste practici sunt întâlnite.

Biserica invită în aceste zile pe toți credincioșii săi la așa-zisa procesiune sau rogațiuni, pentru a cere binecuvântarea pământului, pentru vreme bună și frumoasă, pentru îndepărtarea calamităților naturale și pentru o recoltă frumoasă și bogată.

În aceste zile pline de har, ne rugăm să avem o credință vie și Bunul Dumnezeu să binecuvânteze toate aceste culturi și holde, care ne aduc hrana de fiecare zi.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat